Barn i bånd

Johanna Grønneberg Mesa har datteren (1,5) i bånd.

Hemmer barnets utfoldelse, mener høyskolelektor. Nyttig og trygt, sier småbarnsmødre.

Barn i bånd: Johanna Grønneberg Mesa er ikke alene om å trives best med datteren i bånd på steder med mye folk.
Barn i bånd: Johanna Grønneberg Mesa er ikke alene om å trives best med datteren i bånd på steder med mye folk. Foto: Privat
Sist oppdatert

img Del på Facebook



Barns sikkerhet er noe som opptar alle småbarnsforeldre.

Og i økende grad, ifølge høyskolelektor Ole Johan Sando, som underviser i fysisk aktivitet og helse ved Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanningen.

- I flere av landets barnehager er det et økende problem at foreldre ønsker å begrense barnas utendørslek. Det viktigste er at det skal være trygt og sikkert, sier Sando.

- Overbeskyttende tendens

Det innebærer at mange foreldre er negative til aktiviteter som før var helt vanlige, som å klatre i trær, balansere og tenne bål i skogen, ifølge høyskolelektoren.

At stadig flere foreldre velger å holde barnet i bånd eller såkalt leie-lenke når de beveger seg i storbyer eller på kjøpesentre og flyplasser, fordi de frykter at barna skal bli borte for dem, ser han på som en del av denne overbeskyttende tendensen.

Noen foreldre går så langt at de kjøper innendørs hjelm til ettåringen sin.

- Passiviserer barna

I vestlige land, og spesielt USA, er barn i bånd et vanlig syn. Også i Norge blir det stadig mer populært.

Det finnes en lang rekke varianter bånd å velge mellom, og noen er veldig søte. For eksempel kan båndet være festet i en plysj-apekatt eller et annet kosedyr som barnet bærer på ryggen, som en ryggsekk.

BÅNDTVANG: "Ja, hun er i bånd, kom over det!" Johanna Grønneberg Mesa har bånd på datteren Savannah (1,5).
BÅNDTVANG: "Ja, hun er i bånd, kom over det!" Johanna Grønneberg Mesa har bånd på datteren Savannah (1,5). Foto: Privat

Men til tross for at båndet er til for barnas egen sikkerhet, stiller høyskolelektoren seg negativ til fenomenet.

- Jeg har forståelse for at foreldre er engstelige for barna sine, men det å gå rundt med barn i bånd er jeg skeptisk til, sier høyskolelektoren til Foreldre.no.

Det er helt naturlig for små barn å søke rundt i omgivelsene og finne ut hva kroppen kan få til. Tar du et bånd på barnet, blir det passivisert.

- Det fratar barnet muligheten til å utforske, mener han. Ifølge flere forskere er det nesten slutt på den frie uteleken der voksne ikke passer på.

«Heller sele enn at barnet skal forsvinne»

Det er ikke mødrene på Foreldre & Barns facebooksider enige i.

Bedre med et bånd enn at barnet skal forsvinne i folkemengder eller havne i livstruende situasjoner.

«Hva synes du om å ha barn i bånd? Praktisk løsning, eller gir det for sterke assosiasjoner til det å lufte hunden?» spurte vi, og reaksjonene lot ikke vente på seg.

Men noen unntak, mente de aller fleste at det å ha viltre smårollinger i bånd var en god løsning.

Her er noen av kommentarene:

«Vi har brukt et slikt bånd på vår sønn. Fikk mange mindre fine blikk her i Norge, men lærte fort å overse de. Båndet er en fabelaktig oppfinnelse for de med barn som vil stikke av og utforske trafikken på egen hånd.»

«Bedre med et bånd rundt håndleddet til barnet (evt. en sele) enn at barnet skal forsvinne i folkemengder eller havne i livstruende situasjoner, som f.eks. påkjørsel. Vi har en på 21 mnd. som vi må ha et slikt bånd på når vi er på senter eller på tungt trafikkerte steder. Han er nemlig ikke redd for noen ting, og forsvinner på 1-2-3, til hvem som helst og hvor som helst. Og det syns jeg er veldig skummelt.»

«Jeg brukte det på minstemann på ferie i sommer. Akkurat lært å gå/ løpe og var borte på sekunder. Og har man mer enn en unge å passe på er det fort gjort at en forsvinner. Ikke alle unger liker å sitte i vogn.»

«Ja til leiesele! Sikkerheten er viktigere enn noe annet.»

«Vi gjorde det da vi dro på ferie til utlandet når turbogutten vår var 1,5 år. Han sniker seg fort unna, og forsvinner på et øyeblikk. Nå er han snart tre år, og fortsatt likedan, så om det blir ferie/ evt. et sted med mange mennesker på, bør han egentlig ha på sele.»

«Ser merkelig ut ja, men heller det enn å miste han».

«Der hvor det er uoversiktlig, mye folk, mye trafikk, flyplasser, storbyer og områder med spesielt terreng, absolutt å anbefale. Nyttig med sele!»

Men noen skeptiske røster er det også:

«Synes det er fælt å se sånt. Har 5 barn selv (1 1/2 -7år) og aldri brukt det!»

«Nei til sele. Drive å bli nappa og dradd i en sele. Når skal oppdragelsen komme? For 200 år sidan hadde dei tau på barna så dei ikkje skulle dette ned frå fjellhyllene på fjellgårdane. Men på flate bakken burde oppdragelse og ei trygg hand å halde i være bedre for selvfølelsen til barnet. Dette handler om trygghet og kommunikasjon mellom barn og vaksen. Dei forstår mykje!»

- Barn i bånd lærer seg ikke trafikksikkerhet

Hovedargumentet for å ta sele eller bånd på barnet når man går ute, er altså at det er trafikksikkert. Barnet stikker ikke av og vil derfor ikke forsvinne i store folkemengder.

Men høyskolelektor Ole Johan Sando er uenig, og mener at båndet kan virke mot sin hensikt.

- Jeg tror ikke at det å ha barn i bånd er spesielt ulykkesforebyggende. Snarere tvert i mot, sier han til Foreldre.no.

- Et barn som har gått i bånd, vil være mer utsatt for ulykker i trafikken enn et barn som har måttet lære seg å håndtere risikoen helt fra det lærte seg å gå selv, mener Sando.

Sando er ikke den eneste pedagogen som frykter vi oppdrar en generasjon bomullsbarn som skjermes fra frykt, kulde og spenning.

En hvilepute for foreldrene

Han tror at bånd-barn er mindre trafikksikre enn andre barn når foreldrene først kobler lenken av. De vil også være dårligere til å orientere seg på egen hånd.

- Hvor gamle skal barnet være før du tør å koble fra lenken, og hva skjer da? spør han retorisk.

- Ved å holde styr på barnet ved hjelp av en sele, fratar foreldrene barnet muligheten til en realistisk opplevelse av hvordan det er å orientere seg i trafikk og i store folkemengder. Lenken kan også fort bli en hvilepute for foreldrene, de trenger ikke bruke så mye energi på å passe på barna.

Kjøper gå-seler før storbyturer

Inger Marie Kofoed, butikksjef i Babyshop i Ullevålsveien, Oslo, forteller at de selger stadig flere gå-seler. og at produktet er mer populært i dag enn for noen år tilbake.

- Jeg har inntrykk av at de fleste kjøper bånd til barnet når de skal på storbyferier i utlandet, hvor det er snakk om en mye mer uoversiktelig og annerledes trafikkultur enn her hjemme. Foreldrene kjøper det for å beskytte barnet, sier hun.

Kofoed er ikke enig med høyskolelektor Ole Johan Sando at gå-bånd og seler begrenser barns frihet og hindrer dem i å utforske omgivelsene.

- Alt med måte, selvsagt. Men jeg tror at foreldre flest bruker selene på steder hvor barn uansett ikke kan løpe fritt, som i trafikkerte gater eller på flyplasser. De bruker ikke selene i parker eller andre steder hvor det er mindre fare for at barnet kan bli skadet. Gå-seler er et nyttig og praktisk produkt for småbarnsforeldre, sier butikkesjefen til Foreldre.no.

Selv små barn kan lære at biler er farlige

Ifølge Ole Johan Sando er det helt sentralt at voksne aktivt veileder små barn når de går utendørs, og ikke bare holder dem unna farene ved hjelp av en sele.

Etter Sandos mening kan en toåring lære å forstå at man skal passe seg for bilene. Et trafikksikkert barn er klar over at man skal gå på fortauet og at barnet alltid skal gå innerst, at man aldri gå på rødt lys, at man skal se seg for når det er grønt og holde foreldrene i hånden når man går over gaten.

- Gi barnet mulighet til å utforske og bevege seg naturlig utendørs. Da vil de utvikle kompetanse som gjør dem sikrere i trafikken, og det forebygger ulykker, sier han.

img Del på Facebook



Les også:

De sleipeste triksene for slitne foreldre

Bilstol for barn: Setter du setet riktig vei?

Tegnene på at du er ferdig med barn

Det er din feil at ungen sutrer

Denne saken ble første gang publisert 20/10 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også