Rare fakta om graviditet

- Svangerskapet varte over ett år

Sa legen.

TABUBELAGT: Det er flere ting med svangerskapet de fleste ikke prater om. For eksempel at guttefostre kan få ereksjon- i livmoren.
TABUBELAGT: Det er flere ting med svangerskapet de fleste ikke prater om. For eksempel at guttefostre kan få ereksjon- i livmoren. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Enten du er en kvinne som ikke har vært gravid eller du er en mann som har lyst å få bedre innsikt i ekle ting en vordende mor må gå igjennom - her er ni oppsiktsvekkende om svangerskapet, som du kanskje ikke kjente til:

 

I teorien kan svangerskapet vare et år

De fleste svangerskap varer rundt ni måneder, og legen setter nok i gang fødselen om det går særlig særlig over den tid.

Når det er sagt, så har leger dokumentert svangerskap av betydelig lengre varighet. Verdens lengste svangerskap skal ha vart hele i 375(!) dager.

Det var Dr. Daniel Beltz som i 1945 dokumenterte og bekreftet at Mrs Beulah Hunter gikk gravid med lille baby Penny Diana så lenge, ifølge Time.com.

Merkelig nok veide ikke babyen mer enn gjennomsnittet.

 

Ja, gravide gløder faktisk

Det å si til en gravid kvinne at hun gløder er blitt et vanlig uttrykk. Mange tenker gjerne at denne spesielle gløden kommer fordi den vordende mor er så oppspilt over tanken av å få barn.

- Sannheten er at glødende hud er en veldig bokstavelig ting for gravide, forklarer lege ved Hudklinikken i Oslo, Ylva Olsson.

- Når du er gravid øker blodtilførselen i huden, og i noen tilfeller øker også hudens talgproduksjon.

- Dette vil altså føre til denne såkalte «gravidgløden», forklarer hun til Foreldre.no.

Et guttefoster kan få ereksjon i livmoren

De fleste mødre ønsker nok ikke å tenke tanken på at sønnen deres får ereksjon, selv ikke når de er langt ut i tenårene. Men det harde fakta er at selv guttefostre kan få ereksjon- i livmoren.

 

Luktesansen blir bedre

Det er vel ingen hemmelighet at under graviditeten vil luktesansen og smakssansen bedres betraktelig.

Men visste du at enkelte forskere mener dette er slik for å hjelpe gravide kvinner til å unngå å giftige stoffer som ikke nødvendigvis er farlig for oss, men potensielt dødelig for et foster?

 

Vordende fedre kan bli sympatigravide

Faktisk er det ikke helt uvanlig at blivende fedre kan bli såkalt sympatigravide.

Det vil si at de i takt med sin gravide partner får de klassiske graviditetssymptomene.

Ifølge det amerikanske foreldrenettstedet Parenting.com skal hele 90 prosent av menn ha erfart i det minste ett graviditetslignende symptom i løpet av kvinnens svangerskap, viser en CNN-rapport fra 2005.

SYMPATIGRAVID: Under svangerskapet kan også den vordene far oppleve å få symptomer på graviditet.
SYMPATIGRAVID: Under svangerskapet kan også den vordene far oppleve å få symptomer på graviditet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Veene stopper ikke rett etter fødselen

De fleste kvinner vil ha sammentrekninger i de første dagene etter fødselen. Muskelkrampene er kroppens måte å stanse blodtapet på.

 

Sjansen er stor for at du bæsjer på deg

Under fødselen er det veldig vanlig for den fødende å oppleve at det ubevisst kommer litt avføring ut.

Dette er det en helt naturlig forklaring på- musklene du bruker til å presse ut babyen, er de samme som du vanligvis bruker når du presser over toalettskålen. Og som om ikke det er nok, når babyen skal ut presser den direkte på rektumet, noe som hjelper på å skvise ut alt som er nær "utgangen".

Ifølge privatpraktiserende jordmor, Kjersti Irgens, er dette noe kvinner ikke snakker om, og som gravide kvinner kan gå og bekymre seg over. Men det er helt normalt, og under fødselen vil du sannsynligvis ikke en gang tenke på det.

- Jordmødre er vant til dette, og vil tørke det bort slik at det er rent til babyen kommer.

- Verken lege eller jordmor vil synes at det er ekkelt eller flaut, har Irgens tidligere uttalt til Foreldre & Barn.

 

Nei, gravide trenger ikke spise for to

De fleste kvinner legger på seg i graviditeten. Hvor mye du legger på deg under en graviditet, kan du til en viss grad styre selv, men du bør ikke slanke deg i svangerskapet i form av å redusere næringsinntaket.

Og er du overvektig fra før, anbefales det at du ikke går opp så altfor mange kilo.

Gravide bør spise sunt og variert og prøve å bevege seg så mye som mulig. Fra naturens side er vi laget veldig forskjellig, så for dem som vanligvis legger på seg lett, kan det være smart å være ekstra påpasselig,

Men selvsagt skal du unne deg litt ekstra under graviditeten. Føler du et behov for å forsyne deg med dessert en gang ekstra i ny og ne, så skal du ikke ha dårlig samvittighet for det.

 

INGEN UNNSKYLDNING: Å være gravid er ikke synonymt med å spise for to.
INGEN UNNSKYLDNING: Å være gravid er ikke synonymt med å spise for to. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Du kan risikere å måtte sy hele "understellet" ditt

Om vi vil eller ikke; realiteten er at mange nybakte mødre får et uønsket møte med intimkirurgi. Ni av ti kvinner vil nemlig oppleve vaginal rivning under fødselen. Men det finnes selvsagt ulike grader av rivning, noen rifter trenger bare et par sting, mens andre går helt fra vagina til anus (i noen tilfeller også musklene bak anus).

Disse "ekstremtilfellene" skjer bare med cirka 1 av 100 fødende.

Jordmor Tove Nordahl forklarer til Foreldre.no at å revne under fødsel er vanlig.

- Vi deler rifter i grad, 1,2, 3a, 3b, 3c og 4. Grad 1 og 2 er vanlig. Grad 3 abc forteller bare graden av muskelfibre rund spinxter som er røket, grad 4 er totalruptur.

- Grad 3c og 4 er verst og kan i ettertid gi problemer med at man ikke klarer å holde på luft og avføring. Det er litt varierende fra sykehus til sykehus hvor mange prosent man har av hver enkelt.

Og ifølge Nordahl kan noe av årsaken til dette være at ikke alle er flinke nok til å rapportere inn tilfellene.

- Vi vet at forekomsten av grad 3 og 4 varierer mellom 3,5-4,3 prosent. I disse tallene er det ikke skilt mellom gradene av ruptur, grad 4 er langt sjeldnere enn grad 3.

Hun understreker at slik det er nå skal alle grad 3 og 4 sys i narkose av en erfaren gynekolog, noe som har gitt langt bedre resultater enn det man tidligere hadde da kvinnene ble sydd på fødestuen i lokalbedøvelse.

- Man anbefaler ikke kvinner med grad 3b, 3c og 4 å føde vaginalt senere, det har derfor også slike følger.

- Vi vet at jo mer vi fokuserer på dette, jo mindre forekomster har vi, forklarer jordmoren.

Plutselig synes du kanskje ikke keisersnitt høres så galt ut?

 

Kilder: oddee.com, Babycenter, Mayoclinic, Grouphealthinsuranc.net, AskDrSears.

MANGE REVNER: En fødsel medfører også som regel et uønsket møte med intimkirurgi.
MANGE REVNER: En fødsel medfører også som regel et uønsket møte med intimkirurgi. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning