Test av helnorsk produkt:

Slep ungene med deg!

Vi har testet om det norske produktet Slepet er egnet til å lære barna å gå langrenn.

Sist oppdatert
OFRER TUPPEN: For å bruke Slepet, må du lage et hull i tuppen av hver ski.
OFRER TUPPEN: For å bruke Slepet, må du lage et hull i tuppen av hver ski. Foto: Foto: Slepet
Jeg ville ikke brukt dette som en pulkerstatter eller stolt på dette for å "redde" en tur langt inne i marka

Klikk.no testet produktet Slepet på en tre-åring. ( Se video over)

- Mest til lek

- Jeg ville ikke brukt dette som en pulkerstatter eller stolt på dette for å "redde" en tur langt inne i marka, sier Mikkel Skou, som testet Slepet med datteren Olivia( 3).

- Det fungerer egentlig mest som lek, og jeg tror det passer best for barn som er litt større og har litt bedre ski-balanse. Olivia prøvde litt ski som to-åring, men det er først i år hun har gått på ski. Nedoverbakkene er fortsatt den største utfordringen. Med dette produktet må du kunne lene deg tilbake, som om du står på vannski . Det er jo noe som krever litt trening, sier han.

Farlig stavbruk

Slepet er utviklet for at barn skal slippe gråt og fortvilelse i løypa når de ikke orker mer, forteller Kirstin Vinje i Slepet.

Les også: Sikker slalåmtur

Når barna blir slitne og vi er midt i marka, har vi lett for å tilby dem en stav å holde i. Det er ikke den beste løsningen for hverken foreldre eller unger, mener Moreite.

- Jeg så det i skiløypa senest sist helg; en pappa dro på seg ryggbrokk da han trakk ungen etter seg med staven. Det er ikke bra for kroppen å trekke barna med staven. Den som trekker må gå skjevt, det blir ustabilt for barna, og det går i rykk og napp. Med Slepet har du en taske rundt livet, noe som gir et jevnt og bra drag, og barnet står rett opp og ned, forteller utstyrseksperten. Mange foreldre tilbyr slitne barn trinsedelen av staven som støtte - noe som utgjør en risiko i seg selv, fordi stålpiggen da rettes direkte mot barnet.

- Det er bedre og tryggere for både barn og voksne å bruke Slepet, sier Moreite, som selv bruker det til barna sine.

- Hvis det blir sutring i løypa er det på grunn av andre ting enn at de er slite, sier han, og legger til at han tror barna får en bedre skiopplevelse av at de bruker Slepet.

Slik virker det

LYKKELIG: Deilig å hvile bena når man er liten. Men Slepet er også testet på voksne opptil 200 kg.
LYKKELIG: Deilig å hvile bena når man er liten. Men Slepet er også testet på voksne opptil 200 kg. Foto: Foto: Slepet

Slepesnorene på Slepet er festet gjennom hull i skituppene slik at barnet står stødig ved hjelp av snorene. Fra skituppene fordeles og slepekraften fordeles til begge hender. Barnet lener seg litt bakover for å holde stramme snorer, og barnet, skiene og tauet danner en fast og stødig trekant. Det er viktig at snorene fra skituppen til håndtaket er tilpasset barnets størrelse slik at det blir en rett linje fra skituppen til barnets skulder. Slepet er tilpasset vanlig løypebredde.

Ved slep i løype på vanlig godt føre og med jevn fart, vil kraften som skal til for å slepe et barn på 20 kg, være ca 20 N. Det vil si at draget i snorene tilsvarer det som snoren utsettes for når det løfter en vekt på 2 kg. Snorer og krok er testet og tåler å dra en person på opptil 200 kg på flate med løype og godt føre, står det på nettsidene til Slepet.

Slepet selges fra en del butikker og fra Turistforeningen.

Les også:

Blir fort nedkjølte: Barn har dødd i pulk

Sover barnet nok?

Nå er pulkene billige

Alt om ski

Tilbake til klikk foreldre

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2009, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også