Tegn til suksess

Norske Øistein Kristiansen er stor barnehelt i Asia. Nå vil han erobre hjemlandet.

SKAL VEKKE KRUSSEDULLEN I OSS: Øistein Kristiansen har bergtatt det norske og det asiatiske tv-publikummet med tegneprogrammene sine.
SKAL VEKKE KRUSSEDULLEN I OSS: Øistein Kristiansen har bergtatt det norske og det asiatiske tv-publikummet med tegneprogrammene sine. Foto: FOTO: Geir Dokken
Publisert Oppdatert

Øistein Kristiansen

Bakgrunn: 44-åringen er en tegner, maler og multidesigner. Han er en berømt tv-personlighet i Asia, tidligere kjent som Einstein Kristiansen. En rød tråd gjennom alt hans arbeid, er hans mål om å lære hele verden å tegne, slik at hver og en av oss kan utløse vår egen kreativitet.

Øistein startet opp i Singapore med tv-seriene Art Factory, Cows and crayons og Super Einstein. Deretter utvidet han med Right on Top med Nickelodeon i Asia som gikk daglig med et potensielt publikum på 300 millioner mennesker i Asia og New Zealand.

Aktuell med: Nå jobber Øistein med å utvide til sitt eget hjemland Norge. I samarbeid med Medieparken i Fredrikstad har Øistein produsert tv-serien Øisteins Blyant som gikk på NRK julen 2007/08. Den 4. mars i år kom PC/MAC-spillet Lille Øisteins store reise.

Det er første gang jeg fikk Beatles-følelsen. Uansett hvor jeg gikk, så klatret folk oppover veggene.

At 300 millioner asiatere ser ham på tv ukentlig, opplever han som helt abstrakt.

Men det er langt fra en glamorøs tilværelse, ifølge Øistein. Bak suksessen ligger mye hardt arbeid og en altoppslukende interesse for å tegne. Han jobber hele tiden, sju dager i uka, atten timer i døgnet.

Kruseduller

Han startet tidlig som karikatur- og serietegner i blant annet tegneseriebladet Pyton. På begynnelsen av 90-tallet reiste han som ryggsekkturist til Østen med en vill idé i hodet: Han ville få hele verden til å tegne. Etter hvert holdt Øistein på med tegneunderholdning i hele Asia. Nå har han blitt i seksten år.

I 1998 tok Øistein steget og begynte å tegne på heltid. Etter grundig research og gjennomgang av mye faglitteratur, kom han fram til at tegning gjør folk mer kreative og fantasifulle. Barn som tegner, løser problemer og kommuniserer bedre.

- Jeg begynte seriøst å tegne kruseduller da jeg gikk på Greåker barneskole. Krusedullen har vært et gjennomgangstema i livet mitt. Nå har jeg et seriøst utdanningsprosjekt hvor jeg lærer barna i Kina, India og i hele sørøst Asia å bli kreative gjennom en krusedull, forteller Øsfoldingen.

Fikk Beatles-følelse

Etter hvert ble krusedullen veldig god business. Øistein begynte å lage tegneprogrammer for ulike tv-kanaler, og det tok ikke mange år før han var å se på fjernsynet i de fleste asiatiske hjem.

- Jeg ser alltid etter muligheter til å reise til et nytt land for å snurre i gang tegneprofetien så godt jeg kan, sier Øistein.

På det forrige showet Øistein holdt i India hadde de booket et lokale som hadde plass til fire tusen mennesker. Ti tusen elleville indere dukket opp, og billettene ble revet bort. Det resulterte i at seks tusen ble stående utenfor uten billett.

- Det er første gang jeg fikk Beatles-følelsen. Uansett hvor jeg gikk, så klatret folk oppover veggene.

Norge er viktigst

For tiden har Øistein base i Shanghai. Men han har ikke glemt gamlelandet. Lanseringene og planene står i kø. Den største nyheten nå er dataspillet Lille Øisteins store verden, som han har utviklet sammen med Medieparken.

- Norge er lite i målestokk, men strategisk og emosjonelt er det veldig viktig for meg. Dere kommer til å se mer av meg i Norge, sier Øistein Kristiansen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning