Test av solkrem

Test av solkrem

Disse solkremene er best i test.

TEST AV SOLKREM: Seks av 14 solkremer kommer bra ut i en fersk dansk test av solkrem. Flere selges i Norge.
TEST AV SOLKREM: Seks av 14 solkremer kommer bra ut i en fersk dansk test av solkrem. Flere selges i Norge. Foto: Foto: Line Fredheim Storvik
Publisert Oppdatert
BEST I TEST: Nummer en er La Roche- Posay Anthelios Dermo-Pediatrics faktor 30 og nummer to er Vichy Capital Soleil faktor 30
BEST I TEST: Nummer en er La Roche- Posay Anthelios Dermo-Pediatrics faktor 30 og nummer to er Vichy Capital Soleil faktor 30 Foto: Foto: Line Fredheim Storvik
MIDDELS BRA: Cosmica Kids solspray for barn faktor 30 og Nivea sun children's pocket size faktor 30.
MIDDELS BRA: Cosmica Kids solspray for barn faktor 30 og Nivea sun children's pocket size faktor 30. Foto: Foto: Line Fredheim Storvik
MIDDELS BRA: Nivea Sun Children's sunpray faktor 30
MIDDELS BRA: Nivea Sun Children's sunpray faktor 30 Foto: Foto: Testfakta
BRA SOLKREM: Garnier Ambre Solaire Kids Rapido Spray 30.
BRA SOLKREM: Garnier Ambre Solaire Kids Rapido Spray 30.

Fakta om testen

 • Tænk og taenk.dk, som utgis av det danske Forbrukerrådet har testet 14 barne- og familiesolkremer, alle med høy faktor, flest med solfaktor 30.
 • Tænk og taenk.dk har en egen redaksjon med redaksjonell frihet til å skrive om sakene og testene de mener er viktige for forbrukerne.
 • Målet i denne testen er å undersøke om solfaktoren som angis på emballasjen er korrekt. Solfaktoren forteller om hvor mye kremen beskytter mot UVB-stråler.
 • Kremenes UVA-beskyttelse er også testet, som ifølge EUs anbefalinger minimum skal være en tredel av den oppgitte solfaktor.

OPPDATERT 2011: Se test av solkrem 2011 her . Testen du leser nå er ikke oppdatert. Flere av produktene er ikke lenger til salgs i Norge.

Seks av 14 solkremer for barn- og familier kommer bra ut i en fersk dansk test av solkrem. Testen er publisert i Tænk,som gis ut av det Danske Forbrukerrådet.

Mange av solkremene selges også i Norge. Testens vinner er La Roche Posay Anthelios Dermo-Pediatrics 30, med Vichy Capital Soleil Family Sollotion 30 som en god nummer to.

Begge selges i Norge. De seks beste solkremene i testen holder det de lover og beskytter også mot UVA-stråler.

Her er listen

De seks beste solkremene fikk karakteren god. Solkrem nummer 7 til 11 fikk karakteren middels og nummer 12 skåret under middels.

Alle de seks beste solkremene selges i Norge - på apotek, i dagligvarebutikker, hudpleiebutikker eller på nett. Etter det Foreldre & Barn erfarer, selges ikke følgende merker i Norge: Riemann P20 Once A Day, Green Kids solcreme 30 og Ultrasun Professional Protection Reflex kids formula 30.

Når det gjelder Avivir Aloe Vera Kids Sunsafe, så selges den i den norske nettbutikken norsk-medikal.no. Derma Sun Sollotion 30 selges på Meny, Ultra og Centra, samt enkelte babyutstyrsforretninger, ifølge tips fra Grønn Hverdag.

Du kan lese mer om alle produktene i testen på taenk.dk (nb! betalingstjeneste)

Forbrukerrådet i Norge kommer snart med en tilsvarende test med solkremer fra det norske markedet, og vil derfor ikke kommentere denne testen før de har publisert sin egen.

Slik ble solkremene rangert:

God

 • 1. La Roche Posay Anthelios Dermo-Pediatrics
 • 2. Vichy Capital Soleil Family Sollotion 30
 • 3. Garnier Ambre Solaire Kids Sun Protection Spray 50+
 • 4. Protectyl Végétal Childrens safety milk 30
 • 5. Coop Änglamark Solspray 30
 • 6. Garnier Ambre Solaire Kids Rapido Spray 30

Middels

 • 7. Riemann P20 Once A Day
 • 8. Nivéa Sun Children's pocket size 30
 • 9. Nivéa Sun Childrens sun spray Coloured 30
 • 10. Derma Sun Sollotion 30
 • 11. Avivir Aloe vera Kids Sunsafe 25
 • 12. Cosmea Solspray til børn 30
 • 13. Green Kids solcreme 30

Under middels

 • 14. Ultrasun Professional Protection Reflex kids formula 30

Beskytter mer enn oppgitt

Alle solkremene i den danske testen holder den solfaktoren de lover på pakningen.

Fire av dem beskytter faktisk så mye at de burde hatt faktor 50 og ikke 30 som oppgitt. Det er La Roche Posay Anthelios Dermo-Pediatrics, Nivéa Sun Children's pocket size 30 og Nivéa Sun Childrens sun spray Coloured 30, som alle selges i Norge. I tillegg kommer Derma Sun Sollotion 30.

Ikke vannfaste nok

8 av 14 solkremer er ikke så vannfaste som de lover. Etter en tur i bølgene er kremenes effekt halvert, viser den danske undersøkelsen.

Av de seks beste solkremene, er det bare Coop Änglamark Solspray 30 som ikke er vannfast nok.

Aldis Green Kids Solcreme (faktor 30), Derma Sun Sollotion (faktor 30) og Niveas Sun Children Pocket size (faktor 30) beskytter bare som faktor 12-13 etter kontakt med vann. Det er derfor viktig å smøre seg ofte.

Kontrollerer solkremen

- Det finnes mange tester av ulik kvalitet, og de fleste vanlige forbrukere greier nok ikke å forholde seg til alle disse testene. Det våre kunder kan være sikre på er at Vitusapotek gjør en grundig jobb når vi kontrollerer produktene før de settes ut i våre hyller, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Vitus Apotek.

Hun understreker at de kontrollerer innholdet og stoffene i produktene og produktløftene, slik at forbrukeren kan være sikre på at de får trygge, gode produkter som holder det de lover.

Strenge krav i Norge

I Norge må alle solkremer som selges følge kravene i kosmetikkforskriften. Der er det satt en maksgrenser til hormonforstyrrende stoffer og andre stoffer som har negativ effekt på huden.

HØY FAKTOR: Det er viktig å smøre barn ofte med solkrem, selv om faktoren er høy.
HØY FAKTOR: Det er viktig å smøre barn ofte med solkrem, selv om faktoren er høy. Foto: Foto:Colourbox

Slik velger du riktig solkrem

 • Du velger solkrem ut fra hva slags hudtype du har og hvor du skal reise. Skal du bade mye, eller være mye i fysisk aktivitet? Er solkremen til barn, eller voksne?
 • De fleste solkremene til barn har mye solfilter, det vil si høy faktor.
 • En spray er enklere å bruke på barn, enn en krem.
 • Til små barn er det lurt å velge en solkrem med fysisk filter - det vil si at solkremen bli liggende som en beskyttende hinne på kroppen.
 • Er du i mye fysisk aktiv og trener mye, er det bedre med en solkrem med kjemisk filter som trekker inn i huden.
 • Mange solkremer har en blanding av fysisk og kjemisk filter.
 • Det finnes solkrem uten parfyme for dem som ikke tåler det.
 • Skal du være mye i solen anbefales faktor 15 eller mer.
 • Skal du reise sørover og få større dose sol hver dag, anbefales faktor 30.
 • Kilde: Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Vitus Apotek.

Alle solkremene skal også følge retningslinjer fra EU, som betyr at solkremene skal merkes med sikkerhetsanbefalinger om blant annet hvor lenge du kan være i solen, og ingen solkremer skal ha solfaktor under 6.

- Vi kontrollerer at grensene holdes, og stiller de høyeste krav som råder fra norske myndigheter og anbefalinger fra EU, sier kommunikasjonssjef Gerd Byermoen i Vitus Apotek.

Les også: Nok solkrem viktigere enn faktor.

Her er Norges fineste strand.

Disse tingene redder ferien.

Alt om barn og solkrem.

BESKYTT BARNET: Små barn bør ikke være direkte i solen hele dagen selv om de smøres med høy solfaktor.
BESKYTT BARNET: Små barn bør ikke være direkte i solen hele dagen selv om de smøres med høy solfaktor. Foto: Foto:Crestock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen