Sove ute i hengekøye

Sove ute i hengekøye: Gode tips til beskyttelse mot vær og mygg

Tarp og myggnett sikrer deg en god natt i hengekøya.

<b>HENGEKØYE: </b>Myggnett er påkrevd om du skal sove ute i sommer. Da beskytter du deg både mot mygg og andre insekter.
HENGEKØYE: Myggnett er påkrevd om du skal sove ute i sommer. Da beskytter du deg både mot mygg og andre insekter. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Mygg og regn er to sikre tegn på at det er sommer. Spesielt plagsomme kan disse to være om du planlegger å sove ute i en hengekøye i sommer.

I år har «alle» sovet ute i hengekøye. Folk rapporterer om at det henger fargerike hengekøyer fra ethvert populært nes med trær store nok til å tåle vekten av en person.

Men, det er flere ting som kan ødelegge hengekøyeidyllen. Det mest plagsomme er nok likevel mygg og regn.

Den gode nyheten er at begge deler er det mulig å beskytte seg mot.

Hengekøya krever myggnett

– Å dra på hengekøyetur om sommeren uten myggnett er ikke noe vi anbefaler, sier Hege Schultz Heireng, som sammen med søsteren Stine utgjør duoen i Tursøstre.

Se video hvordan du henger opp tarp og myggnett når du skal sove ute i hengekøye:

De har blant annet gitt ut boka «Kortreist», som beskriver 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer.

Tidligere har de gitt oss sine beste tips til hvordan du kan henge opp hengekøya på en trygg og sikker måte, hvordan man kan sove godt hele natta og en miniguide til ulike typer hengekøyer.

<b>MYGGNETT: </b>Noen hengekøyer har integrert myggnet, mens på andre modeller må du kjøpe et separat myggnett. Her viser Stine Schultz Heireng en hengekøye med myggnett.
MYGGNETT: Noen hengekøyer har integrert myggnet, mens på andre modeller må du kjøpe et separat myggnett. Her viser Stine Schultz Heireng en hengekøye med myggnett. Foto: Hallvard Lunde

PODKAST: Kan du friluftlivets trafikkregler?

– Vårt tips er å kjøpe myggnett fra den samme produsenten som har laget hengekøya di. Da sikrer du at du får et myggnett som passer, sier Tursøstre.

De anbefaler å finne et myggnett som ikke legger seg over ansiktet når du sover, men gjerne ett som monteres over, eller kan henges opp i, mønesnora, slik at du får et myggtett rom inne i hengekøya.

<b>RIKTIG BUE:</b> Det kan lønne seg å være to når man henger opp hengekøye og myggnett. Det er viktig at hengekøyen har riktig bue, slik at myggnettingen også henger riktig.
RIKTIG BUE: Det kan lønne seg å være to når man henger opp hengekøye og myggnett. Det er viktig at hengekøyen har riktig bue, slik at myggnettingen også henger riktig. Foto: Hallvard Lunde
<b>INTEGRERT MYGGNETT: </b>Stine (tv) og Hege Schultz Heireng viser frem Amok Draumr med integrert myggnett.
INTEGRERT MYGGNETT: Stine (tv) og Hege Schultz Heireng viser frem Amok Draumr med integrert myggnett. Foto: Hallvard Lunde

– De rimeligste hengekøyene kommer som regel uten myggnett, mens de litt mer kostbare modellene gjerne leveres med myggnett. Andre igjen, som den norske Amok Draumr-hengekøya, har myggnettet integrert med glidelås rundt det hele, slik at man lett kan lukke myggnettingen mens man ligger oppe i hengekøya, forteller søstrene.

– Det viktigste er likevel at man har et myggnett som er helt tett og sikrer at myggen eller knotten ikke finner en vei inn til deg mens du sover, er deres klare råd. Husk også å ikke stramme hengekøya for mye – myggnettene er designet for at du skal ha en viss bue på hengekøyen din.

Se flere videoer fra Vilmarksliv på YouTube - husk å abonner!

Tarp = tak og ly

En tarp er en regn- og vindtett duk som man kan henge opp over hengekøya som et slags tak.

Under tarpen kan man sove godt og tørt i hengekøya gjennom hele natta.

– Dersom det regner og blåser sidelengs, bør man montere tarpen ganske nær hengekøya. Er det bare litt yr og man ønsker litt utsikt, så kan tarpen godt monteres høyere, anbefaler de aktive søstrene.

En tarp er ikke bare en tarp, ifølge Tursøstre. De forklarer at noen av de rimelige tarpene er laget av materialer som kan støye mye om det blåser, mens andre nesten er helt lydløse. De anbefaler at man tester dette i butikken før man kjøper tarp.

En tarp koster fra noen hundredelsapper til et par tusen kroner. En tarp trenger ikke bare være et tak over hengekøya.

– Tarpen kan også brukes for å ta av for vinden, skape skygge fra solen og den kan brukes som skjerming om man «henger» i et område med mye folk, sier Stine Schultz Heireng.

I kombinasjon med teltstenger og -plugger, kan tarpen også brukes for å skape le mens man tar en pause når man er ute på tur, sier hun.

-Et tips er å alltid ha med noen meter ekstra med et tynt tau, slik at man kan forlenge snorene til tarpen om det trengs – eller for ekstra sikring om det blåser mye, tipser Tursøstre.

Likte du denne saken? Få mer innhold fra Villmarksliv - meld deg på vårt nyhetsbrev!

Denne saken ble første gang publisert 06/07 2020, og sist oppdatert 13/07 2020.

Les også