- 50 Shades-fansen har oftere voldelig partner

Studie mener de populære bøkene romantiserer vold mot kvinner. Filmen dukker snart opp på kino.

ROMANTISK: Anastasia faller for den styrtrike, bestemte og SM-glade Christian.
ROMANTISK: Anastasia faller for den styrtrike, bestemte og SM-glade Christian.
Publisert

(SIDE2): Kvinner som leser 50 Shades of Grey-trilogien er oftere i voldelige forhold, og lider av spiseforstyrrelser, enn kvinner som har styrt unna hypen. Det viser en studie foretatt ved Michigan State University.

I tillegg viser det seg at de som leser bøkene, oftere drikker seg overstadig beruset og har ubeskyttet sex. Det skriver independent.co.uk.

Romantiserser vold

Lederen for studien, doktor Amy Bonomi, mener best selger-bøkene bygger opp under en og viderefører en farlig standard for overgrep, og sier de romantiserer et forhold der den kvinnelige karakteren, Anastasia, blir fanget og fratatt egen vilje.

Den mannlige helten, Christian Grey, bruker virkemidler som er typisk for en overgriper, som å følge etter, skremme, isolere og bruke seksualisert vold, konkluderes det med i studien. Virkningene det har på Anastasia, er også typisk misbrukte kvinner. Hun endrer personlighet, føler redsel og hjelpeløshet.

Hun mener bøkene derfor er med på å standardisere vold mot kvinner, ved å sette det i en romantisk sammenheng. Studien sier ikke noe om kvinnene opplevde vold i forholdet, eller hadde spiseforstyrrelser, før eller etter de leste bøkene, men Bonomi mener begge deler er grunn til bekymring.

- Dersom kvinner sliter med helseproblemer, som spiseforstyrrelse, kan det å lese 50 Shades underbygge og potensielt forverre relaterte traumer. På samme måte, dersom de leser 50 Shades før de har hatt slike helseproblemer vi har sett i vår studie, kan det være med å sette i gang en slik adferd.

LES også seks homofile menns dom over bøkene:- Snakker vi om analkuler? Lager de det for heterofile?

Screen9na04

Sammenheng fiksjon - vold

Studien sto for første gang på trykk i Journal of Women’s Health, og er den første som ser på sammenhengen mellom helserisikoer og populærkultur som forherliger vold mot kvinner.

Tidligere studier har funnet en sammenheng mellom det å se voldelige Tv-serier og filmer og vold i det virkelige liv. Det samme er tilfellet mellom det å lese kjendis- og skjønnhetsmagasiner, og det å bli sykelig opptatt av eget utseende.

Studien i Michigan ble foretatt blant 650 kvinner i alderen 18-24. Blant de som hadde lest bøkene, var det 25 prosent større andel som hadde en partner som skrek og bannet til dem, 34 prosent større andel som forfulgte dem og 75 større sjans for at de hadde en form for spiseforstyrrelse.

Av de som hadde lest alle tre bøkene, var det 65 større andel som drakk seg stup fulle, enn de som ikke hadde lest noen av bøkene, og 67 prosent større andel som hadde hatt fem eller flere sexpartnere.

LES:- Sexscenene alene er verdt en Oscar

- Forsterker holdninger

Ikke bare 50 Shades får passet påskrevet for å normalisere vold mot kvinner. Også Twilight-serien må tåle samme kritikk.

Bonomi påpeker at hun ikke ønsker å gjøre slike bøker forbudt, men ber foreldre og lærere involvere seg i hva barna og unge leser, og snakke om hva som er greit i forhold til egen kropp, seksualitet og kjønnsroller.

- Vi anerkjenner at beskrivelse av vold mot kvinner ikke er et problem, når det setter søkelys på problemet. Problemet er når den beskrivelsen forsterker aksepten av slik er det, i stedet for å forsøke endre på det.

De tre bøkene om Christian og Anastasia, skrevet av E.L James, startet som en fanfiction etter nettopp Twilight-bøkene. 50 Shades har så langt solgt over 100 millioner bøker verden over.

Dakota Johnsen og Jamie Dornan spiller de to i filmatiseringen, og filmen er ventet i februar.

Denne saken ble første gang publisert 24/08 2014.

Les også