Slik takler du søskensjalusi

Søskensjalusi kan vare hele livet

Søskensjalusi skaper splid helt inn i voksen alder, om ikke foreldrene griper inn. Her er tipsene som redder familielivet.

SJALUSI: Det er helt naturlig at barn konkurrerer, krangler og er sjalu på søsknene sine. Men det er viktig at foreldrene griper inn om det går for langt.
SJALUSI: Det er helt naturlig at barn konkurrerer, krangler og er sjalu på søsknene sine. Men det er viktig at foreldrene griper inn om det går for langt. Foto: illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Søskensjalusi starter gjerne like før eller etter at det andre barnet er født.

Barnet er vant til å være midtpunktet i familien, nå må oppmerksomheten deles med en annen.

Det kan fort få barnet til å føle seg tilsidesatt.

- Søskensjalusi kan fortsette opp gjennom hele oppveksten, om søsknene stadig føler de må konkurrere om foreldrenes oppmerksomhet eller foreldrenes anerkjennelse , sier Elisabeth Gerhardsen, barnepsykolog og forfatter av boka «Gode knep for småbarnsforeldre» - hvor nettopp problemet søskensjalusi omtales.

Typisk er at det eldre barnet like etter at det har fått et søsken, blir mer aggressivt, eller oppføre seg som om det er yngre enn det er.

Det kan hende at det begynner å tisse på seg igjen, selv om det har sluttet å bruke bleier eller later som om det ikke kan snakke.

Les også: Mødre favoriserer førstefødte

I tillegg er mor og far gjerne mer slitne etter at barn nummer to har kommet til verden.

- Familien får en travlere hverdag med to barn. Ikke all negativ oppførsel fra eldstemann skyldes nødvendigvis sjalusi, men kan også handle om at det vante livet endres, og at foreldrene er mer slitne og har kortere lunte enn tidligere.

Barnepsykologen understreker at barn ikke tar skade av å kjenne på vonde følelser som sjalusi.

- Det er viktig at man ikke ender opp som såkalte «curling-foreldre», som alltid koster veien for barna. Også små barn har godt av å møte noen utfordringer. Når de får søsken lærer de å ta hensyn og dele goder med andre, sier Gerhardsen.

Plutselig stor

Nye regler kan være vanskelige å forstå.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Sjalusi kan gi seg utslag på mange ulike måter.

Det kan komme veldig tydelige signaler, som at barna slår, lugger, stikker fingeren inn i øyne eller hiver leker på den lille. Dette er reaksjoner man gjerne ser hos de minste barna.

De kan også komme med uttalelser som: «Det var mye morsommere før når ikke lillebror var her», eller: «Kan vi levere lillesøster tilbake?».

Noen barn reagerer mer indirekte ved for eksempel å bli klengete på foreldrene, noen begynner å tisse på seg igjen, etter at de har sluttet med bleier.

Noen får mareritt, biter negler eller viser engstelse på andre måter. Andre kan bli sinte og grenseutprøvende.

Kilde: SinnetsHelse.no

Når et nytt barn blir født, opplever den eldste at han eller hun får mindre oppmerksomhet, og at det stilles nye krav, forklarer Gerhardsen.

Det blir innført nye begreper som «innestemme» og det er ikke lenger lov å brøle til mamma eller leke bråkete leker, fordi babyen sover. Det eldste barnet er kanskje vant til å bli båret mye, men må nå han/hun gå selv, spise selv og kle på seg selv.

- Disse kravene er ofte helt normale krav, og ikke skadelig å få, men et tips er å begynne denne selvstendighetstreningen med det samme mor tester positivt på graviditetstesten, sier barnepsykologen.

- Da setter ikke barnet det i sammenheng med at det kommer yngre søsken.

Les også: Derfor blir sære navn vanlige

Gjør endringene i god tid før lillesøster blir født, eller utsett dem til noen måneder senere.

Ikke flytt storebror over i ny seng samme dag som du kommer hjem fra sykehuset fordi lillesøster må ha babysenga.

Trening på bleieslutt og oppstart i barnehage er andre eksempler på endringer du bør ta enten i god tid før lillesøster blir født, eller utsette til noen måneder etterpå.

«Det kan bare Lillebror»

Eldstemann kan bli misunnelig fordi det ikke stilles noen krav til den lille.

- Babyen får kos og trøst når han eller hun skriker, men en treåring som gjør det samme, får beskjed om å være stille. Kravene kan være litt vanskelige å forstå for barnet, sier Gerhardsen.

Det blir som i Alf Prøysens «Lillebrors vise»:

Det kan bare Lillebror og bare, bare han /

Det er det bare Lillebror, og ingen flere som kan

Storesøster skjønner kanskje ikke hvorfor hun får skjenn når hun spytter litt på pappas skjorte, mens ingen sier noe når lillebror gulper.

- Forsøk å forklare for barna at det er ulike regler som gjelder med bakgrunn i alder og modenhet. Du kan for eksempel si: «Da du var så liten som lillebror, gulpet du så mye at mamma måtte skifte genser», men understrek samtidig at «nå har du blitt stor».

Og motsatt: Forklar for de som er yngre, at de vil få de samme privilegiene som storebror/storesøster når de blir like gamle.

Les også: Shoppingtips i høstmørket

Styrk barnets selvfølelse

Gi barnet praktiske oppgaver og mye ros.

Ifølge Pasienthåndboka kan problemet være særlig vanlig hos søsken som er av samme kjønn, og som er nær hverandre i alder.

Ikke forsterk sjalusien

Foreldre kan gjøre dumheter som forsterker sjalusien, ifølge barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Her er tre feller du bør unngå:

  • Ikke skyld på babyen

Ved å stille krav til den eldste og begrunne de med minstemann. «Nå må du være stille, jeg er så sliten på grunn av lillebror». Slike utsagn kan gjøre sjalusien sterkere, barnet vil gjerne slutte seg til at det er babyens skyld at ikke får lov å rope høyt.

- Det er helt ok å si at du er sliten, men ikke trekk lenke til babyen, råder barnepsykologen.

  • Si aldri: «Hvorfor er du ikke mer som søsteren din?»

Unngå å bruke andre søsken som mal. Det skaper bare frustrasjon, og kan få barna til å tro at du foretrekker den ene fremfor den andre.

  • Ikke lov at alt skal bli bedre bare babyen er født.

Ikke skap forventninger om at dere skal bygge lego i timesvis bare den nye babyen er ute av magen. Det er lite sannsynlig at du vil bli forvandlet til en morsom lekemamma med det samme fødselen er overstått. Husk på at den nyfødte babyen sannsynligvis vil være minst like tidkrevende som førstemann.

Lav selvtillit, depresjon og sjalusi er mer sannsynlig hos et barn som føler seg «utkonkurrert» av søsknene sine.

Da er det viktig å styrke selvfølelsen til det eldste barnet.

- Bruk den store som malen. Si for eksempel: «Jeg gleder meg til babyen blir like stor som deg, og kan gå selv og spise med skje!» sier Gerhardsen.

Involver barnet i å hjelpe til med babyen etter at den er født - for eksempel ved å hente bleier, være med på bading eller trille vognen.

- Bruk eldstemann som konsulent i babysaker. Spør for eksempel: «Du som er gutt/jente, hva tror du lillebror/søster vil ha på seg i dag?» Det får barnet til å tenke på den lille som et menneske med tanker og følelser.

Spill gjerne litt dum, og spør det eldste barnet til råds. «Hvorfor tror du babyen gråter nå?» Og hvis barnet gir riktig svar, sier du: «Å, så bra at du husket på det!»

Les også: De mest trendy vognene

La eldstemann få velge hvilke leker babyen skal ha med seg på hytteturen, eller la han/hun få være med å skrive babyens ønskeliste til jul.

Slike oppgaver kan være med på å dempe sjalusien.

Før fødselen

Ikke vent for lenge med å fortelle barnet at det skal bli storebror/storesøster.

Barnepsykologen advarer mot å legge opp til problemer før de oppstår.

- Ikke gjør barnet mistenksomt ved å si ting som: «Jeg kommer til å være like glad i deg som i den nye babyen», før det har blitt en reell problemstilling eller barnet spør deg direkte.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

5 måter å unngå rivalisering mellom søsken:

1. Bruk litt tid alene sammen med hvert av barna og gi det din ubetingede oppmerksomhet, om det så bare for noen få minutter av gangen.

2. Forsøk å unngå å sammenligne barnas evner og utvikling.

3. Unngå å sette merkelapper på barna dine, som «den skoleflinke», «den sjenerte» eller «den snille». Dette kan prege et menneske langt inn i voksen alder og er ofte med på å splitte en søskenflokk.

4. Velg spill og leker som vil oppmuntre barna til å samarbeide, og ikke konkurrere med hverandre.

5. Gi hvert av barna rom til å være for seg selv når de trenger det.

Barnet er sannsynligvis så vant til å være midtpunkt at det ikke vil drømme om at foreldrene skal bli mindre glad i han eller hun, selv om de får en ny baby.

Pass dessuten på at barnet har fått vite at mor er gravid før alle naboene.

- Når du forteller om graviditeten til naboer og venner, er det på tide å fortelle det til barnet også. Det er ikke noe hyggelig for han eller hun å få vite at mor er gravid via nysgjerrige naboer eller barna i gata, sier Gerhardsen.

Les også: Kule og billige klær til Tulla

Det kan også virke forebyggende på sjalusi å la barnet få være den som ringer til tante eller besteforeldre og forteller at småsøsken er på vei. Selv om resten av familien allerede er klar over det, så be dem om å spille overrasket når barnet ringer.

- Et annet tips er å ta med barnet på besøk til andre familier med baby, og vis hva det betyr å gi barnet pupp, slik at det får fordøyd inntrykket før mamma skal amme babyen, sier Gerhardsen.

Forsøk eller ikke å begrunne hvorfor mor har blitt gravid. Ingen grunner vil være gode nok for barnet. Forsøk heller å fremstille det som noe naturlig, at det å få søsken er like vanlig som at det snør om vinteren.

– Ikke la femåringen være barnevakt

– Stol aldri på et barn under skolealder, råder psykologen. Følelsene kan nemlig fort ta overhånd.

Psykologen har hørt flere historier om sjalu storesøsken som har forsøkt å skade babyen.

Er barnet ditt svært sjalu på minstemann, så ta med babyen inn på badet når du dusjer, eller lås værelset der babyen sover. Ikke la de to søsknene være alene sammen, sier Gerhardsen.

Hun minner om at man aldri skal stole 100 prosent på at barn under skolealder kan være alene med babyen uten at følelsene vil ta overhånd.

Ikke la en femåring være barnevakt, eller gå på trilletur alene.

- Unngå å plasssere en femåring i en situasjon som han/hun ikke er moden nok til å håndtere. Ikke la en femåring gå på trilletur eller sitte barnevakt, om noe skulle skje med babyen vil han/hun måtte slite med skyldfølelse resten av livet,

Etter hvert som barna blir større, kan søskensjalusien bli gjensidig.

- Mange voksne har et anstrengt forhold til søsknene sine, sier Gerhardsen.

Det kan komme av reell forskjellsbehandling, eller at foreldrene lot det eldste barnet være ufin, mobbe eller trakassere yngstemann, uten at de grep inn. Det kan skape bitterhet i voksen alder.

Det er mindre sjalusi i familier der søsknene føler at de blir behandlet likt.

Les også: Tjukk baby = overvektig voksen?

Les mer på Klikk Foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning