Derfor er sjømat naturlig supermat

- Dette er råvarer som inneholder en hel haug med gode næringsstoffer.

Blåskjell, havabbor, krabbe, sild og sardiner er deilig sjømat det er verdt å ha i kostholdet.
Blåskjell, havabbor, krabbe, sild og sardiner er deilig sjømat det er verdt å ha i kostholdet. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Grønnkål, goji-bær, hampfrø, hvetegress...Listen med trendy supermat er lang og ofte dyr, men ifølge den britiske ernæringsfysiologen Juliette Kellow, trenger du på ingen måte å kaste deg på den siste supermattrenden for å spise supermat, ifølge Daily Mail.

Ernæringsfysiolog mener nemlig havet er supermatens spiskammer med fisk som havabbor og sardiner øverst på superlista.

 - Sjømat er mer enn fisk

Side2-journalist og ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad er enig.

 - Fisk og annen sjømat fortjener absolutt å bli omtalt som «naturlig supermat»! Dette er råvarer som inneholder en hel haug med ulike gode næringsstoffer og generelt er denne matvaregruppen en god kilde til proteiner med høy kvalitet, vitamin B12, selen og jod, sier hun til Side2.

Ifølge Bjørnstad er også fisk og fiskeprodukter viktige kilder til omega-3-fettsyrer og vitamin D.

 - I tillegg trenger ikke denne supermaten fra havet å koste all verden. Mange matbutikker har ukentlig ulike kampanjer med fisk- og fiskeprodukter, og da er det gjerne sesongens råvarer som blir promotert. Glem heller ikke at sjømat er så mye mer enn bare fisk! Kreps, reker, krabbe, kamskjell og så videre. Bli inspirert av tilbudene til å teste ut nye oppskrifter og nye smaker, råder hun.

Ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad mener sjømat er naturlig supermat.
Ernæringsfaglig rådgiver Silje Bjørnstad mener sjømat er naturlig supermat. Foto: Guro Holmene

 - Kjøp gjerne billig boksemat

Vil du spise billig supermat bør du gå for mat på boks.

 - Det trenger ikke å være «fancy» for at det skal være sunt og næringsrikt. Noen ganger er «det enkle ofte det beste», og det finnes mye billig og bra fisk i «boksemat»-kategorien. Tidligere i år ble for eksempel makrell i tomat omtalt som noe av det sunneste du kan ha på brødskiva og tunfisk på boks er en favoritt hos mange.

Sammen med fiskeindustrien i Storbritannia har ernæringsfysiolog Juliette Kellow laget en liste med ti på topp-supersjømat og her får du de fem første.

Krabbe

Høyt innhold av protein og kalsium. Det brune kjøttet er fullt av jern og både det hvite og brune kjøttet har et høyt innhold av kopper. Mineralet er særlig bra for immunforsvaret. Krabbe inneholder også sink og selen, B-vitaminer, vitamin E, mangan og omega-3 fettsyrer.

Bruk krabbe i risotto, i pastaretter og omeletter eller lag en klassisk krabbesandwich.

Foto: (Colourbox)

Blåskjell

Mange dagligvarebutikker har blåskjell tilgjengelig. Enten ferske eller frosne uten skjell. Da er det også lettere å inkludere dette i kostholdet. Blåskjell er rik på sink og selen, og gir også en god dose jern. Blåskjell er også en fin kilde til vitaminene B2 og B12, i tillegg til omega-3 fettsyrer.

Bruk blåskjell sammen med spaghetti eller annen pasta som linguini eller i karriretter.

Foto: (Colourbox)

Havabbor

Denne hvite fisken er proppfull av omega-3 fettsyrer! Noe som gjør at den er perfekt på middagsbordet.

Rik også på fosfor, selen og kalium, i tillegg til vitamin B1. Legg den på grillen, bak den i ovnen og server gjerne sammen med kinesiske eller italienske retter. Havabbor passer sammen med masse ulike smaker, så her kan du bruke fantasien.

LES OGSÅ: Test av porsjonsgrøt: - Denne ville gitt meg en dårlig start på dagen

Foto: (Colourbox)

Sardiner

Denne fete fisken er kjent for sitt høye innhold av omega-3 fettsyrer, som blant annet er godt for hjertehelsen vår.

Sardiner inneholder også mye D-vitamin som er bra for både tenner, muskler og immunforsvaret vårt.

Server sardiner fra boks på toast eller grill dem og og server med en sprut sitron på toppen.

LES OGSÅ: 7 billige matvarer som ernæringseksperter anbefaler

Foto: (Colourbox)

Sild

Her får du omgea-3, D-vitamin, Vitamin B6 og kalium.

Stek sild i panna eller legg fisken på grillen og spis sammen med en hjemmelaget potetsalat, rista brød og salat.

Foto: (Colourbox)

 

Denne saken ble første gang publisert 23/08 2016.

Les også