SØTE DRIKKER ER KALORIBOMBER:

Bruk drikkevett

Hva du drikker kan være avgjørende både for vekta og for om du får dekket ditt næringsbehov. Her får du noen tips til smarte valg i hverdagen.

FARGERIKT OG GODT: Du kan gjerne legge inn et glass juice om dagen, og la det utgjøre én av de to anbefalte daglige fruktporsjonene.
FARGERIKT OG GODT: Du kan gjerne legge inn et glass juice om dagen, og la det utgjøre én av de to anbefalte daglige fruktporsjonene. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Hva drikker du?

Det er mye mat i godt drikke heter det, uansett om det gjelder øl, brus, juice eller annen energiholdig drikke.

En halvliter juice eller brus inneholder for eksempel 200 kcal, nok til at du går opp åtte til ti kilo på et år, om du legger inn dette som en fast del av menyen, selvfølgelig forutsatt at du ikke samtidig kutter ned på noe annet i kosten.

Det er altså lurt å velge drikke med omhu. Drikker som bare gir sukker og lite annet nyttig bør du være forsiktig med, spesielt om du vil ned i vekt eller unngå å gå opp i vekt.

Alt må ikke være vann

Når det er sagt, er det ikke slik at den eneste saliggjørende drikken er vann! Selv om vannet er en vinner blant tørstedrikkene, er det også plass til noe annet i hverdagen.

Poenget er bare at det du drikker, som ikke er vann, bør bidra med noe annet nyttig, som vitaminer, mineraler eller antioksidanter.

Mager melk og juice

Kaffe er rik på antioksidanter, og det er lov å drikke normale mengder så lenge du ikke har sukker og fløte oppi.
Kaffe er rik på antioksidanter, og det er lov å drikke normale mengder så lenge du ikke har sukker og fløte oppi. Foto: Foto: Crestock/Tracy Fowler

Et par glass mager melk er nettopp et slikt eksempel. Du velger selv om den skal være i kaffe latte, over kornblandingen eller i glasset. Dette er en drikk som er svært rik på kalsium, fosfat og en rekke andre mikronæringsstoffer, samtidig som den bidrar med svært lite energi. Et mye smartere valg enn ost og yoghurt altså.

I tillegg kan du gjerne legge inn et glass juice om dagen, og la det utgjøre én av de to anbefalte daglige fruktporsjonene. Velg også her litt smart - noen juicer drar med seg masse antioksidanter og vitaminer, mens andre nesten bare inneholder sukker. Gode valg er bærjuice, druejuice og appelsinjuice.

Hvor mye bør du drikke?

Hver dag trenger kroppen din væske. Anbefalt inntak ligger på omtrent 1 ml per kcal du spiser. Dette betyr at kvinner har behov for ca 2-2,5 liter væske om dagen, mens menn trenger ca 0,5 liter mer.

Heldigvis trenger du ikke drikke alt dette. Maten bidrar med ca 1 liter, og kroppen produserer litt vann selv. Til sammen må du drikke 0,8-1,3 liter per dag i ren væske.

Dette tilsvarer fem til ni kopper eller små glass om dagen. Med et par glass mager melk og ett glass juice har du allerede nådd tre av disse. Resten fyller du med vann, te eller kaffe.

Kaffe er OK

Både te og kaffe bidrar positivt til væskebalansen, dette til tross for at koffein er mildt dehydrerende. Årsaken er at det følger væske med koffeinen, slik at det totale bidraget til væskebalansen blir positivt.

Begge drikkene er dessuten rike på antioksidanter, og har ikke vist å ha andre negative effekter ved normalt inntak, så lenge du ikke har sukker og fløte oppi.

Det er også lurt å velge filterkaffe fremfor kokekaffe og espresso. De to sistnevnte inneholder fettstoffer (diterpener) som kan få kolesterolet ditt til å fyke i været.

Filter til hverdags og espresso til fest er derfor en god regel, i hvert fall for deg som sliter med høyt kolesterol.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning