Bli en vinner

Her er oppskriften som får deg på vinnersporet i arbeid og fritid.

HA EN PLAN: Ingen med vinnerinstinkt går i kamp uten en plan.
HA EN PLAN: Ingen med vinnerinstinkt går i kamp uten en plan. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Det er ingen grunn til at ikke du skal kunne få suksess - både i arbeid og fritid. Her er oppskriften som bringer deg inn på vinnersporet.

Bli venn med frykten

Frykt får deg til å føle deg levende og man blir oppmerksom på sine omgivelser. Dette er viktige forutsetninger for å lykkes i hva du enn måtte prøve deg på. Uten følelsen av frykt er du ganske enkelt ikke skikkelig forberedt på utfordringen.

Hemmeligheten er å få frykten på ditt parti, bli venn med den. Finn ut hva den har å fortelle deg. Se på frykten som en våpendrager som bidrar til å sikte inn på målet. Lær å forstå rykten.

Straks du vet hvor den kommer fra og hvordan den oppstår, kan du løse problemet og ta et skritt nærmere målet ditt.

Planlegg din handlemåte

Ingen med vinnerinstinkt går i kamp uten en plan. Tenk bare på Olsenbandens Egon eller Nils Arne i hine, hårde dager på Lerkendal.

Men den avgjørende forskjellen mellom dem som lyktes og dem som går i baret, er at de med vinnerinstinktet vet at ting ikke alltid går som planlagt. Vær derfor forberedt på å revurdere underveis hvis noe går galt.

Hemmeligheten bak suksess er at du har et fleksibelt topplokk som evner å hoste opp nye ideer underveis, eller i det minste vurdere på nytt (deler av) din opprinnelige taktikk.

Les også:

Antidepressiva kan ødelegge sæd

Dette gjør alkohol med kroppen din

Duftene hun tenner på

Forstå konkurransen (og konkurrentene)

FORSTÅ KONKURRENTEN: Vit hva konkurrentene dine tenker.
FORSTÅ KONKURRENTEN: Vit hva konkurrentene dine tenker. Foto: Foto: Crestock

Uansett hvem du kjemper mot - være seg en kollega, sjefen eller en partner som ønsker noe annet av deg - må du forsikre deg om at du vet hvordan de tenker.

Kunnskap er en vesentlig faktor bak de fleste suksesser. Jo mer du lærer og vet om personen eller saken du er oppe mot, dess større er sjansen for at du lykkes. Undervurder aldri kunnskapens makt og gå aldri blindt inn i en situasjon.

Det fins flere løsninger

Gå ikke i fella og tro at det bare er en måte å løse ditt spesielle problem på. Det er taperens innstilling, for det finnes nesten alltid flere veier mot et mål.

Hemmeligheten er å utvikle så mange løsninger som du kan komme på og deretter vurdere hver enkelt for å nå suksess.

Når du etter din mening (rådfør deg gjerne med andre) har funnet hva som syntes være best mulige løsning, gå for den! Men husk at du underveis kanskje må revurdere og falle tilbake på noen av de andre valgmulighetene.

Vær i toppform og godt forberedt

En vinner på idrettsbanen konkurrerer aldri trøtt, sulten eller fyllesyk.

VÆR I TOPPFORM: En vinner på idrettsbanen konkurrerer aldri trøtt, sulten eller fyllesyk. Det er en god regel for andre utfordringer også.
VÆR I TOPPFORM: En vinner på idrettsbanen konkurrerer aldri trøtt, sulten eller fyllesyk. Det er en god regel for andre utfordringer også. Foto: Foto: Crestock

Selv om det ikke dreier seg om sportslige utfordringer bør du være skikkelig forberedt. Det innebærer en kropp i god form, dermed funker også hjernen best.

Typiske vinnere vet det er livsviktig å være uthvilt og energisk, slik at de står klar til å takle enhver utfordring.

Visualiser din suksess

Uansett hva du bestreber deg på å vinne eller hvilket problem du står overfor, er det viktig støpe ned i underbevisstheten troen på at du virkelig kan klare det. Vinnere oppnår denne tilstanden ved å visualisere sin suksess.

Bruk daglig litt tid til å lukke øynene, slappe av og visualisere hva du prøver å oppnå. Virkelig se deg selv lykkes. Kjenn følelsene som følger med suksessen. Tenk gjennom hva som vil komme ut av den. Til slutt noterer du ned alt du har lært av denne øvelsen.

Se på tabber som en gave

Folk som har lyktes og har en vinnerholdning bryter aldri sammen tross feiltrinn. De vet at alle gjør feil. Nøkkelen er å lære av dem. Se på dem som en gave som forhindrer deg fra å gjøre samme tabbe om igjen. Sitt ned og analyser hva som gikk galt og hvordan det kan forhindres senere.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning