6 ting du neppe visste om mandler

Ikke kåret til en av de 50 sunneste matvarene for ingenting.

Foto: Colourbox
Publisert

(SIDE2): Mandler er både godt og sunt - om de inntas med måte.

Mandler har lav glykemisk indeks, noe som gir liten innvirkning på blodsukkeret. Selv om nøtter inneholder en god del fett, så er dette sunne fettsyrere. I tillegg kan de gjøre godt for hjertet, og de inneholder mye proteiner og fiber, samt viktige mineraler og vitaminer.

Mandlene har også landet en plass på Shapes liste over de 50 sunneste matvarerene noensinne.

Her er 5 ting du kanskje ikke visste om mandler:

1. Mandler er i slekt med ferskenfamilien

Nøtten er teknisk sett en frukt, som vokser på mandeltreet. Mandeltreet er i slekt med ferskentrer, plommetrer og kirsebætrer, blant annet, ifølge Shape.

2. Mandler er blant nøttene som inneholder minst kalorier

Mandler, cashew-nøtter og pistasjnøtter inneholder alle tre 190 kalorier per presjon, som er 30 gram. Mandlene inneholder også mer kalsium enn de andre nøttene. I tillegg til kalsium inneholder en porsjon mandler ni gram enumettet fett, seks gram proteiner, og 3,5 gram fiber per porsjon.

3. Mandlene er sunnest når de er rå eller tørristet

Når du ser poser med nøtter hvor det står «ristet» på pakken, husk at dette kan bety at de har blitt ristet i usunt fett. Se derfor etter ord som rå eller tørristet i stedet for.

4. Mandelmelk er den nye trendmelken

Nå er det mandelmelken som er på full fart inn i de norske hjem og den kan enkelt lages selv eller du kan kjøpe gode alternativer i helsekostforretninger eller på butikken.

Slik lager du Helle Bornsteins hjemmelagde mandelmelk

5. Mandler kan være med på å forebygge oppblåst mage

En kaliumrik kost kan hjelpe deg med å skille ut den overflødige væsken og du vil unngå en oppblåst mage. Matvarer som er rike på kalium er blant annet bananer, mandler og avokado. 

6. Store mengder antioksidanter

Ifølge en studie fra 2006 inneholder 28 fram mandler den samme mengden polyfenoler - en type antioksidant som skal kunne bidra til å forebygge mot hjertesykdommer og kredt, som en hel kopp med brokkoli eller grønn te. Imidlertid ble denne studien delvis sponset av Almond Board i Carlifonia, så det kan hende vi må ta denne med en klype salt.

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2014.

Les også