- Det er tydelig at noe har sviktet når unge mennesker ikke forstår seg selv eller sin egen seksualitet

«Underlivet»-bloggerne mener seksualundervisningen i skolen ikke er god nok. Nå gir de ut bok.

Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl står bak bloggen «Underlivet» som det nå skal lages bok av. 
Publisert

(SIDE2): Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann står bak Side2-bloggen «Underlivet», hvor de i snart ett år har drevet folkeopplysning rundt seksualitet og kropp. 

Blant annet har de to medisinstudentene skapt debatt ved å mene vi ser for få normale underliv i hverdagen og kritisere Caroline Berg-Eriksen for å komme med det de kaller farlige prevensjonsråd. Innlegget «Sånn ser et underliv ut, helt usensurert» fikk også stor oppmerksomhet. 

I går kunne Støkken Dahl og Brochmann melde at bloggen deres nå blir til bok. 

- Dette er en annerledes bok enn det som har vært skrevet om seksuell helse tidligere. Den retter seg mot en målgruppe som ofte blir oversett – unge kvinner i alderen 15-30 år. De er kanskje ferdige med puberteten, er seksuelt aktive, men ikke nødvendigvis klare for barn ennå. Det de lærte på ungdomsskolen er gått ut på dato, men de har ingen gode arenaer å få ny og relevant informasjon på, sier Ellen Støkken Dahl til Side2. 

Boken vil ha et moderne perspektiv og ta opp spesifikke problemer kvinner har i dag - den vil blant annet dreie seg om nye prevensjonsmidler, seksuelt overførbare sykdommer, kjønn og legning og tematikken med flere seksualpartnere.

Les også: - Nei, du kan ikke se på noen at de har klamydia

- Seksualundervisningen på skolen ikke god nok

Ellen Støkken Dahl mener inntrykket unge mennesker i dag får fra porno og internett kan bli et problem, sammen med seksualundervisning i skolen som ikke holder mål. 

- Vi får henvendelser på bloggen fra personer som har hatt seksualundervisning, men som har ganske grunnleggende spørsmål om hvordan de selv fungerer, om normalisering og hvordan prevensjonsmidler fungerer. Det er tydelig at noe har sviktet her når unge normale og friske mennesker spør oss om noe er galt med dem, sier hun. 

Hun sier det i beste fall oppstår misforståelser og at informasjonen som finnes tilgjengelig i verste fall er feil og kan være skadelig for folks seksuelle helse. 

Les også:Lanserer seksualundervisning for førsteklassinger

(Artikkelen fortsetter under) 

Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann driver bloggen «Underlivet».

Vil knuse myter

Støkken Dahl og Brochmann tenker også på boken sin som en guide de vil bruke til å knuse seksualitetmyter som deles på internett. 

- Det går for eksempel mye på prevensjon. Det er en del misforståelser rundt hva hormonprevensjon gjør med kroppen , og selv om ulike kvinner trenger ulike typer prevensjon, diskuteres prevensjon på sosiale medier som om det finnes en felles løsning for alle. Vi ser at unge kvinner i økende grad er bekymret for å bruke hormonprevensjon, og vi frykter at dette kan føre til bruk av mindre sikre alternativer og flere ufrivillige graviditeter.

Støkken Dahl er bekymret for mangelen på kildekritikk på nettet, og sier dette særlig kan gå utover kvinner som ikke er vant til å stille seg kritiske til hvorvidt det de leser er riktig eller ikke.

- Hvis du har spørsmål om egen seksuell helse og søker på for eksempel «herpes» på internett , vil du få mange tusen treff. Det er mye av denne informasjonen som hentes fra nettforum hvor enkeltpersoner diskuterer selvdiagnostisering og behandling. Hvis dette er den første informasjonen som dukker opp, vil man ha dette som eneste utgangspunkt for egen helse, og det er uheldig.

«Underlivet»-jentene satte i gang med å skrive 1. oktober og leverte førsteutkast til tredje del av boken før helgen forrige uke. Totalt vil boken bestå av fire deler som tar for seg ulike aspekter ved unge kvinners seksualitet. 

Les også: 5 myter om mensen du må slutte å tro på

Og denne: - Folk tror fremdeles på seksuelle myter

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));