Sex for travle foreldre

Tipsene som får sexlivet på glid

De rette grepene kan gi magiske resultater. .

HOT: Planlagt sex trenger ikke å være kjedelig.
HOT: Planlagt sex trenger ikke å være kjedelig. Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Glem drømmen om rask tenning og spontane sexopplevelser. Med jobb, barn, fritidsaktiviteter og husvask har man altfor mye å fylle dagene med. Det er like greit å stikke fingeren i jorda med en gang. Det er tid for å tenke annerledes.

Rom for sex

- Å planlegge sex fungerer kjempefint! Det trenger på ingen måte å være kjedelig. Det handler om å sette av tid, forteller sexolog og familieterapeut Thomas Johannessen til Foreldre & Barn.

Det høres kanskje ikke så sexy ut, sånn helt umiddelbart. Men det kan det altså være. Tenk deg en kveld med barnefri. Bare du og partneren din. Ingen forpliktelser og ingen ambisiøse planer.

- Dere trenger ikke å planlegge sex spesielt. Planlegg heller en kjærestekveld som gir rom for romantikk og nærhet. Det vil legge et godt grunnlag for at sex også kan bli en del av kvelden, anbefaler sexologen.

Bruk besteforeldrene

Han mener det er både fornuftig og riktig å bruke besteforeldre eller andre rundt seg som barnevakt for å få tid til parforholdet.

- Med mye stress, og spesielt hvis man har dårlig nattesøvn på grunn av små barn, er det viktig, og helt nødvendig, å sette av tid til sexlivet. Det vil også gjøre dere til enda bedre foreldre for barna, forteller Johannessen.

Sex er også mye diskutert i vårt forum barn i magen:

Jeg og mannen min er blitt så gode venner at det ikke lenger passer seg med sex, sier en forumbruker.

Ikke ambisiøst

5 sexy forslag

1. Gi hverandre en helkveld

Planlegg en helaften uten at partneren din vet hva som skal skje. Ha ansvaret for å planlegge kveldene annenhver gang.

2. Bruk sansene

Gi hverandre en hel sansetime hver. Her skal alle sansene være i sving. Ta et bad eller en dusj, tenn stearinlys, bruk gode dufter og gi hverandre gjerne en massasje. Sex bør ikke være noe krav. Men det kan godt være en del av kvelden.

3. Gå på date

Gå på kino og sett dere på bakerste rad. Gjenskap de romantiske datene dere hadde før i tiden.

4. Picnic i det fri

Ta med dere pledd, mat og vin og reis ut i parken. En tur ut i det fri føles avslappende og romantisk.

5. Hotelltur

Book dere inn på et hotell for en natt. Kos dere med roomservice og restaurantmiddag. Dere trenger ikke å reise langt. Dra på et hotell i nærheten av dere. Det handler bare om å få en ny scene, og et sted hvor ikke oppvasken venter.

(Kilde: Thomas Johannessen, sexolog og familieterapeut)

Når det blir lite tid til parforholdet oppstår det gjerne store ambisjoner når man først skal gjøre noe sammen. Men ofte kan det enkle være det beste.

- Det å se en film sammen kan være nok. Ha et felles fokus en liten periode. Man behøver ikke å kline gjennom hele filmen for at det skal være sexy, forteller Johannessen.

Det å planlegge små avbrekk i hverdagen kan også være nok til at parforholdet, og da også seksualiteten, får seg en opptur.

- Prøv ikke å gå i den samme tralten hver dag. Skjem dere bort litt. Få gjerne barnevakt en hel dag og finn på noe sammen, anbefaler han.

Prioriter sex

Også sexolog og familieterapeut Ingrid Handberg Opland mener at barna har godt av at foreldrene bruker tid på parforholdet.

- Å prioritere sexlivet er ikke det samme som å sette barna til side. Det er bra for barna å leve i en familie hvor mor og far har det godt sammen, forteller hun til Foreldre & Barn.

Hun minner også om at man før i tiden ofte hadde mye mindre privatliv hjemme enn vi har i dag, uten at det hindret foreldre i å ha sex.

- Før i tiden bodde man gjerne fem unger og foreldre på ett rom. Foreldrene hadde jo tydeligvis sex likevel, uten at barna tok skade av det.

Opland mener det handler om prioritering. Ofte er det andre ting som blir satt høyere på listen. Men slik burde det kanskje ikke være.

- Bestem dere for at sex og kos er viktigere enn å sette på vaskemaskinen innimellom, anbefaler hun.

Ta på hverandre

I tillegg til å planlegge romantiske aktiviteter tror også Opland det er lurt å bruke tid på de små tingene. Berøring for eksempel.

- Det kan være å bli massert på føttene, bli kysset i nakken eller andre små berøringer som vekker lysten til å være nær, forklarer hun.

Å krysse av et par kvelder i kalenderen hver uke, hvor berøring og nærhet er hovedprioritet, kan hjelpe dere med å få sexen tilbake på programmet.

Du har kanskje prøvd å kysse i nakken eller massere føtter, men uten hell? Husk at den berøringen du liker, kanskje ikke er det partneren din ønsker seg. Er man flinke til å berøre hverandre på riktig måte kan også veien til sex bli kortere.

- Snakk sammen om hva dere liker. Finn ut hvilke knapper du kan trykke på som er gode for partneren din, og som derfor også blir gode for deg, forteller Opland.

Ta en sexpause

Har man kommet inn i en ond sirkel, hvor sex bare føles tidkrevende og slitsomt, er det også en idé å bruke kalenderen.

4 gode huskeregler

- Vær bevisst på hvordan du berører partneren din. Finn ut hva han eller hun syns er godt.

- Bestem dere for å sette av tid til kos.

- Kyss og flørt slik dere gjorde før dere fikk barn. Ta på hverandre, og send hverandre gjerne flørtete meldinger i løpet av dagen.

- Ha samtaler om hva dere ønsker og trenger for å være fornøyd med sexlivet.

(Kilde: Ingrid Handberg Opland, sexolog og familieterapeut)

- En metode kan være å kutte ut sex helt en bestemt periode, sier Opland.

Var det ikke helt det du hadde håpet å høre? Det er ikke så dumt som det høres ut. Å plotte inn en sexfri periode i kalenderen kan faktisk være akkurat det dere trenger.

- Har man kommet inn i en dårlig periode, vil det alltid være usikkerhet i bildet. Den ene gruer seg til å bli avvist og den andre gruer seg til å avvise. Det er nemlig like ubehagelig begge deler, forteller Opland, og fortsetter:

- I en slik situasjon bruker man all energien sin på dette, og sansene stenges helt av. Da blir det vanskelig å finne lysten, forklarer sexologen.

Bestemmer man seg for å kutte ut sex helt en periode vil man føle seg trygg i situasjonen. Det vil ikke være de samme forventningene. Da kan man igjen åpne for sanseopplevelsene, kjenne på de sexy følelsene og bygge videre derfra, mener Opland.

Use it or lose it

Er du ikke motivert til å få fart på sexlivet? Har du det egentlig greit uten? Da er det sikkert en stund siden du har hatt sex. Lysten må nemlig pleies for å overleve.

- Man kan sammenligne sex med trening. En idrettsutøver vil synes det er vanskelig å begynne igjen, hvis treningen droppes en periode. Det samme gjelder sex. Jo lenger tid det går, jo vanskeligere blir det å komme i gang igjen, sier Johannssen.

Det er allikevel viktig å ta opp kampen mot likegyldigheten, mener sexologen.

- Undersøkelser og min erfaring med parterapi viser at par som vurderer å avslutte forholdet mener at seksuelle problemer er en viktig årsak til samlivsbrudd. Det sier oss at sex er viktig, forteller Johannessen.

Les også:

Tatt på fersken av barna

Nekter sex i samme rom som babyen

Slik snakker du med barna om sex

Dette gir kvinner mer sexlyst

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning