Julegavetips til friluftsfolk

89 gavetips til villmarkingen

Gaver skal gis med en baktanke. Den skal helst glede både giver og mottager – og den aller beste gaven er den som blir brukt gang etter gang, år etter år. Her er en samling gavetips til han eller hun som liker seg best utendørs i herlig norsk natur.

<b>GRATIS: </b>En natt under stjernene er en gave som kan vare hele livet.
GRATIS: En natt under stjernene er en gave som kan vare hele livet. Foto: Christer Rognerud
Sist oppdatert

Hvert eneste år tester våre dyktige testere i bladene Villmarksliv, Jakt og Alt om fiske rundt 350 produkter. I tillegg omtaler de samme bladene vel så mange nye produkter. Og, bak alle disse testene og omtalene, så skjuler det seg mange gode julegavetips.

Vi har saumfart tidligere tester, produkttips og produktomtaler for å plukke ut produkter som passer for en «villmarking». På samtlige produkter har vi oppgitt produktnavn og pris. I tillegg står det ofte produsentnavn. Vi anbefaler at du googler produkt og eventuelt produsentnavn/merkevare før du kjøper. Da finner du som regel hvilken butikk som selger det aktuelle produktet – og du vil se om noen har produktet på tilbud eller kampanje. Bruk også Prisjakt.no eller Prisguide.no for å sjekke at du ikke betaler for mye.

<b>TESTVINNER: </b>Arc'teryx Atom LT ­Hettejakke er en super jakke som passer til mange bruksområder.
TESTVINNER: Arc'teryx Atom LT ­Hettejakke er en super jakke som passer til mange bruksområder. Foto: John Arne Tungen

Lette og varme jakker

En lett og varm mellomlagsjakke er god å ha hele året. Vår, sommer og høst kan den fungere som ytterplagg. Blåser det opp er det et varmelag under skalljakka – og en varm sommerkveld kan du plukke denne ut av sekken når sola går ned. Her er fem jakker som har vært innom våre testere.

Arc'teryx Atom LT ­Hettejakke: Testvinner som framstår som en komplett allrounder, ifølge vår tester. God passform og lavt pakkvolum. God jakke til helårsbruk. Pris: 1.999 kr.

Haglöfs L.I. M Barrier ­Jacket: Karakter 8 og beste lettvekter i vår test tidligere i år. Lav egenvekt og den pakker nesten ikke noe volum i sekken. Pris: 1.199 kr.

Moor Padded ­Jacket with knit: Dansk «jaktjakke» med vindtett kropp og med ermer og sidepaneler i et strikket materiale. Litt tung for å være førstevalget til sekken, men en flott fritidsjakke som varmer før eller etter turen. Pris: 799 kr.

RAB Borealis Tour ­jacket: Lett softshellsjakke med god bevegelighet og som puster godt, men isolerer lite. Kan fungerer godt som en mellomlagsjakke når intensiteten er høy. Pris: 999 kr.

Mammut Rima Light INFlex Hooded jacket: Her får du materialer fra øverste hylle, og Mammut har laget en hybridjakke med et stort bruksområde. Puster godt, stor hette og fin lengde på ermer og i livet. Litt tynn som eneste jakke, men allsidig og god. Pris: 2.199 kr.1

Sluk

<b>DEN BESTE SLUKEN: </b>I får kom Aura Flake (den grønne) ut som vinner i vår store sluktest.
DEN BESTE SLUKEN: I får kom Aura Flake (den grønne) ut som vinner i vår store sluktest. Foto: Hallvard Lunde
<b>WOOBLER:</b> Ra­pa­la Rippin Rap er en synkende woobler som skal friste både abbor og gjedde til å bite på.
WOOBLER: Ra­pa­la Rippin Rap er en synkende woobler som skal friste både abbor og gjedde til å bite på. Foto: Produsenten

Til sportsfiskeren er sluker en super gave. Sluker forsvinner, ruster og sitter fast, så sluker får man aldri nok av. Vi anbefaler den grønne Aura Flake fra Sølvkroken. Den har gjort det godt i våre tester, som i fjor da den ble kåret til den aller beste ørretsluken. To-tre sluker er en super julegave til storfiskeren. Pris: Fra 69 kr.

En for­lok­ken­de wobb­ler er også nyttig i slukskrinet. Mange er rene kunstverk, som Ra­pa­la Rippin Rap. Det er en synkende wobbler med en vibrerende gange som skal friste arter som abbor, gjedde, gjørs og ørret. Pris: Fra 149 kr.

Hoftesekk

<b>HOFTESEKK:</b> Kan fungerer på kortere turer der man kun skal ha plass til en lett jakke og matpakken.
HOFTESEKK: Kan fungerer på kortere turer der man kun skal ha plass til en lett jakke og matpakken. Foto: Produsent

Vengetind Hip Pack 6 er en praktisk hoftesekk med et ventilerende ryggparti og et bredt, justerbart hoftebelte som skal gi fast og stabilt feste rundt midjen. Separat flaskeholder gir enkel tilgang til vann. Pris: 600 kr.

Modellen Doverfjell Forest fra Magasinet er et annet alternativ. Den har fire lommer og plass til vannflaske. Et alternativ til kortere dagsturer når man ikke vil bruke sekk. Pris: 399 kr.

For kjølige dager

FLEECE: En varm fleece er fin på tur, på hytta og hjemme på terrassen eller i hagen.
FLEECE: En varm fleece er fin på tur, på hytta og hjemme på terrassen eller i hagen. Foto: Produsent

Garphyttan Original Fleece med hette er en praktisk og varm jakke som fungerer godt som et ekstra mellomlagsplagg på tur eller som en praktisk hverdagsjakke. Pris: 895 kr.

Skarpe gaver

<b>KNIVKAVE: </b>En god kniv varer lenge.
KNIVKAVE: En god kniv varer lenge. Foto: Randulf Valle

Skarpe gaver: En god kniv er noe alle må ha med på tur. Her er forslag til seks kniver der du garantert finner en «vinner» under juletreet.

Fällkniven Idun: Dyr, men varer «livet ut». VG10-stål på eggen og rustfritt 420J2-stål på sidene. Pris: 4.200 kr.

Martef Skinner: Funksjonell og allsidig turkniv med blad på 10,5 cm. Fra Martiini Condor. Pris: 782 kr.

Rapala Pocket Folding: Knife: Lett og kompakt. Pris: 139 kr.

Wiggler filet foldekniv: Sammenleggbar filetkniv. Sett på svenske og danske nettbutikker. Pris: ca. 130 kr.

Kajoba Kniv: Litt sløv, men mye kniv for 99 kroner, var konklusjonen da vi testet denne kniven fra Jula. Pris: 99 kr.

Vörda filetkniv: Vörda-serien fra Ikea har rimelige og gode kniver. Vi har testet fileteringskniven og den fikk karakter 8 hos oss. Pris: 89 kroner. Foto: Randulf Valle

<b>BAG TIL BOKS:</b> Abu Garcia Lure Bags holder orden på slukskrinene dine.
BAG TIL BOKS: Abu Garcia Lure Bags holder orden på slukskrinene dine. Foto: Produsenten

Orden på slukene

Abu Garcia Lure Bags er ro­bus­te sluk­ba­ger som kom­mer i uli­ke stør­rel­ser og mo­del­ler. Alle ba­ge­ne har et stort ho­ved­rom, og fle­re mind­re og prak­tis­ke si­de­lom­mer for til­be­hør.

Alle kommer med slukbokser. Pris: Fra 399 kr.

Ryggsekk til jul

<b>GOD GAVE:</b> En ryggsekk er en gave som kan glede mottageren i mange år.
GOD GAVE: En ryggsekk er en gave som kan glede mottageren i mange år. Foto: John Arne Tungen

Det er sikkert mulig å klare seg med én sekk, men personlig liker vi å ha flere sekker som passer til ulike bruksområder. Her er noen av sekkene vi har testet og omtalt:

Heldre Calade 60: Fin og stor 60 liters dagstursekk med god plass. Finnes også som 70 liter. Pris: 900 kr.

Bergans Helium 40: Superlett og stilren sekk for dagsturer der du ikke trenger stor plass. Pris: Fra 1.690 kr.

<b>BAHCO LAPPLANDER TURSAG:</b> Enkel og funksjonell tursag med blad på ca. 18 cm. Kan foldes. Behagelig håndtak. Veier kun 180 gram. Pris: 319 kr.
BAHCO LAPPLANDER TURSAG: Enkel og funksjonell tursag med blad på ca. 18 cm. Kan foldes. Behagelig håndtak. Veier kun 180 gram. Pris: 319 kr. Foto: Randulf Valle
<b>HÅV:</b> Til de som fisker mye, er en håv en nyttig julegave.
HÅV: Til de som fisker mye, er en håv en nyttig julegave. Foto: Produsenten

Lowe Alpine Manaslu 65:80: Solid sekk med god bærekomfort. Pris: 2.499 kr.

Ospery Tem­pest Pro 18: En lett og allsidig sekk for sykkeltur til jobb eller korte dagsturer. Pris: 1.750 kr.

Osprey Talon Pro 30: Lett dagstursekk med god støtte og ventilasjon. 30 liter er ok for en dagstur, men litt knapt for overnatting. Pris: 1.999 kr.

Osprey Aether Plus 70: Litt høy egenvekt, men ellers får denne sekken svært gode skussmål og karakter 8 fra vår tester. Den er god på ryggen og vil være et bra valg for lengre turer med mye vekt på ryggen. Pris: 2.999 kr.

Håv

Twist lock net 85 er en håv fra Spro med en funksjon som gjør det enkelt å forlenge håndtaket. Transportlengde er 114 cm. Dratt helt ut er den nesten to meter. Pris: 1.399 kr.

Ulltøy

<b>BE­HA­GE­LIG ULL­UN­DER­TØY:</b> LIFA Merino fra Helly Hansen har en innside med syntetisk fiber som trekker fukt bort fra kroppen. Yttersiden er merinoull. Finnes for dame, herre og barn.
BE­HA­GE­LIG ULL­UN­DER­TØY: LIFA Merino fra Helly Hansen har en innside med syntetisk fiber som trekker fukt bort fra kroppen. Yttersiden er merinoull. Finnes for dame, herre og barn. Foto: John Arne Tungen

Ullundertøy er en klassiker til jul. Barn vokser og trenger nytt, mens vi voksne sliter ut ting. Til voksne er det overdelene som normalt er mest brukt og mest slitt, så ofte kan du legge pengene i en god trøye og heller droppe stilongsen om det ikke er et uttrykt ønske. Tenk over om ullundertøyet skal brukes om sommeren eller vinteren. I Villmarksliv tester vi jevnlig ullundertøy.

I år har vi blant annet testet LIFA Merino fra Helly Hansen, som har en innside med syntetisk fiber som trekker fukt bort fra kroppen. Yttersiden er merinoull. Finnes for dame, herre og barn. Testet til karakter 8 hos oss tidligere i år. Priser: Fra 419 kr.

<b>VARM: En lett og varm dunjakke er fint å ha i sekken hele året. </b>
VARM: En lett og varm dunjakke er fint å ha i sekken hele året. Foto: John Arne Tungen

Lett dunjakke

En flott dunjakke for folk som er mye ute i den kalde tida. Her får du Gore-Tex med Windstopper og gode pusteegenskaper. Jakka fikk karakter 9 av vår tester. Høy pris, men vi har sett den på salg til nesten halve prisen, så følge med. Pris: 4.990 kr.

Truger er gøy

<b>TRUGER:</b> Har du ikke prøvd truger, så lån noen. Du blir nesten garantert imponert over framkommeligheten. Perfekt vinteraktivitet når skiføret svikter.
TRUGER: Har du ikke prøvd truger, så lån noen. Du blir nesten garantert imponert over framkommeligheten. Perfekt vinteraktivitet når skiføret svikter. Foto: John Arne Tungen

Truger er gøy. Perfekt når det ikke er skiføre, men litt snø og is – og de skarpe «klørne» gjør at man kan gå trygt. Vi har testet tre modeller som kan anbefales til ulike bruksområder.

Hyttetruger: Enkel hyttetruge med bæreevne oppgitt til 54 kilo, altså til en ungdom eller en lett dame. Kan fungere greit til tyngre brukere, men her vil snøforholdene avgjøre. Grei og rimelig truge til «hyttebruk». Produktet heter det også Mackenzie Hyttetruger. Pris: 499 kroner.

For «folk flest»: Fullverdig truge til et aktivt friluftsliv. Tubbs Journey 30 har gode bindinger som tåler snø og kulde godt. Godt valg som allsidig og brukervennlig truge, skrev vi tidligere i år. Pris: 1.999 kroner

MED PIGG: Eller uten. Skoen fra Icebug kommer i en versjon med pigg og en uten pigg.
MED PIGG: Eller uten. Skoen fra Icebug kommer i en versjon med pigg og en uten pigg. Foto: Produsenten

For ekspedisjoner: Toppmodell for deg som skal på «ekspedisjon», altså gå med sekk. Bæreevnen til Atlas Apex BC er 77–112 kilo, binding med hælløfter og godt grep mot underlaget. Pris: 3.490 kr.

Gode sko

Icebug, Adak Mi­che­lin Wic Woolpower legger lista høyt med bruk av en rekke kjente materialprodusenter. Et godt skovalg for lettere turer på kalde dager. Modellen finnes også med pigger. Skoen fikk karakter 8 i vår test. Pris: 2.390 kr.

<b>SOLID TURØKS:</b> Brusletto Kikut universal øks – 46 cm.
SOLID TURØKS: Brusletto Kikut universal øks – 46 cm. Foto: John Arne Tungen
<b>TURSAG:</b> En sammenleggbar tursag er noen ganger kjekt å ha.
TURSAG: En sammenleggbar tursag er noen ganger kjekt å ha. Foto: Randulf Valle

Tursag og -øks

En sag og en øks kan være nyttig om du skal bo lenge ute og trenger å sage eller hugge ved til bålet. Husk å ikke skade friske trær og bruk primært tørre stokker og annet tørt materiale som er tilgjengelig. Vi anbefaler Seven-Saw Tursag. En kraftig tursag med svensk stål i bladet. Velg mellom 38 eller 53 cm blad. Pris: 599 eller 699 kr.

<b>FINN FISKEN:</b> Svart hav eller finnes det fisk der du fisker? Garmin Striker Cast er et ekkolodd til fiskestanga og vil vise det om det faktisk er fisk der du skal kaste ut sluken. Striker Cast fikk karakter 8 da vi testet den. Pris: 1.899 kr.
FINN FISKEN: Svart hav eller finnes det fisk der du fisker? Garmin Striker Cast er et ekkolodd til fiskestanga og vil vise det om det faktisk er fisk der du skal kaste ut sluken. Striker Cast fikk karakter 8 da vi testet den. Pris: 1.899 kr. Foto: Produsenten
<b>VANNSEKK:</b> Er man flere som ligger i leir, går det en del vann. Waterbag fra Helsport letter turen til bekken. Den er lett å fylle, håndtak for bæring og du kan sette den fra deg på bakken eller henge den opp. En tut gjør det lett å helle. Pris: 269 kr.
VANNSEKK: Er man flere som ligger i leir, går det en del vann. Waterbag fra Helsport letter turen til bekken. Den er lett å fylle, håndtak for bæring og du kan sette den fra deg på bakken eller henge den opp. En tut gjør det lett å helle. Pris: 269 kr. Foto: Produsenten
<b>ISPIGGER MED FLØYTE:</b> Ikke gå på islagte vann uten ispigger. Ispigger finnes i flere varianter, men velg en som er lett å gripe til, som flyter og gjerne som har en fløyte, slik at du kan påkalle oppmerksomhet. En kasteline er også smart å ha tilgjengelig. Pris: Fra 119 kr.
ISPIGGER MED FLØYTE: Ikke gå på islagte vann uten ispigger. Ispigger finnes i flere varianter, men velg en som er lett å gripe til, som flyter og gjerne som har en fløyte, slik at du kan påkalle oppmerksomhet. En kasteline er også smart å ha tilgjengelig. Pris: Fra 119 kr. Foto: Produsent

Brusletto Kikut universaløks er en allsidig turøks på cirka en kilo. Serien inneholder flere økser, slik at du kan velge den du selv synes passer best til ditt bruk. Pris fra 439 kroner.

Reparasjonssett

<b>REPSET:</b> Det er smart å ha noen små hjelpemidler med på tur.
REPSET: Det er smart å ha noen små hjelpemidler med på tur. Foto: Randulf Valle

Ting kan gå galt på tur. Liggeunderlaget kan punktere, teltet revne, du mister en knapp eller et feste på sekken ryker. Da er det smart å ha et lite rep-sett liggende i sekken. Det er også en super gave. Lag en samling med praktiske ting en turglad person trenger for kortere eller lengre ekspedisjoner. Pakke det i en myk og lett veske eller en lynlåspose – og vipps har man nødhjelp når ting skjærer seg på tur.

Reparasjonssettet kan for eksempel inneholde:

Aquasure: Fleksibel lim som tåler vann. Pris: 129 kr

Rep. sett for liggeunderlag: Pris: 149 kr

Rep. sett for telt, Coghlan`S Telt Rep.Sett Nylon - inkl. nål og tråd. Pris: 99 kr

Superlim. Pris: fra 79 kr.

Gaffateip: Pris: 99 kr.

SNELLE: En flott gave til den som fisker mye.
SNELLE: En flott gave til den som fisker mye. Foto: Produsenten

Strips. Pris: 49 kr (eller finn noen i boden)

Ulltråd, sytråd og nål. Pris: Finn noe hjemme

Snelle til fiskeren

Får du spesifikke og konkrete ønsker, gjerne produktnavn og nummer, kan snelle være en god julegave. Eller du kan ta sjansen på å kjøpe Revo Alx Theta, som er utviklet i Japan for det japanske markedet. Salt Shield kulelager og et snellehus laget i ett stykke Durametal, skal gjør dette til en snelle som varer lenge. Pris: 2.499 kr.

Til isfiskeren

Pilking på isen er en fin aktivitet i den kalde årstida. En rimelig pilkestikke koster under 100 kroner. Øverste en rimelig pilkestikke som kan brukes med blink eller balansepilk.

I midten ser du en varpestikke med føletupp som kan brukes til mormyshkafiske. Pris: Fra 70–80 kr.

<b>ISFISKE: </b>Du får mye fint utstyr for 100-lappen.
ISFISKE: Du får mye fint utstyr for 100-lappen. Foto: Dag Kjelsaas
<b>HYGGELIG HALS:</b> Hals fra House of Hygge laget av 100 % merinoull. Broderte detaljer og synlige sømmer i freshe farger. One size. Påbrodert «Hyggelig to meet you». Pris: 299 kr.
HYGGELIG HALS: Hals fra House of Hygge laget av 100 % merinoull. Broderte detaljer og synlige sømmer i freshe farger. One size. Påbrodert «Hyggelig to meet you». Pris: 299 kr. Foto: Produsent
<b>Sokker: </b>En klassisk julegave man hatet som barn, men elsker som voksen turkvinne/-mann. Det finnes mye å velge blant. Vi har testet Varde Svarthetta raggsokk med ullfrotte på innsiden fra Sparkjøp. Her får du kun 37 prosent ull, noe som gjør at dette er en sokk for sommer, vår og høst. Men, et rimelig alternativ til sokker med 90 prosent ull. Pris 79 kr for to stk.
Sokker: En klassisk julegave man hatet som barn, men elsker som voksen turkvinne/-mann. Det finnes mye å velge blant. Vi har testet Varde Svarthetta raggsokk med ullfrotte på innsiden fra Sparkjøp. Her får du kun 37 prosent ull, noe som gjør at dette er en sokk for sommer, vår og høst. Men, et rimelig alternativ til sokker med 90 prosent ull. Pris 79 kr for to stk. Foto: Dag Kjelsaas
ALLTID NYTTIG: Noen meter med tynt tau er smart å alltid ha i sekken. Enten for å kunne bardunere teltet ekstra, feste noe på sekken eller bare for å bruke det som tørkesnor. Mammut Hammer Cord på 2 mm tykkelse koster for eksempel fem kroner per meter.
ALLTID NYTTIG: Noen meter med tynt tau er smart å alltid ha i sekken. Enten for å kunne bardunere teltet ekstra, feste noe på sekken eller bare for å bruke det som tørkesnor. Mammut Hammer Cord på 2 mm tykkelse koster for eksempel fem kroner per meter.

Ullskjorte

<b>ULLSKJORTE:</b> Praktisk ullskjorte til tur- og fritidsbruk.
ULLSKJORTE: Praktisk ullskjorte til tur- og fritidsbruk. Foto: John Arne Tungen

Ulvang Gjende Wool Shirt finnes for damer og herrer. Solid, god passform og mange bruksområder skrev vår tester og ga den karakter 7 av 10. Pris: 1299 kr.

Drikkeflasker

<b>DRIKKEFLASKE:</b> Flasker som tåler både kokende vann og oppvaskmaskin er lett å like.
DRIKKEFLASKE: Flasker som tåler både kokende vann og oppvaskmaskin er lett å like. Foto: Kevin Rivoli

En eller flere drikkeflasker er praktisk i sekken. Mange turfolk liker godt flaskene fra Nalgene, fordi de tåler både frost og kokende vann – og kan vaskes i oppvaskmaskin.

Fyll den med kokende vann og putt den i soveposen, så har du varm pose når du legger deg.

Pris: Fra 149 kr.

Lyden av Villmarksliv: Olaf Tufte snakker om livet som toppidrettsutøver, mangelen på selvtillit og motivasjon og teknikker for å nå målene man setter seg - og boka Skjerpings.

<b>SO­LI­DE FRI­LUFTSBUK­SER:</b> Garphyttan Original Trouser Zip-Off er en flerfunksjonell fritidsbukse. Den kan brukes som turbukse. Tar du av bena, blir det en shorts, og de løse bena kan brukes som gamasjer. Ta med at den har knelommer om du vil legge inn en knebeskytter. Karakter 7 da vi testet denne turbuksa. Pris: 1.195 kr.
SO­LI­DE FRI­LUFTSBUK­SER: Garphyttan Original Trouser Zip-Off er en flerfunksjonell fritidsbukse. Den kan brukes som turbukse. Tar du av bena, blir det en shorts, og de løse bena kan brukes som gamasjer. Ta med at den har knelommer om du vil legge inn en knebeskytter. Karakter 7 da vi testet denne turbuksa. Pris: 1.195 kr. Foto: John Arne Tungen
<b>LETT OG PAKKBAR:</b> Lett og pakkbar jakkeStel­lar Wind Jacket 2.0 finnes som herre- og damemodell. Den er lett vind- og vannavvisende som duger når været ikke det verste. Fin jakke til byturer og sommerturer i fjellet. Jakka fikk karakter 8 i vår test tidligere i år. Pris 1.195 kr.
LETT OG PAKKBAR: Lett og pakkbar jakkeStel­lar Wind Jacket 2.0 finnes som herre- og damemodell. Den er lett vind- og vannavvisende som duger når været ikke det verste. Fin jakke til byturer og sommerturer i fjellet. Jakka fikk karakter 8 i vår test tidligere i år. Pris 1.195 kr. Foto: John Arne Tungen

TIPS: Bruk prisguide.no eller prisjakt.no for å sjekke historiske priser - da vet du om du gjør et godt kjøp.

Bærbart bål

Range Titanium Hobostove fra Gevir.no er noe så smart som et sammenleggbart «bål» – eller en slags grue. Fire vegger og et gulv smekkes sammen og du har laget en liten, vedbasert ovn. Du fyrer med småkvister. Pris: 699 kr.

<b>HOBOSTOVE:</b> Navnet har denne typen ovner fått fra det amerikanske ordet for en omstreifer, hobo, som brukte hermetikkbokser for å lage tilsvarende små kvistbrennere.
HOBOSTOVE: Navnet har denne typen ovner fått fra det amerikanske ordet for en omstreifer, hobo, som brukte hermetikkbokser for å lage tilsvarende små kvistbrennere. Foto: Produsenten

Turbrenner - en gave som varmer

En turbrenner er en gave som kommer til nytte mange ganger i løpet av året. Her er tre aktuelle varianter.

Optimus Vega: Lett og kompakt gassbrenner, som har vinteregenskaper med forvarming og mulighet for å brukes med gassboksen snudd opp ned for økt effekt: Pris: fra 899 kr.

Primus OmniFuel II multifuelbrenner: Brenner som tar gass og stort sett alt av flytende brennstoff. Pris: Fra 1.599 kr.

MSR Windburner Personal Stove: Kompakt brenner som går på gass. Alt-i-ett-løsning for hurtig oppkok av vann. Pris: 1.399 kr.

Gaver som tar fyr

STORMFYRSTIKKER: En sikkerhet å ha i sekken den dagen man MÅ få fyr på bålet for å holde varmen.
STORMFYRSTIKKER: En sikkerhet å ha i sekken den dagen man MÅ få fyr på bålet for å holde varmen. Foto: Hallvard Lunde

Tennstål er nok mer artig som en gimmick enn som et praktisk verktøy for de fleste av oss. Det er litt vanskelig å mestre redskapet - helt til du knekker koden. Men, det er en morsom gave til alle som har et ønske om å ta opp arven etter Lars Monsen.

En gave som også har et sikkerhetsaspekt ved seg, er stormfyrstikker. Dette er fyrstikker som tenner selv om det regner «trollmenn». Du kan til og med dyppe de i vann et lite sekund, og de vil likevel brenne når du tar dem opp igjen. En liten boks med 10-15 fyrstikker koster rundt en 100-lapp. Fin sikkerhet å ha i sekken den dagen man bare MÅ får fyr.

<b>TENNSTÅL:</b> Vanskelig å bruke, men kult når man mestrer det. Rimelig gave til under 100-lappen. Pris: fra 70–80 kr.
TENNSTÅL: Vanskelig å bruke, men kult når man mestrer det. Rimelig gave til under 100-lappen. Pris: fra 70–80 kr. Foto: Hallvard Lunde

Praktiske småting

<b>TELTPLUGGER:</b> Lette, sterke og de har en praktisk snor i enden når du skal dra dem ut av jorda igjen.
TELTPLUGGER: Lette, sterke og de har en praktisk snor i enden når du skal dra dem ut av jorda igjen. Foto: Hallvard Lunde

Det finnes mye å få kjøpt innen turutstyr som man rett og slett ikke bør kjøpe. Ikke trenger man det og den dagen man skal pakke sekken, så blir det uansett valgt bort på grunn av vekt. I motsatt ende finner man praktiske ting som absolutt er nyttig, slik som disse teltpluggene fra Fjellsport. (Vi gjør oppmerksom på at Egmont har eierandeler i Fjellsport, red).

Urberg-teltpluggene er lette, sterke og vi har testet dem på tur. Du får 10 stykker i en pakke og erstattet våre tidligere lettvektsplugger i aluminium som bøyde seg lettere enn skjeene til Uri Geller.

<b>BÅT:</b> De oppblåsbare packraftene kommer i mange varianter og er en råflott julegave til deg selv eller noen andre. Prisene er høye, men samtidig kommer man seg ut dit fisken biter. Søk etter packraft eller gummibåt, og du ser noe av utvalget. Bildet viser en <b>Shkiper 260RN </b>med plass til påhengsmotor til 5.000 kr. Pris: Fra 4.000 kr.
BÅT: De oppblåsbare packraftene kommer i mange varianter og er en råflott julegave til deg selv eller noen andre. Prisene er høye, men samtidig kommer man seg ut dit fisken biter. Søk etter packraft eller gummibåt, og du ser noe av utvalget. Bildet viser en Shkiper 260RN med plass til påhengsmotor til 5.000 kr. Pris: Fra 4.000 kr. Foto: Produsenten

Hansker og votter

HANSKER OG VOTTER: Flere typer og tykkelser. To til tre lag er fint når det er kaldt og gjør at man kan tilpasse seg vær og arbeidsoppgaver.
HANSKER OG VOTTER: Flere typer og tykkelser. To til tre lag er fint når det er kaldt og gjør at man kan tilpasse seg vær og arbeidsoppgaver. Foto: Villmarksliv

Hansker og votter er gode gaver. Finn ut hva gavemottageren behøver – alternativt ønsk noe til deg selv. Om vinteren har du behov for flere lag og flere alternativer. Innerst er et par tynne hansker godt. Gjerne i ull, men de må tåle slitasjen fra en skistav. Er det kaldt, kan en litt tykk og tett ullvott være et fint alternativ. Ytterst bør man ha overtrekksvotter i et stoff som tåler både vind og fuktighet. På de aller kaldeste dagene anbefales en tykk og vindtett dunvott. Det beste er at flere av produktene kan kombineres etter behov. Under har vi listet noen priseksempler.

Møt en av våre testere

Vil du høre hvordan og hva en av våre utstyrstestere tenker når han tester. Hvordan de jobber, hva de ser etter og hva som er typiske feil som går igjen. Lytt til episoden «Fra en utstyrstesters dagbok» i Podkasten Villmarksliv.

  • Tynn ullhanske: Priser fra 199 kr
  • Tykk ullvott: Priser fra 299 kr (eller strikk selv)
  • Skallvott (overtrekksvott): Fra 499 kr.
  • Tykk dunvott: Fra 799 kr.

Sov godt

En god vintersovepose er basis for en god natt ute, enten det er sein høst, vinter eller tidlig vår. Selv på sommeren kan det være minusgrader på fjellet. I høst testet vi seks vintersoveposer. Her kom Mammut Protect -18 Down ut som best i test med karakter 9 av 10.

<b>MOT MYGG:</b> Ulltrøye som skal gi en viss beskyttelse mot mygg.
MOT MYGG: Ulltrøye som skal gi en viss beskyttelse mot mygg. Foto: John Arne Tungen

Den har en komforttemperatur på minus 10 grader (T-Limit = -18 grader Celsius), men kniper det så er ekstremtemperaturen på minus 40 grader. Det spesielle med denne soveposen er at den har glidelåsen på topp og den har åpninger i sidene, slik at armene kan være fri. Det gjør at du kan sitte i posten når du lager mat, spiser eller bare skal kose deg med en bok. Pris: 5.490 kr.

Klær mot kryp

Det finnes nå klær som kan beskytte deg mot både flått og mygg. Vi har testet noen av disse plaggene, inkludert et par sokker. Fjellulla leverer ullklær med såkalt AntiBug Textile, der tekstilene er satt inn med virkestoffet permetrin. Dette er et stoff som er effektivt mot insekt. Effekten sitter i plagget i 70–90 vask. Kanskje en fin gave til alle som er engstelige for flått og andre kryp der ute. Pris: 849 kr.


<b>VARM LUE:</b> Varm og fôret lue til vinterbruk fra Fjällräven. <br>Pris: 699 kr.
VARM LUE: Varm og fôret lue til vinterbruk fra Fjällräven.
Pris: 699 kr.
Foto: Produsenten
<b>Til hunden</b>: Menneskets beste venn fortjener kanskje også en julegave. Hva med et solid halsbånd fra Lars Monsen. Modellen på bildet heter Levajok Dog Collar. Pris: 199 kr.
Til hunden: Menneskets beste venn fortjener kanskje også en julegave. Hva med et solid halsbånd fra Lars Monsen. Modellen på bildet heter Levajok Dog Collar. Pris: 199 kr. Foto: Produsenten
<b>TEKNISK ULLJAKKE: </b>Værbestandig ulljakke fra ULvang til helårsbruk med stilig design passer som mellomlagsplagg eller som ytterplagg når været tillater det. Finnes for damer og herrer. Pris: 2.000 kr.
TEKNISK ULLJAKKE: Værbestandig ulljakke fra ULvang til helårsbruk med stilig design passer som mellomlagsplagg eller som ytterplagg når været tillater det. Finnes for damer og herrer. Pris: 2.000 kr. Foto: Produsent
<b>PRAKTISK SLAKTESETT:</b> Brusletto slaktesett er en Flott gave til jegeren. Her får du to solide kniver, en flåkniv og en slaktekniv, samt et slipestål i en praktisk mappe. Mappen kan festes rundt livet, slik at du har god tilgang til knivene under slaktingen.. Pris: 699 kr.
PRAKTISK SLAKTESETT: Brusletto slaktesett er en Flott gave til jegeren. Her får du to solide kniver, en flåkniv og en slaktekniv, samt et slipestål i en praktisk mappe. Mappen kan festes rundt livet, slik at du har god tilgang til knivene under slaktingen.. Pris: 699 kr. Foto: Produsent
<b>TØRR PÅ JAKTA:</b> Elk Hunter Light fra Viking er et par lette støvler som er helt vanntette og er laget av myk og fleksibel naturgummi. En god og dempende såle skal gjøre disse gode å gå i. Perfekt når man skal tilbringe dagen med å traske i våt myr på jakt. Pris: 1.399 kroner.
TØRR PÅ JAKTA: Elk Hunter Light fra Viking er et par lette støvler som er helt vanntette og er laget av myk og fleksibel naturgummi. En god og dempende såle skal gjøre disse gode å gå i. Perfekt når man skal tilbringe dagen med å traske i våt myr på jakt. Pris: 1.399 kroner. Foto: Produsent
<b>DAGSTURSEKK:</b> En romslig dagstursekk er noe vi liker. 30 liter er som regel ok for mat, klær og litt utstyr for en til to personer på en dagstur i barmarkssesongen. Nye Rondane V6 30 er sjette utgave av denne modellen – og den har fått en helt ny «look» og et mer slitesterkt materiale. Plass til drikkesystem. Pris: 1.229 kr.
DAGSTURSEKK: En romslig dagstursekk er noe vi liker. 30 liter er som regel ok for mat, klær og litt utstyr for en til to personer på en dagstur i barmarkssesongen. Nye Rondane V6 30 er sjette utgave av denne modellen – og den har fått en helt ny «look» og et mer slitesterkt materiale. Plass til drikkesystem. Pris: 1.229 kr.
<b>TYNN LUE:</b> En tynn lue er uvurderlig å ha i sekken hele året. Denne tynne lua med navnet <b>Dyrhøi</b> fra Skogstad Sport er laget i et tynt strikket bomullsstoff. Den luner godt når det blåser opp på fjellet, selv midt på sommeren, og er så tynn og lett at du nesten ikke merker at den er på. Ulempen er at den kan bli fuktig om du svetter mye, men heldigvis tørker den også raskt. Pris: Fra 99 kr.
TYNN LUE: En tynn lue er uvurderlig å ha i sekken hele året. Denne tynne lua med navnet Dyrhøi fra Skogstad Sport er laget i et tynt strikket bomullsstoff. Den luner godt når det blåser opp på fjellet, selv midt på sommeren, og er så tynn og lett at du nesten ikke merker at den er på. Ulempen er at den kan bli fuktig om du svetter mye, men heldigvis tørker den også raskt. Pris: Fra 99 kr. Foto: Produsenten
<b>KROKBOKS:</b> Hos Fishking.no finner du denne krokboksen med åtte rom fylt med ulike kroker i ulike størrelser. Du får et ut­valg av Aber­deen-kro­ker (rett/lang­skaf­tet) og Beak (vridd/med mot­ha­ker) i stør­rel­ser fra #4 til #10. To­talt 80 kro­ker, noe som bur­de dekke de fles­te fiske­for­hold i fersk­vann. Pris: 99 kr.
KROKBOKS: Hos Fishking.no finner du denne krokboksen med åtte rom fylt med ulike kroker i ulike størrelser. Du får et ut­valg av Aber­deen-kro­ker (rett/lang­skaf­tet) og Beak (vridd/med mot­ha­ker) i stør­rel­ser fra #4 til #10. To­talt 80 kro­ker, noe som bur­de dekke de fles­te fiske­for­hold i fersk­vann. Pris: 99 kr. Foto: Produsenten
<b>PAKKEVENNLIG PACKRAFT :</b> Rondane 250 er en lett packraft fra Vega Designs. Modellen kan bestilles med eller uten spruttrekk. Denne blåses raskt opp med en pumpesekk. Vekten er i underkant av tre kilo. Størrelsen er ikke all verden, men du får plass til deg selv og en sekk. Et tips er å feste sekken slik at den ligger oppe på baugen og eventuelt på akterenden. Pris: Fra 5.990 kr.
PAKKEVENNLIG PACKRAFT : Rondane 250 er en lett packraft fra Vega Designs. Modellen kan bestilles med eller uten spruttrekk. Denne blåses raskt opp med en pumpesekk. Vekten er i underkant av tre kilo. Størrelsen er ikke all verden, men du får plass til deg selv og en sekk. Et tips er å feste sekken slik at den ligger oppe på baugen og eventuelt på akterenden. Pris: Fra 5.990 kr. Foto: John Arne Tungen
<b>SOLID FRITIDSBUKSE:</b> Den er ikke rimelig, den er ikke lett, men den er solid og kraftig. <b>Svalbard Heavy Duty Bib</b> fra Norrøna er en friluftsbukse utformet som en «snekkerbukse» med seler. Dette er en bukse som ikke er laget for de lange turene i fjellet, men for folk som er mye ute. Rett og slett en slags «arbeidsbukse» enten du kjører skuter, jobber ute på hytta eller bare skal vær ute hele dagen. Pris: 2.999 kr.
SOLID FRITIDSBUKSE: Den er ikke rimelig, den er ikke lett, men den er solid og kraftig. Svalbard Heavy Duty Bib fra Norrøna er en friluftsbukse utformet som en «snekkerbukse» med seler. Dette er en bukse som ikke er laget for de lange turene i fjellet, men for folk som er mye ute. Rett og slett en slags «arbeidsbukse» enten du kjører skuter, jobber ute på hytta eller bare skal vær ute hele dagen. Pris: 2.999 kr. Foto: John Arne Tungen
<b>STERK LETTVEKTER:</b> Snella 13 Fishing Creed GT Spinning finnes i flere størrelser. Den byr på god styrke, lav vekt og et godt bremse­system. Pris: Fra 779 kr.
STERK LETTVEKTER: Snella 13 Fishing Creed GT Spinning finnes i flere størrelser. Den byr på god styrke, lav vekt og et godt bremse­system. Pris: Fra 779 kr. Foto: Produsentene

Gode tursko

<b>GODE SKO:</b> Sko er en flott julegave. Finse Frigg fra Twentyfour er en sporty fritidssko med semsket kuskinn, pustende membran og EVA-såle. Pris: 1.399 kr.

Gode tursko er viktig for gode turopplevelser. Her får du tips om fem gode fjellsko som alle har vært testet.

Eggi Advance GTX: Testvinner hos oss tidligere i år med karakter 9 av 10. God passform, god komfort og god i steget. Pris: 2.599 kr.

Traverse GV MM: Best til ren fjellbruk, skrev vår tester om denne skoen. Pris: 3.990 kr

1222 Hiking Boot: Bra for lommeboka, var konklusjonen da vi testet denne skoen. Passer godt til folk som er lette i kroppen og ikke skal bære tung sekk. Pris: 1.490 kr

Superalp GTX: Italiensk sko som fikk karakter 7 av 10 i vår test. Lett sko som sitter godt på foten. Pris: 2.990 kr.

Mataar Mid WP: Rimelig tursko for den som går primært på sti og uten tung sekk. Pris: 895 kr.

<b>SKARP KNIV: </b>Helle knivskjerperLiten og lett knivskjerper som ikke tar for mye plass eller vekt i sekken. Pris: 199 kroner.
SKARP KNIV: Helle knivskjerperLiten og lett knivskjerper som ikke tar for mye plass eller vekt i sekken. Pris: 199 kroner. Foto: Randulf Valle
<b>MULTIVERKTØY:</b> Leatherman Skeletool CXMultiverktøy i toppklasse. Rustfritt, med sju funksjoner, som kniv, tang og bits. 142 gram. Pris: 1.299 kr.
MULTIVERKTØY: Leatherman Skeletool CXMultiverktøy i toppklasse. Rustfritt, med sju funksjoner, som kniv, tang og bits. 142 gram. Pris: 1.299 kr. Foto: Produsent

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2021, og sist oppdatert 17/12 2021.

Les også