Svangerskap og litteratur:

Ti bøker du vil elske når du er gravid

Sleng deg ned i sofaen og forsvinn inn i morsomme, sterke og merkelige historier om din tilstand.

BØKER FOR GRAVIDE: Vi har funnet ti bøker som kan gi deg inspirasjon i gravididteten.
BØKER FOR GRAVIDE: Vi har funnet ti bøker som kan gi deg inspirasjon i gravididteten. Foto: FOTO: Istockphoto.com
Publisert Oppdatert

Som gravid bruker du kanskje mye tid på å lese fakta om ukene i svangerskapet på nettet og i bøker. Men i tillegg til informasjon om kvalme, hormonsvingninger, hovne bein og folsyre, kan det være en idé å pakke deg inn i et varmt pledd og krype opp i sofaen med en god bok som på en eller annen måte handler om graviditet.

Her er 10 bøker du vil elske:

Vekesvis av Selma Lønning Aarø ( Aschehough, 2010), kr 229

En liten og kort historie om en jente som har fått det for seg at hun vil skrive en erotisk roman, men som sliter med å komme igang. På danskebåten oppdager hun at hun er gravid, og det blir plutselig bryllup og oppussing av leilighet. Ettersom magen vokse, blir det vanskeligerere og vanskeligere å gjøre ferdig boken. Dette er en bok i serien Litt-å-lese, tilrettelagt for lesesvake voksne.

Har du tips til andre bøker, kom gjerne med dem i kommentarfeltet under.

En shopoholiker med baby av Sophie Kinsella (Gyldendal, 2008), kr 199

En bok i chic-litt-sjangeren (unge, karrierekvinner i storbyen på jakt etter meningen med livet og den store kjærligheten). Selv om klesbutikken Rebecca Bloomwood jobber i, er en fiasko, er alt annet bra. Hun er gravid, og på leting etter et nytt hus sammen med mannen Luke. Helt til idyllen slår sprekker når kjendisgynekologen til Rebecca viser seg å være Lukes eks-kjæresete.

Gravidsjokk av Belinda Olsson ( Damm, 2006), kr 249

Agata Hansson er 28 år og elsker journalistjobben i tabloidavisen Aftontidningen og å gå på byen med bestevenninnen. Samboeren Theo drømmer derimot om en mer stabil tilværelse. Da Agata blir gravid, blir Theo begeistret, mens Agata blir vettskremt. Hun føler seg for ung til å få barn, hun har ikke tid til å få barn, hun liker ikke engang barn, og verst av alt: Det kjedeligste som fins er småbarnsmødre. Det gjør ikke saken bedre at hun gjør et scoop i avisen og får tilbud om forfremmelse.

Mamma- igjen av Lucy Clare (Damm, 2007), kr 69

Lydia er snart femti, og har alle tegn til overgangsalder. Sjokket er derfor stort når legen forteller at hun er gravid i sjuende måned. Ektemannen kan ikke være barnefaren, og Lydia skjønner ikke hvordan hun skal fortelle ham nyheten.

Thereses tilstand av Hanne- Vibeke Holst (Gyldendal, 2006), kr 129

Therese Skårup er tv-journalist og får tilbud om drømmejobben: utenrikskorrespondent i Moskva. Da oppdager hun at Paul på jobben virkelig er mannen i hennes liv. Hun blir gravid med ham, men reiser likevel til Moskva. Der involverer hun seg i affærer som verken en mor eller en jordmor ville si var passende for en blivende mor.

LANG VENTETID: Slapp av med en god bok mens du venter på babyen.
LANG VENTETID: Slapp av med en god bok mens du venter på babyen. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Sharons unge av Roddy Doyle (Cappelen Damm, 1995), kr 249

Sharon er 19 år og er blitt gravid etter en dundrende rangel (det skjer ikke så sjelden). I Irland er abort uaktuelt, og vi følger Sharon gjennom svangerskapet. Hun bor hjemme hos sin tallrike og støyende familie og er grundig flau over hvem som har gjort henne gravid, så hun prøver å innbille familie og venner at barnefaren er en vakker, spansk sjømann på flyktig landlov.

Gresshoppen og fuglen av Hananal - Shaykh (Gyldendal, 2010), kr 379

Kamila er bare 9 år da hun blir lovet bort til sin 18 år eldre onkel i Beirut på 1930-tallet. Som 14-åring, på bryllupsnatten, blir hun gravid med sin første datter, og fire år senere blir den andre datteren, Hanan, født. Men Kamila har forelsket seg i den jevnaldrende Muhammad, og bryter ut av ekteskapet og må si fra seg de to døtrene sine som en konsekvens av dette. I denne boka har datteren Hanan, som bare var 6 år da moren forlot henne, skrevet ned Kamilas dramatiske livshistorie, fortalt gjennom Kamila selv.

Jeg satte mitt håp til verden av Cathrine Grøndahl (Gyldendal , 2009), kr 299

En diktsamling om det største i verden, om å bli mor og om å leve med barn. Diktene tar for seg temaer som: Hva handler det egentlig om, det å få barn? Er det en handling styrt av egoistiske gener, eller av selvutslettende kjærlighet? Handler det om å bære det nye livet i seg, og føde det med smerte, eller om babydrømmer i sart pastell? Du finner også en hyllest til epiduralen som smertestiller under fødselen.

Inconceivable av Ben Elton (Bantam Press, 1999)

Underfundig, morsomt, varmt og sårt om et par som prøver å få barn ved hjelp av assistert befruktning. Boken er ikke oversatt til norsk, men kan kjøpes her.

Av måneskinn gror det ingenting av Torborg Nederaas (Aschehoug, 1947), kr 169

Dette er historien om en ung kvinnes forhold til en gift mann, om hennes lengsel etter kjærlighet og ømhet. Hun blir gravid, men i stedet for å la seg fornedre, vokser hun som menneske og gjør opprør mot umenneskeligheten i samfunnet.

Har du iPhone? Sjekk ut vår Uke til uke-app i App Store

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning