Varme klær

Kle kulda ute

Her er tipsene som holder barna varme.

VARM OG GOD: Hvordan du kler på barna er vitkig for hvordan de holder kulda ute.
VARM OG GOD: Hvordan du kler på barna er vitkig for hvordan de holder kulda ute. Foto: FOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert
ULLTØY: Fra Troll
ULLTØY: Fra Troll Foto: FOTO: Sigurd Fandango
DRESS: Fra TROLL
DRESS: Fra TROLL Foto: FOTO: Sigurd Fandango
VOTTER: Fjellvott fra Hestra
VOTTER: Fjellvott fra Hestra Foto: FOTO: Sigurd Fandango
ULLUNDERTØY : Fra Petit Bateau
ULLUNDERTØY : Fra Petit Bateau Foto: FOTO: Sigurd Fandango

Fakta om ull og barn

ULNE RÅD:

  • Ull slites ofte der det er mye belastning, mens resten av plagget er like fint. Det kan derfor være lurt å lappe ullklær
  • Myk ull klør minst
  • Ull er følsomt ovenfor sterkt lys og høye temperaturer. Følg derfor vaskeanvisningene nøye
  • Ubehandlet ull tover og krymper lett ved vask over 40 grader
  • For å beholde fasongen bør ullplagg tørkes flatt. Strekk plagget forsiktig i riktig fasong

VISSTE DU AT

  • ull inneholder mye luft, noe som igjen gir bra isoleringsevne mot både varme og kulde
  • ull kan absorbere opptil 30 prosent fuktighet, uten at plagget føles fuktig mot huden
  • ullklær krøller ikke. Dette er fordi ullfibrene gir etter ved belastning, og går tilbake til utgangspunktet når belastningen opphører
  • ull er lite antennelig sammenlignet med bomull og de fleste syntetiske fibre. Man er dermed litt mindre brannfarlig med ull på kroppen

BOMULL INNERST GIR KALDE BARN!

Bomull egner seg overhodet ikke til å holde på varmen. Unngå derfor underbukser og trøyer i bomull. Bomullslaget stopper fuktigheten som bør bli transportert ut og bort fra kroppen. Bomull gir kalde og våte barn!

Kald vind dobler kulda:

Sjekk hvor mye det blåser før du kler på barna. Er det for eksempel minus 10 grader og det blåser 7 m pr. sekund, synker lufttemperaturen til minus 25 grader.

Det kan være vanskelig å vite hvor mye eller lite man skal kle på barna, og barn tåler kulde forskjellig. Men her en noen enkle råd til påkledning til kalde vinterdager:

Våte og slapsete dager

INNERST:

Ingen annen fiber kan erstatte ullens gode egenskaper. Ull isolerer like godt i fuktig tilstand som i tørr. Ull passer derfor perfekt under dressen på våte og slapsete dager.

YTTERST:

På våte og ikke fullt så kalde vinterdager holder det med to lag klær. Det er svært viktig at det ytterste laget både er vind- og vanntett.

Kalde dager

INNERST:

Det innerste laget bør være tynt og tettsittende, og av ull. Unngå underbukser av bomull. Barn sitter mye på baken, og sammen med hodet er underlivet det stedet der man lett blir kald.

MELLOMLAG:

Kle barnet i et nytt lag med ull, eller et lag med fleece. Vær oppmerksom på hva fleecen er laget av. Ullfleece eller fleece blandet med polyester er det beste. Det er viktig at det er luft mellom ytterdressen og kroppen. Unngå for all del jeans eller bomull som mellomlag. Dette transporterer ikke fuktighet, og barnet blir fort våt og kald. Hele dresser er det optimale, da unngår du kalde gliper. Det er bare det innerste laget som skal være ettersittende mot kroppen. Det midterste og ytterste laget skal være lett og ledig, men ikke altfor stort.

YTTERST:

Det tredje kleslaget må være vind- og vanntett, da klarer barnet seg godt på kalde vinterdager uten å fryse. Det er også viktig at dressen puster, ellers forblir fukten innenfor dressen. Unngå altfor store og klumpete vinterdresser. Dette hemmer barnets bevegelse. Samtidig er det viktig at vinterdressen ikke er for liten, dette hemmer også bevegelsesfriheten til barnet. Fôr som kan tas ut er svært praktisk, da fungerer dressen nærmest hele året.

HODET:

Vi mister mer varme fra hodet enn fra noe annet sted på kroppen. Derfor er en god lue ekstra viktig. En balaklava-lue er en sikker vinner på kalde vinterdager. Velg ull eller et syntetisk fleecemateriale. Et vann- og vindtett lag ytterst er ekstra viktig på dager med blåst. Øreklaffer sikrer varme øreflipper. Husk at hals er tryggere enn skjerf.

HENDER:

Her gjelder det samme som for resten av kroppen, ull innerst, og vind- og vanntett ytterst. Barn blir fort kalde på hendene, og et godt tips er å bruke en tynn vott inni en litt tykkere, vindtett vott. Det finnes også et stort utvalg av ullvotter sydd fast inni tekniske votter.

FØTTER:

Også her gjelder ull innerst. Hvilke vinterstøvler man bør velge avhenger av været og av antallet minusgrader. Er det slapsete og relativt mildt, er det svært viktig at støvlene er vind- og vanntette. Cherrox fungerer godt i denne type vær. Er det derimot tørt og kaldt er en vinterstøvel med fôr og et tex-membran å foretrekke. Relativt høyt skaft på støvelen er en fordel, slik at ikke snø og slaps så lett kan komme inn. Støvlene bør være store nok til at det er plass til et ekstra par med tykke ullsokker utenpå de tynne ullsokkene innerst.

Les også: Slik behandler du frostskader

Les også: Kle deg riktig på tur

Les også:Ull er gull

Les også: flere velger øko-klær til barna

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning