7 vanlige sengeproblemer for kjærestepar

Å dele seng med kjæresten er ikke alltid like problemfritt.

VÅKEN OM NATTA: En god natts søvn er viktig for å fungere optimalt dagen etter.
VÅKEN OM NATTA: En god natts søvn er viktig for å fungere optimalt dagen etter. Foto: Lev Dolgachov (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Soverommet er naturlig nok et viktig rom for kjærestepar.

Her skal man kunne lade opp batteriene på forskjellig vis, men det er ikke alltid man får den beste søvnen når kroppen vil sove.

Zzzzz

Både snorking, snakking i søvne, urolige kropper og ulike kosebehov kan påvirke stemningen på soverommet og mange par velger å ligge på separate soverom for å få sin nødvendige skjønnhetssøvn.

Likevel finnes det tips og råd til hvordan man kan løse noen av problemene. Vi har hentet inspirasjon fra nettsiden Health.com til å beskrive sju vanlige sengeproblemer for par, og hvordan de kanskje kan løses.

1) Dere legger dere på ulike tider

Selvfølgelig er det koselig å kunne legge seg, sovne og våkne samtidig som partneren, men dessverre er ikke det så enkelt. Noen er A-mennesker mens andre er B-mennesker, og det er ikke uvanlig at du og kjæresten legger dere og står opp på forskjellige tider. For at dere begge skal få den søvnen dere trenger så kan det vært lurt å bli enige om noen punkter som kan påvirke søvnkvaliteten. For eksempel kan den som er lengst oppe skru ned volumet på TVen og ikke slamre med dørene, mens den som skal først opp lar være å slumre med vekkerklokka, tipser Health.com.

KJENNER DU DEG IGJEN? Har du en partner som snorker så kan ørepropper være til hjelp, eller at du sover på et annet rom.
KJENNER DU DEG IGJEN? Har du en partner som snorker så kan ørepropper være til hjelp, eller at du sover på et annet rom. Foto: (Colourbox)

2) En vil ha det lyst, den andre vil ha det mørkt

Søvneksperter anbefaler å ha det mørkt på soverommet, men det kan jo være at din kjæreste vil ha det lysere og gjerne våkne med morgensola som stråler gjennom vinduet. En øyemaske til den som ønsker det mørkt kan være en løsning. Tenk også på plassering av senga og hvem som ligger på hvilken side da den ene siden av senga kan være mer eksponert for sollys gjennom vinduet. 

3) Dobbeldyna rekker ikke til dere begge

Det spiller ingen rolle hvor stor den dyna er hvis den ene likevel drar til seg hele dobbeldyna i løpet av natta. Løsningen er selvfølgelig å bruke to dyner.

4) Dere er uenige om temperaturen

Anbefalt temperatur på soverommet er cirka 18 grader. Men mange ønsker å ha det varmere enn dette og noen vil gjerne ha alle vinduer på vidt gap om natten. Her må dere snakke sammen og møtes på midten, så kan den som fryser mest bruke en tykkere dyne, mens den andre kan bruke en tynnere dynevariant. 

5) Den ene vil ligge i skje, den andre vil ha plassen for seg selv

Den ene elsker å ligge klin inntil sin kjæreste, mens den andre er helt avhengig av å kunne ha litt avstand for å kunne sovne. Selv om kjæresten ikke er noen stor fan av å ligge i skje så betyr ikke det at han eller hun avviser deg. Det kan rett og slett skyldes at personen synes det blir for varmt og klamt, eller ikke føler seg fri til å kunne vri og snu på kroppen. Her er det viktig at dere snakker om hva slags soveposisjoner dere liker og dermed blir enige om at det er helt greit å ha ulike ønsker. 

6) Partneren snur seg over på «din side» hver natt

Det er helt normalt å bytte soveposisjoner i løpet av natten, men noen er mer urolige enn andre. I noen tilfeller opplever du kanskje at partneren din ruller over på «din side» slik at du ligger ytterst på sengekanten og bare venter på falle ut av senga. Et tips kan være å få større seng. Blir det for ille så kan to separate senger være løsningen.

7) Dere foretrekker ulike madrasser

Noen liker å kunne dumpe ned i en supermyk madrass mens andre må ha et hardere underlag for å kunne klare å sove. Har du og kjæresten ulike ønsker om hvilken madrass som passer best så finnes det flere muligheter. En madrass kan tilpasses slik at den ene siden er ulik den andre og det finnes også overmadrasser som kan legges på den ene siden av senga for å tilfredstille begge sine behov. 

Denne saken ble første gang publisert 01/05 2015.

Les også