Barn og hund

Vil oppheve båndtvang

- Barn blir ikke oftere bitt av hunder som ikke er i bånd, sier ekspert.

VIL OPPHEVE BÅNDTVANG: Miljø- og samferdselsbyråden i Oslo vil oppheve båndtvangen for hunder også om sommeren.
VIL OPPHEVE BÅNDTVANG: Miljø- og samferdselsbyråden i Oslo vil oppheve båndtvangen for hunder også om sommeren. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: iStock
Publisert Oppdatert

Skal hunder få løper fritt i parker der barna leker?

Ja, mener miljø- og samferdselsbyråd Jøran Kallmyr fra Fremskrittspartiet.

Hundeloven

Han vil droppe generell båndtvang for hunder i Oslo også om sommeren.

Hundeloven sier pr. i dag at hunder skal bli holdt i bånd fra 1. april til 20. august.

Her er reglene for båndtvang

- Trygt for barn

- Jeg ønsker et generelt fritak for båndtvang i Oslo, men at det heller kan være aktuelt med båndtvang for eksempel i perioder når viltfuglene har lagt egg, sier Jøran Kallmyr til NRK Østlandssendingen.

- Grunnen til at jeg mener vi ikke skal ha obligatorisk båndtvang, er at det er så mange hundeeiere som har full kontroll over hunden. Det er ingen grunn til å "jakte" på disse og gi dem bot om de går med hunden fritt.

Det er bedre å bruke ressursene på dem som ikke klarer å mestre hunden.

Men hva mener du? Er det greit med hunder uten bånd når friområdene befolkes av barnefamilier? Si din mening i kommentarfeltet under.

Skambitt av hund

I fjor ble en jente bitt i Sofienbergparken og en gutt på åtte år ble skambitt av hund mens han lekte med en kamerat. I Tyskland ble nylig en baby bitt til døde av en hund. Dette er kun noen av historiene der barn blir bitt.

- Forstår du at foreldre kan bli redde?

- Båndtvang skaper ingen sikkerhet. Det som skaper sikkerhet er at hver hundeier tar ansvar for hunden sin. Det er helt klart at en hundeeier må ha full kontroll over hunden for at den skal kunne gå løs. Om man ikke har det, har man en plikt til å ha hunden i bånd. Det er sterke sanksjonsmuligheter overfor hundeeiere som ikke følger opp dette, i verste fall fengsel og avliving av hunden.

- Biter ikke mer uten bånd

Medieansvarlig i Norsk Kennel Klub (NKK), Elisabeth Hansen, sier en eventuell oppheving av båndtvang vil ikke føre til at flere barn blir bitt eller angrepet av hund.

- De blir derimot roligere av å kunne utfolde seg fysisk og være i kontakt med andre hunder. Men når hunden ikke er i bånd, legger dette selvfølgelig et større ansvar på hundeeierne, som må passe ekstra godt på hundene sine.

Kan reagere på barn

Hansen har likevel forståelse for at foreldre synes at hunder kan virke truende når de løper fritt.

- Man må ha forståelse for at de er dyr med andre instinkter enn oss, og at de kan bli skremt og reagere hvis noe uforutsett skjer. Som at et barn pirker dem i øynene.

Barn og hunder skal ikke være sammen alene

Både foreldre og hundeeiere må vite hvordan de skal oppføre seg, mener Elisabeth Hansen i kennelklubben.

- Det bør være en gyllen regel at små barn ikke skal være alene med hunder. De kan pirke dem i øynene og hundene kan bli skremt. Alle barn bør tidlig lære at de ikke går bort til hunder som står bundet, eller som spiser, sier Hansen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning