5 sunne og proteinrike frokosttips

Dette er smart og næringsrik frokostmat som metter.

FROKOSTTIPS: Kokt egg med laks og avokado, havregrøt eller wraps er fristende og næringsrik frokostmat.
FROKOSTTIPS: Kokt egg med laks og avokado, havregrøt eller wraps er fristende og næringsrik frokostmat. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Frokost er dagens første måltid og flere studier viser at det er smart med proteinrik mat.

Forskning har blant annet vist at de som spiser en proteinrik frokost har mindre trang til å småspise og en mindre sjanse til å overspise senere på dagen.

I tillegg bidrar proteiner til en mer stabil blodsukkerstigning, samt at det kan bidra til en mer langvarig og bedre metthetsfølelse. Protein har også mange viktige oppgaver i kroppen som for eksempel å transportere stoffer, og å bygge og vedlikeholde muskelmasse.

Her får du derfor tips til fem næringsrike og proteinrike frokostalternativer:

1) Eggerøre og laks

Egg og bacon er nok en frokostklassiker for mange, men bytter du ut bacon med for eksempel laks så får du i deg flere av de sunne fettsyrene og andre gode næringsstoffer som fisk bidrar med som blant annet vitamin D. Egg er naturens egen vitaminpille og ifølge Prior inneholder det proteinrike egget alle livsnødvendige næringsstoffer unntatt vitamin C. 

2) Fullkornwrap med kylling og kesam

Både kylling og meieriproduktet kesam bidrar med fullverdig protein. Kyllingfilet og kyllingpålegg er gode og magre påleggsalternativer. Wraps er enkelt og raskt å lage samtidig som det smaker supergodt! Lag gjerne et par wraps ekstra som du kan ha som lunsj eller mellommåltid senere på dagen. Velg fullkornwraps som er laget med en grovere meltype da dette vil bidra til et høyere innhold av fiber, samt vitaminer og mineraler. Husk også å fylle wrapsen med noe grønt, for eksempel agurk, grønn salat, tomat og lignende.

3) Havregrøt med nøttetopping

Havre er blant kornsortene som har et godt proteininnhold og havregrøt er kjapt, enkelt, sunt og godt! I tillegg kan grøten varieres på mange ulike måter. Lager du havregrøt med melk fremfor vann vil dette gjøre at måltidet får mer protein, kalsium og B-vitaminer. Topp havregrøten med hakkede nøtter som bidrar med både protein, fiber og sunne fettsyrer.

COTTAGE CHEESE med bær smaker godt både til frokost og som snacks. 
COTTAGE CHEESE med bær smaker godt både til frokost og som snacks.  Foto: Unknown (Colourbox)

4) Cottage cheese-frokost

Cottage cheese er et meieriprodukt som har et naturlig høyt innhold av protein. Ferskosten smaker godt som både pålegg og i salater, eller spis den som den er sammen med bær og nøtter. Å blande cottage cheese sammen med en kesamvariant med smak, for eksempel pasjonsfrukt eller sitron, vil gi deg en smakfull proteinbombe til frokost!

5) Mat-på-farten

Dårlig tid om morgenen og du har ikke tid til å lage frokost? Da kan en Skyr, eller grove brødskiver og en påleggpakke, eller et knekkebrød med en boks makrell i tomat ved siden av være en løsning. Dette er enkelt og raskt å pakke med seg i veska før du går ut om morgenen. Eventuelt så kan du legge det klart i kjøleskapet kvelden før slik at du bare kan raske det med deg i travle morgenrutiner. Da har du frokosten klar når du kommer på jobb og du slipper å risikere en skrikende mage frem til lunsj, eller at du stikker innom et bakeri på veien og bruker unødvendige kostnader på frokostløsninger av den mer usunne sorten.

Denne saken ble første gang publisert 11/08 2015.

Les også