4 merkelige grunner til at du legger på deg
Du kjører diett og trener sier du?

(SIDE2): Stort sett er det jo enkelt – spiser du (for) mye, så legger du også kjappere på deg. Men nye studier tyder også på at det ikke er så enkelt - og at det finnes andree, ikke så opplagte, grunner til at du øker i vekt.
Nypost.com har laget en liste over årsaker til vektøkning ikke så mange tenker over.
Trøbbel i forholdet
Forskere ved Universitetet i Delaware har funnet at par som krangler, ofte velger «dårligere» mat, enn par som er mer harmoniske. Det er nemlig en link mellom det å krangle og det å ete, nemlig hormonet ghrelin. Hos parene i undersøkelsen som endte med å krangle og slenge ufine ord mellom seg, økte hormonnivået – og lysten til å spise med det.
Da parene etterpå skulle fylle ut skjema over hva de hadde lyst å spise, hadde «kranglerne» oftere lyst på fett- og saltholdig mat, enn de roligere parene.
- Funnene tyder på at par som har et stressende forhold, også står i større fare for å øke i vekt, seir Lisa Jaremka, som er en av forskerne bak studien.
På den annen side, så er kanskje dette gode nyheter i tilfelle: Ny forskning: Overvektige menn har flere sexpartnere

For mye jern
Rødt kjøtt får mye kritikk om dagen, og her er en grunn til for å kutte ned på inntaket. En annen, ny studie tyder på at mye rødt kjøtt er med på å senke forbrenningen og samtidig føre til lyst på mer å spise.
Studien viser at de med høye nivåer av jern, også har høye nivåer av leptin, som er et sult-fremmende hormon. Jo mer rødt kjøtt man spiser, jo høyere nivå av leptin – og jo mer sulten føler man seg, og jo mer spiser man.
LES også: - Bacon og rødt kjøtt er like kreft-fremkallende som sigarettrøyk
- Det er genetisk
Hørt den før? Vel, enn så lenge er det ikke noe som beviser en slik påstand. Derimot viser en ny studie at det å selv tro at det er genetisk, nesten garanterer en vektøkning.
Med bakgrunn i en undersøkelse på 9000 menn og kvinner, har forskere ved Texas Tech-universitetet sett på sammenhengen mellom det å tro overvekt skyldes genene. Over en tre års-periode viste det seg at jo mer man trodde det var DNAet som styrte vekta, jo mer overvektig ble man. Det var også de samme folkene som trente minst og spiste mest usunt.
- Det er ingen direkte genetisk årsak til overvekt, sier Michael C. Parent, ved universitetet.
Men hvis du tror det selv, så blir det gjerne sant, altså.
Motsatt viste det seg at de som selv følte de hadde vekten under kontroll, spiste bedre og trente regelmessig, noe Parent mener viser hvor viktig tankesettet er.
LES også: WHO advarer: Europas unge drikker, røyker og spiser seg til tidlig død
Det er vanskeligere nå
En nylig studie viser at vi blir fetere på færre kalorier, enn det foreldrene og besteforeldrene våre gjorde. Selv om vi spiser cirka det samme og er like aktive, så legger vi på oss mer nå enn for 40 år siden.
Med informasjon fra 36.000 mennesker, fant forskere ved York-universitetet i Toronto at en person i 2008 – på samme kaloriinntak og aktivitetsnivå – veier 10 prosent mer enn vedkommende ville gjort i 1971.
- Vi ser at vekt har langt mer å gjøre enn med bare energi inn/energi ut, sier forsker Jennifer Kuk.
LES mer her: Du kan aldri veie så lite som mora di gjorde i 20-årene