Uenighet om barn

Tegnene på at du bør stikke av

Hvis han ikke vil ha barn med deg, så flytt med en gang.

IKKE LIV LAGA: Vil ikke partneren ha barn med deg, og dette er noe du absolutt vil ha, kan det være lurt å avslutte forholdet.
IKKE LIV LAGA: Vil ikke partneren ha barn med deg, og dette er noe du absolutt vil ha, kan det være lurt å avslutte forholdet. Foto: Foto: Istock
Publisert Oppdatert

En av de såreste utfordringene et parforhold kan møte er uenighet om å få barn. Er dette ditt aller største ønske, kan det være opprivende om den andre parten absolutt ikke vil ha barn. Mange vil nok tenke at han eller hun vil ombestemme seg på sikt. Men er det lurt?

- Dette er et problem av kategorien "jammen, dette har jeg jo sagt til deg for lenge siden!" Veldig mange går inn i et forhold og velger å overse viktige sider ved partneren, og så håper de at det skal forandre seg - noe det ofte ikke gjør. Det er nok litt sånn at det du ser, eller hadde sett hvis du hadde hatt øynene litt åpne, er det du får, sier psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs til Foreldre & Barn.

Dette handler ikke om at dere trenger parterapi.

Fokuserer på det som stemmer

Han tror slike problemer er så vanlige fordi vi i begynnelsen av et forhold er mest opptatt av det som stemmer, det gode, det som forteller oss at vi endelig har funnet den rette.

Informasjon som tyder på at dette ikke stemmer vil vi helst ikke forholde oss til. Så det beste er altså å unngå å komme opp i dette problemet, noe som veldig ofte er fullt mulig. Han sa det jo, men du ville ikke høre! Nåvel. Dette hjelper jo ikke når man først står i det. Da er det i det hele tatt vanskelig.

Følg debatten i vårt forum Din baby: Hvorfor vil han ikke ha barn med meg?

- Som hovedregel er det ikke en god idé å overtale noen på et så viktig livsområde. En som ikke vil ha barn, må slippe å få dem, ellers er det stor fare for at det blir veldig vanskelig. Så du må nesten ta det tunge valget, sier Peder Kjøs.

PSYKOLOG: Peder Kjøs.
PSYKOLOG: Peder Kjøs. Foto: Foto: Pax forlag

Kom deg videre før det er for sent

Betyr dette med barn så mye for deg at du må ha en ny partner, er det ikke lurt å bruke lang tid (mens klokka går..) på å prøve å overtale eller lirke.

Da må du heller ta bruddet, hvis det er det rette for deg, alt i alt. Dette er harde valg å måtte ta, en høyst ugrei situasjon å være i, så det beste er altså å ikke sette seg selv i den.

- En enkel regel er at hvis mannen sier at han ikke vil ha barn, er sannsynligheten stor for at han mener det, sier psykologen til Foreldre & Barn.

Psykolog Kjersti Hildonen jobber i Psykisk helsetjeneste for barn, unge og voksne. Hun omtaler dette som et veldig vanskelig dilemma, men mener det er feil å tvinge en annen til å få barn. Dette kan føre til svært mange problemer på sikt, selv om de fleste blir svært glade i barnet når det først kommer. Er dere i 20-årene, kan du la spørsmålet ligge litt og håpe at partneren skifter mening, men for mange i 30-årene er nok dette ganske bestemt.

- Da må du spørre deg selv: kan jeg leve uten barn? Også ti år frem i tid? Du må kjenne etter hva som er viktig for deg, og hvis behovet for barn er absolutt kan det tenkes du gjør lurt i å velge barn fremfor forholdet, sier Kjersti Hildonen til Foreldre & Barn.

Glir fra hverandre på sikt

Hun råder de som er i situasjonen til å snakke med partneren om det og forklare hvorfor barn betyr så mye. Men er du imøtekommende og partneren fremdeles står på sitt, kan det være lett å tenke: er han glad nok i meg? Slik kan det også være for den som ikke ønsker barn. Slike vanskelige tanker kan ofte bli stående usagt mellom par og føre til at en del glir fra hverandre på sikt.

For mange "nye familier" vil et dilemma være at den ene parten har barn fra før, mens kjæresten er barnløs. Også her står utfordringene i kø.

EKSPERT: Er det mange år imellom barna får du  trolig får mer tid til hvert barn og mer tid til å kose deg med småbarnsfasen, mener psykolog Kjersti Hildonen.
EKSPERT: Er det mange år imellom barna får du trolig får mer tid til hvert barn og mer tid til å kose deg med småbarnsfasen, mener psykolog Kjersti Hildonen. Foto: Foto: privat

- Det virker som om mange menn lar seg overtale og går med på "et barn til". Også her må du kjenne etter hvor sterkt behovet for egne barn er. Er du såpass involvert i stebarna at dette holder for deg? Hvis ikke må du ta opp temaet på en ærlig måte. Det nytter ikke å komme med trusler om å gjøre det slutt hvis ikke den andre blir med på å få flere barn. Da kan det nok skjære seg på et eller annet tidspunkt.

Les mer:

Ikke lur partneren til å få barn

Den beste aldersforskjellen mellom barna

Disse diskusjonene er ikke til å unngå

Lær av skilte og redd forholdet.

BABYDRØM: En som ikke vil ha barn, må slippe å få dem, ellers er det stor fare for at det blir veldig vanskelig, sier psykolog Peder Kjøs.
BABYDRØM: En som ikke vil ha barn, må slippe å få dem, ellers er det stor fare for at det blir veldig vanskelig, sier psykolog Peder Kjøs. Foto: Foto: Istock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning