- Folk tror fremdeles på seksuelle myter
Hvorfor lukter det råtten fisk og hvor stor penis skal være, vil bloggerne av «Underlivet» svare på.

(SIDE2): Ellen Støkken Dahl og Nina Dølvik Brochmann studerer medisin i Oslo. Samme høst som de startet å studere i 2011, begynte de å jobbe som undervisere i organisasjonen Medisinernes Seksualopplysning (MSO). MSO underviser blant annet ungdom og beboere på asylmottak i seksuell helse.
Nå har de begynt å blogger for Nettavisen med «Underlivet. Om sex og sånn».
- Vi begynte tidlig å få spennende og varierte spørsmål vi måtte jobbe for å finne svar på. På den måten lærte vi mer og mer, samtidig som vi fikk større og større interesse for faget, sier de to til Side2.
De synes blogg er en god måte å nå ut med det de kaller ren og skjær folkeopplysning.
- Etter at SUSS-telefonen (som skulle hjelpe ungdom med spørsmål rundt fysisk og mental seksuell helse red anm) ble lagt ned, har ungdom færre steder å henvende seg. En blogg vil ikke kunne svare personlig på spørsmål slik SUSS-telefonen gjorde, men vi vil kanskje kunne nå mange med det vi har å si, og det å lese på en blogg er heldigvis et lavterskeltilbud, sier Ellen og Nina.
Tross at man kanskje skulle tro at vi er ganske seksuelt opplyst i dagens samfunn, lever seksuelle myter i beste velgående. Rett og slett fordi mange nok oppfatter at det er tabu å snakke om noen av dem.
Lever i beste velgående
Ellen Støkken Dahl ramser opp en rekke «klassiske myter».
- At seksuelt overførbare infeksjoner smitter ved toalettbesøk, at det finnes «sikre perioder» i menstruasjonssyklus som unge jenter kan bruke i stedet for prevensjon, At det er normalt at menn får ereksjon og orgasme uten problemer hver gang han har samleie, at p-piller gir vektøkning, at manbør ta pauser fra hormonprevensjon, at man skal vaske underlivet med såpe, at sopp og bakteriell vaginose handler om dårlig hygiene, sier hun.
Eller for eksempel at det det er normalt alltid å ha lyst på sex med kjæresten, og at det er lett for alle jenter å få orgasme under samleie.
Skambelagt
- Vi opplever stadig at både ungdom og folk på vår egen alder og oppover tror på myter om seksuell helse som overlever fordi den gode, riktige informasjonen ikke ligger lett tilgjengelig. Seksuell helse er også et skambelagt felt. Noen er redde for å snakke om sex med legen sin, ungdom er redde for å skille seg ut eller kjenne på det å være «unormal». Vi vil få frem god og riktig informasjon og samtidig berolige og normalisere, sier de.
«Underlivet. Om sex og sånn» er ganske nystartet, men har allerede plassert seg blant noen av landets mest leste blogger.

For alle
-Vi skriver for ungdom og unge voksne, men vi tror alle vil kunne ha nytte av bloggen vår. Seksuell helse er tross alt noe som angår mennesker i alle aldere. Foreløpig har vi skrevet mest for kvinner, med saker om hormonprevensjon og underlivsplager, men dette er tilfeldig. Fremover skal vi skrive for begge kjønn, sier de.
Denne uken blogger de blant annet om penisstørrelse og Justin Bieber, at tydeligvis både norske menn og Bieber har noe til felles.
Hva henvender leserne deres til dere om?
- Foreløpig har vi fått mest henvendelser om p-pillebruk og bivirkninger, de tingene vi har skrevet om. Det at vi bare kan ta imot åpne spørsmål i kommentarfelt og på twitter begrenser nok spørsmålene en del også. Men vi håper folk vil sende oss mange spørsmål for det! De må bare forstå at vi ikke kan gi konkrete svar på personlige spørsmål - da hadde vi måttet undersøke dem ordentlig og det må de til legen for.
Viktig å spørre
Verken Ellen eller Nina lar seg overraske, så her kan man bare foreslå og spørre om det man lurer på.

- Det så mange myter om seksualitet, seksuell helse og prevensjon at vi tror det er mange flere typer spørsmål der ute enn de som når oss. Det er viktig å spørre. Vi vil oppfordre leserne til å være kritiske til det de leser på internett, særlig nettforum hvor det er vanskelig å kontrollere kilder. Det aller sikreste er å snakke om seksualitet med fastlegen eller en spesialist.
- Seksuell helse har alltid vært et vanskelig tema, men i dagens seksualiserte samfunn er det nok på en måte vanskeligere enn noen gang. Ungdom vi har snakket med tror det er normalen å kunne prestere på alle arenaer hele tiden, også på arenaer som handler om sex og utseende. Det er et økende press på å være perfekt, og det er ikke rom for noe som skiller seg ut. Dette presset resulterer i at det som egentlig er normalt blir tolket som «et problem» eller «en feil» som må fikses. Men det er ikke normalt å være perfekt hele tiden. Vi tror det er viktig å gi unge et mer naturlig bilde av kropp og seksualitet, sier Ellen Støkken Dahl og Nina Dølvik Brochman.