Lær av naturen:

Verdens villeste mødre

Vi er nærmere dyreverdenen enn vi tror.

MJAO: Er du en løvemamma, eller en hønemor kanskje?
MJAO: Er du en løvemamma, eller en hønemor kanskje? Foto: Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Mødre har flere likehetstrekk med sjimpansemammaer enn med sine menn. En ganske kontroversiell påstand, innrømmer de. Forskere ved Wayne State University i Detroit har funnet ut at menneske-mammaen deler 99,4 prosent av sin «livskode» med hunnsjimpanser.

Mellom menn og kvinner er de genetiske forskjellene på hele 1-2 prosent på grunn av kjønnshormonene.

Hva slags dyremamma er du? Stem her!

Delfinmamma:

En "hippiemamma" som lever i generasjonssamfunn, og som har et lekent forhold til sex. Synger sin delfinsang, men kan også være superstreng.

Til inspirasjon: Delfinmammaen er helt alene med babyen sin den første uken og er fokusert på hans minste lille pip. Først når ungen er tre uker gammel får de andre i flokken "holde" ham.

Løvemamma:

Hardbarket karrieremamma. Løvemammaen strir, har masse jobb, og tar seg av barneoppdragelsen, men han skal spise først og ha de beste kjøttstykkene. Hun holder sikkert ut fordi sexen er så bra.

Til inspirasjon: I løveflokken blir alle brunstige samtidig, noe som gjør at de kan bytte på å amme hverandres unger. Ikke noe for oss mennesker, men med litt planlegging kan du få mammavenner i samme fase som deg selv gjennom hele graviditeten.

Sjimpansemamma:

Langtidsammende mor som alltid bærer på ungen sin til den er 4-5 år. En av to unger har pappaer utenfor flokken.

Til inspirasjon: Sløse med nærhet. Sjimpansemammaer bærer på ungene helt til de nesten er kjønnsmodne. Husk at også store barn må få føle seg små noen ganger.

Flodhestmamma:

Overraskende moderne. Avvenner ungen etter noen uker, ammer aldri lenger enn åtte måneder. Ser fredelig og litt kjedelig ut, men skinnet bedrar.

Til inspirasjon: Ikke undervurder din egen styrke, selv om du ikke alltid føler deg glamorøs, sexy eller skarp. Flodhesten ser snill ut, men er faktisk Afrikas farligste dyr, og de kan løpe i 40 km/t.

Elefantmamma:

Sitter i FAU og er leder i sameiet. Kjønnsmoden tidlig i tenårene og roper ut om at hun er i brunst til hanner flere kilometer bort, nesten som nettdating, og har verdens lengste graviditet. Føder store barn og får neste fire år etter.

LAGER SIN EGEN SOLKREM: Flodhesten, som både oppholder seg i vann og på land, produserer et stoff som beskytter den bare huden mot UV-stråler.
LAGER SIN EGEN SOLKREM: Flodhesten, som både oppholder seg i vann og på land, produserer et stoff som beskytter den bare huden mot UV-stråler. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Til inspirasjon: Selv en supermamma trenger hjelp noen ganger. Elefantmammaen ansetter "barnevakter", unge kviger i flokken, som hjelper med å passe barna.

Pingvinmamma:

Karrierekvinne som pendler. Etter at egget er lagt, står pappa igjen med ansvaret i tre måneder imens pingvinmamma er ute og fisker. Etter at ungen klekkes, deler de på ansvaret.

Til inspirasjon: Pappa kan mer enn vi tror, bare han får lov. Klarer du ikke å la være å blande deg inn, kan du benytte anledningen til å komme deg ut av huset litt.

Hønemor:

Høner får mange egg og de fleste av dem klekker til søte, gule nøster. Hønemor pakker kyllingene sine godt under seg for beskyttelse, og passer på at kyllingene deler på den varmeste plassen. Når de er ute, er det viktig for hønemor at alle henger med.

Til inspirasjon: Rettferdighet er en dyd, pass på at barna dine får lik behandling - selv om du har mange, trenger hver og en av dem litt "egen" tid med mamma.

Les også:

Skylder dyremishandling på barna

Tror ikke barna er overvektige

Styrer unna foreldrene

Tror ikke foreldrene har sex

PASSER PÅ: Er det viktig for deg at alle har det like bra? I så fall kan du minne om en hønemor.
PASSER PÅ: Er det viktig for deg at alle har det like bra? I så fall kan du minne om en hønemor. Foto: Foto: Istockphoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning