Jul med familien

Tre dager med svigers er nok

Overdose med familien i julen? Tre dager er mer enn nok mener eksperter.

JUELSTRESS: For mange familier er ikke julen den lykkelige høytiden man gjerne ønsker.
JUELSTRESS: For mange familier er ikke julen den lykkelige høytiden man gjerne ønsker. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Julen er en høytid for familien for de aller fleste, men kan også være utfordrende for de som har et mer eller mindre anstrengt forhold til svigerforeldrene.

- Vi har et bilde av julen som en tid på året hvor vi skal være begeistret over å dele så mye tid som mulig med hverandre, og det kan skape vanskeligheter dersom dette bildet ikke stemmer med virkeligheten, forteller pensjonert samlivsekspert, Åsa Rytter Evensen.

Svelg kameler

I følge Evensen er det viktig å svelge et par kameler for å bevare julefreden i hjemmet, og spesielt for barna sin skyld, og at det kan være lurt å snakke sammen på forhånd.

- Forklar svigermor at hun ikke får bestemme over matlaging og barneoppdragelse når hun er gjest i deres hjem, for det klarer dere på egenhånd, sier Evensen.

Selv hadde Evensen en utrolig søt svigermor, selv om hun innrømmer at hun innrettet seg etter hennes regler når hun var på besøk. Men hun er veldig klar over at ikke alle har det slik, og at julen setter et ekstra press på det som skal være årets beste tid.

Mest press på mor

Slik bevarer du julefreden:

  • Snakk sammen - på forhånd.
  • Kom til enighet om hvordan jula bør være. Lag en liste sammen over hvordan høytiden skal gjennomføres.
  • Vis tålmodighet og raushet, det ligger i julas ånd, selv om det ikke alltid er like lett i praksis.
  • Bli tidlig klar over hva som kan diskuteres og ikke. Dersom begge har veldig mange punkter som ikke kan diskuteres, så blir det garantert bråk når jula nærmer seg.

- Julen innebærer så mye mer stress og mas nå enn før. Barna har blitt mye mer kravstore, spesielt når det kommer til gaver, og det setter et stort press på foreldrene som skal finne akkurat det de ønsker seg, sier Evensen og legger til at det også har sammenheng med at vi har så mye bedre råd.

- Flere mener at tre dager med svigers er nok, hva tenker du om det?

- Vet du, det er jeg enig i. Det høres veldig fornuftig ut, sier Evensen.

Hun påpeker også at mesteparten av ansvaret ofte faller på mor under denne høytiden, og at hun naturlig nok er mer stresset enn normalt.

- Kvinner er nok mer opptatt av at alt skal være perfekt, mye mer enn menn. Dette gjelder maten, huset, juletreet og gavene til familien. I tillegg skal alle barneøyne skinne for mor, og da kan det fort bli problemer med en svigermor som blander seg, forklarer Evensen

På forumet vårt ser vi at er det mange som sliter med øvrig familie, og spesielt i høytiden vi nå er inne i.

Samboer nekter å invitere svigermor i julen

- Da må min mor feire jul alene? Mannen min prøvde seg, men jeg mener at akkurat det må han bare finne seg i! Hva mener dere? De har et litt anstrengt forhold, men ikke verre enn vanlig svigermor/svigersønn krangling! Ødelegger jeg jula for han? Han ødelegger min om min mor må sitte alene.

- Nei, vet du hva! Nekte deg å invitere din mor?? Det går bare ikke an. Sørg for at det kommer mange nok til å "vanne ut" konflikten, så går det kjempebra. Hvis dere ikke er mange nok til det så får han rett og slett oppføre seg pent og anstendig likevel.

- Det er uaktuelt at hun skal sitte alene, så har allerede sagt at jeg inviterer henne. Hun er jo ikke ensom sånn sett, har masse barnebarn hun stiller opp for og forguder. Men ene sønnen med familie reiser bort, og de andre barna har ikke familier, så da er det bare jeg og min familie.

Svigermor har invitert eks svigerdatter

- For noen år siden hadde jeg et dårlig forhold til min svigermor. Hun sa mye stygt, som at barna mine kom til å ende som narkomane på grunn av meg (fordi jeg jobbet), at det var forferdelig synd på mannen min som måtte "hjelpe til" med husarbeidet, og så videre. Hun ommøblerte, gravde opp planter i hagen og lignende fordi jeg hadde gjort det feil osv. Hun var rett og slett ufordragelig og jeg ville ikke hatt henne her i jula. Når voksne folk oppfører seg såpass dårlig må de ta konsekvensene av det og godta å sitte alene. Heldigvis var mannen min enig med meg.

- Jeg er så sint, skuffet, paff og forbanna! Samme er samboeren min. Foreldra hans har invitert x'n hans på julaften fordi de syns synd på henne fordi det er problemet med den andre x'n hennes!!! Dette kommer oppå at svigermor er frekk, stygg i munn, nedlatende mot meg og samboer, som er hennes eneste sønn, og de avlaster aldri oss med barna, men de avlaster x'n hele tiden, selv om vi har barna like mye! Jeg er så dritt lei disse svigersfolka at jeg kan spy! Hva mener dere? hilsen frustrert nybakt mor...

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen