Dette avgjør om du blir høyre- eller venstrehendt

Forskning tyder på at det faktisk ikke bestemmes i hjernen.

Foto: iStock
Publisert

Om du foretrekker å bruke høyre- eller venstrehånden, begynner allerede før du er født, viser ultralydskanninger. 

I rapporten fra Ruhr University Bochum, publisert i 2017 hos forskningsnettstedet eLife, har nevrologer og nevropsykologer kommet frem til at hvorvidt du blir høyre- eller venstrehendt ikke bestemmes i hjernen. 

Derimot tyder resultatene på at det bestemmes av den genetiske utviklingen i ryggraden, allerede rundt den åttende uken av en graviditet.

Biofysikerne som har ledet forskningen, sier at de kan se såkalt «asymmetrisk bevegelse» hos fostrene som oppstår allerede før delene av hjernen som styrer motorikken vår «kobles» til ryggmargen, skriver Iflscience

Les også: – Gir ansikt til jenter med utenlandske foreldre, men som ikke er religiøse eller bruker hijab

Arm- og håndbevegelser starter via Primary Motor Cortex, den delen av hjernen som jobber med å planlegge og gjennomføre bevegelser. Deretter sendes det et signal til ryggmargen, som gjør det om til en bevegelse. Motor Cortex er imidlertid ikke knyttet til ryggmargen fra begynnelsen. 

Derimot ser aktiviteten ut til å være sentrert i de delene av ryggraden som er ansvarlig for overføring av elektriske impulser til hender, armer, ben og føtter. Ifølge forskerne er det disse bevegelsene som vil definere om en person foretrekker å bruke høyre eller venstre hånd.

I tillegg fant forskerteamet ut at miljømessige faktorer allerede på fosterstadiet påvirker disse forskjellene, og ikke gener. Det er imidlertid ikke klart hva de miljømessige faktorene kan være. 

Les også: Dette er det mest uhygieniske stedet på et fly

Og dette: Undersøkelse: Norske menn ønsker seg mer romantikk og sex i 2018

Denne saken ble første gang publisert 03/01 2018.

Les også