Gullgraving i Norge

Marius bor i telt i månedsvis for å lete etter gull. En dag gjorde han et utrolig funn

Å vaske gull er blitt en populær friluftsaktivitet. For noen år siden gjorde Marius Frang et sensasjonelt funn. Se hva du trenger for å vaske gull.

Pluss ikon
<b>NORGES STØRSTE GULLKLUMP: </b>I 2017 fant Marius den største registrerte gullklumpen i Norge.
NORGES STØRSTE GULLKLUMP: I 2017 fant Marius den største registrerte gullklumpen i Norge. Foto: Aleksander L. Bergan / Villmarksliv
Sist oppdatert

Det er den største kjente gullklumpen funnet i Norge.

– Jeg fant den i Gisnaelva, mellom Oppdal og Rennebu, sier Frang.

Han er administrator av Facebook-gruppen "Gullgraving", som har 9300 medlemmer. Medlemsantallet har økt med mange tusen personer de siste par årene.

Hvert år arrangeres gullgraving for medlemmene.

Frang hadde også vært på gullgraving i tre og en halv uke, bodd i telt og lett etter gull i elver, da vi pratet med ham i juli 2020.

Da dykket han i elvene med slamsuger, men ingen ny rekordklump med gull dukket opp.

– Det er i Driva, rett utenfor Granmo Camping, en halv mil sør for Oppdal, at gullgraverne har hatt sine årlige treff.

Vanligvis bor Frang i telt i skogen i månedsvis på jakt etter gull, men nå har han planer om å kjøp hus og må trappe ned litt.

<b>FØLING I FJÆRA:</b> En lørdag formiddag står et tjuetall gullgravere krokbøyde i elva ved Granmo camping på leting etter gull. Dette bildet er fra 2018.
FØLING I FJÆRA: En lørdag formiddag står et tjuetall gullgravere krokbøyde i elva ved Granmo camping på leting etter gull. Dette bildet er fra 2018. Foto: Aleksander L. Bergan / Villmarksliv

For noen gullgravere er det første gangen. De har gjerne en renne i elva og en enkel vaskepanne. Andre er gjengangere med mer avansert utstyr, som bensindrevne vannpumper. Felles er et ønske om én gang å finne den store gullklumpen.

Les også (+) Test av lette skalljakker: Her er skalljakken du trenger denne sommeren

Kaptein Sabeltann

– Alle kjenner til betydningen av gull. Alle har en lykkejeger i seg, sier Frang.

<b>NUGGET:</b> Gullklumper over ett gram kalles for «nuggets». Gullbaren til venstre veier 100 gram, og er av smeltet sammen av mindre gullkorn.
NUGGET: Gullklumper over ett gram kalles for «nuggets». Gullbaren til venstre veier 100 gram, og er av smeltet sammen av mindre gullkorn. Foto: Aleksander L. Bergan / Villmarksliv

– Du hører om gull fra du er liten gjennom Kaptein Sabeltann-sangene, og derfor er det utrolig spennende at det går an å dra ut i naturen og finne rågull. Når du ser gullet i panna, får du et kick, og det skinner som ingenting annet. Drømmen er å finne «knyttneven», sier Frang, og viser fram neven som mål for hvor stor klump, eller «nugget», han drømmer om å finne.

Gullgraving: Slik vasker du gull

  • For å vaske gull trenger du i hovedsak en vaskepanne, og gjerne også en vaskerenne og en grov sil. De mer avanserte gullgraverne bruker pumper som suger opp mudder.
  • Siden gull er 19,3 ganger tyngre enn vann, og har en langt større tetthet enn sand og grus, er ideen å «vaske» vekk sanden slik at gullet blir liggende igjen i panna.
  • Bruk helst en grønn eller blå panne. Gullfargen kommer best fram på blå eller grønn bakgrunn.

Marius fikk gullfeber for mange år siden. Interessen kom med de mange realityprogrammene på Discovery Channel om gullgravere i Alaska.

– I Sverige og Finland har gullgraving på hobbybasis vært kjempestort i mange år. Jeg så «Goldrush» på Discovery Channel og bestilte vaskepanne og ei lita renne fra USA. Så bare dro vi ut, sier Marius.

Han sammenligner følelsen av å finne sitt første gullkorn med den følelsen man får når man lander sin første store ørret.

Les også: Advarer nordmenn mot dødelig grill-tabbe

Det norske gullet

Historien om det norske gullet begynner i 1749 da en kar med navn Ole Knudsen Viborg fant en liten gullklump ved Knoffsløkken i Eidsvoll.

Ni år senere dukket representanter fra Kongsberg Sølvverk opp.

De tok noen prøver, fant gull og startet opp Norges første gullgruve.

Senere ble det startet opp gullgruvedrift på Bømlo i Hordaland og i Bindal i Nordland, men trolig var det ikke de største utvinningene som ble gjort.

På 1970-tallet ble det imidlertid også funnet gull i Bidjovagge i Finnmark, og produksjonen der var langt større.

På slutten av 1800-tallet begynte man også å finne gull i grusmassene i ulike elver, men interessen for vasking av alluvialt gull, som det heter, døde mer eller mindre ut etter andre verdenskrig.

Les også: Sove ute i hengekøye: Gode tips til beskyttelse mot vær og mygg

Norges største

Frang er en ekte gullgraver, og det er elva Gisna, to mil nord for Oppdal, som er hans kilde.

Der har han og en gjeng andre gullgravere inngått en avtale om at de kan få lete etter gull mot at grunneier får ti prosent av det de finner.

Det var en spesiell følelse å finne Norges største gull-nugget på 34,9 gram.

– Jeg våknet en morgen, tok på meg våtdrakta, og ti minutter senere fant jeg en gullklump som noen har tilbudt meg 100.000 kroner for, sier Frang.

Men han har ingen planer om å selge, og en nugget er mer verdt enn gullet i seg selv.

– Dersom jeg smelter den største, er den ikke verdt mer enn 10.000 kroner. Men en nugget er som et frimerke. Papirlappen er ikke verdt så mye i seg selv, men er det et sjeldent frimerke, kan du få mye penger for det. Og folk betaler mye for store nuggets fra Norge, sier Frang..

Gull

  • Kjemisk symbol: Au
  • I sin reneste form er gull et edelmetall som er svært mykt og formbart.
  • Det finnes gullforekomster over hele kloden. I fast fjell finnes det gull i kvartsganger, og i elver og langs elvebredder kan det finnes gull i sand og grus.
  • Gull har en tetthet på 19 320 kg/m³. Det betyr at det er 19,3 ganger tyngre enn vann.
  • I Norge tilhører alt alluvialt gull, det vil si gull i løsmasser som du finner i for eksempel elva, grunneier. Alt gull som fortsatt finnes i kvartganger i grunnfjellet tilhører staten.
  • Gjennom menneskets historie er det utvunnet cirka 100.000 tonn gull.
  • Norges Bank har solgt det meste av gullbeholdningen sin siden gullet utgjorde omtrent bare en prosent av bankens internasjonale reserver. Banken beholdt imidlertid sju barer til utstillingsformål.

Denne saken ble første gang publisert 11/08 2018, og sist oppdatert 27/10 2022.

Les også