Barn og bading i basseng

Husk å tømme plaskebassenget

Så lenge det er nok vann i bassenget til å dekke et barns nesebor, kan de drukne.

TØM BASSENGET: Når et plaskebasseng ikke er i bruk, bør det tømmes for vann.
TØM BASSENGET: Når et plaskebasseng ikke er i bruk, bør det tømmes for vann. Foto: FOTO: Istockphoto.com
Publisert Oppdatert
FJERN LEKER: Ikke ha leker i bassenget når dere ikke bader, slik at barnet ikke blir fristet til å forsøke å få tak i lekene på egenhånd.
FJERN LEKER: Ikke ha leker i bassenget når dere ikke bader, slik at barnet ikke blir fristet til å forsøke å få tak i lekene på egenhånd. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Husk på dette nå barna er i plaskebasseng:

* Sørg for at en ansvarlig voksen person alltid har oppsyn med barn. Passer du på barn i slike situasjoner, skal du ikke være involvert i andre aktiviteter samtidig. Det vil si at du ikke skal lese, svare på telefoner, spille kort osv. Ett minutt uten oppsyn kan være ett minutt for mye.

* Sørg for å være i gripeavstand til barnet.

* Tøm plasekbassenget når dere ikke bader, og snu det opp ned i tilfelle regn.

* Vannet bør også skiftes ut av hygieniske årsaker.

* Fjern leker fra bassenget når dere ikke bader, slik at barnet ikke blir fristet til å forsøke å få tak i lekene på egenhånd.

* Ha på badebleie til barnet. Vanlige bleier blåser seg opp og kan bli stramme for barnet og virke som en dupp.

* Lær barnet å svømme

For langt til stranden? Eller er det for for kaldt for babyen i sjøen?

Hva er vel morsommere og mer praktisk enn å fylle opp et oppblåsbart basseng i hagen eller på terrassen når sola steiker!

Hvor er det greit å ha plaskebasseng? Si din mening i forumet.

Fare for drukning

- Det er en stor risiko for at vi vil se drukningsulykker i fremtiden hvis ikke sikkerheten på disse plaskebassengene forbedres, sier Anna Strandberg, ansvarlig for produktsikkerhet på det svenske Konsumentverket til svenske Testfakta.

Det finnes ikke regler for tildekking av små flyttbare plaskebasseng i dag. Det er kun advarsler om at barn ikke skal være uten oppsyn.

Krav om tildekking kommer

Foreldre må selv sørge for å tømme ut vannet når det ikke er i bruk.

- Et europeisk prosjekt er i gang med dette, slik at det vil komme krav om tildekking når det ikke brukes, sier Anna Strandberg.

Share

Trenger ikke være mye vann

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 3 barn mellom 0 og 14 år druknet i 2008. I alt 64 barn under 15 år har mistet livet i drukningsulykker mellom 1998 og 2008, viser statistikk fra Norsk Folkehjelp.

- Så lenge det er nok vann til å dekke barnets nesebor, slik at barnet ikke får luft, kan barnet drukne, sier Ivar Christiansen, presseansvarlig i Norsk Folkehjelp.

Les også: Stor test av redningsvester

Sunn fornuft holder

- Norske foreldre er veldig flinke til å passe barna sine når de bader, derfor er det svært få barn som drukner her i landet. Jeg har ikke hørt om barn som har druknet i plaskebasseng, og av det jeg observerer passer foreldre godt på og det trengs ikke strengere sikkerhetsregler enn sunn fornuft, sier Christiansen.

Ikke kontrollert

- Vi har ikke foretatt markedskontroll av denne typen leketøy de siste årene, sier seniorrådgiver Sverre Lundh Limtun hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i Norge.

Men små, flyttbare barnebasseng skal være CE-merket og angi bruksområde og advarsler for bruk.

- Det er produsenten og importøren som er ansvarlig for at små barnebasseng av denne typen følger sikkerhetsforskriftene som gjelder for leker, sier Sverre Lundh Limtun.

Annen lov for større basseng

Det er stor forskjell på mobile badebasseng. Et plaskebasseng med vanndybde opp til 40 cm, regnes som leketøy, og reguleres av forskriften om sikkerhet og lektøy.

SVØMMEBASSENG: Det er strenge krav til sikring av permanenete svømmebasseng.
SVØMMEBASSENG: Det er strenge krav til sikring av permanenete svømmebasseng. Foto: FOTO: Istockphoto.com
MODERNE BASSENG: Det blir stadig mer populært med store basseng som ikke graves ned. Men kravet til sikkerhet er det samme som for 'vanlige' svømmebasseng.
MODERNE BASSENG: Det blir stadig mer populært med store basseng som ikke graves ned. Men kravet til sikkerhet er det samme som for 'vanlige' svømmebasseng. Foto: Foto: Produsenten

Større, permanente basseng som ikke trengs å graves ned, er blitt stadig mer populære. De rommer gjerne flere tusen liter vann, og blir blir regulert av Plan- og bygnigsloven.

Gjerde rundt eller overdekning

- Har man slike permanente basseng, stilles det strengere krav til sikring for å unngå ulykker. Det betyr at bassenget skal være sikret ved overdekning eller inngjerding slik at barn forhindres fra å falle uti, sier Sigurd Hoelsbrekken, sivilingeniør i Byggtekninsk etat.

Det er eiers ansvar å sikre bassenget.

Benyttes gjerde som sikring, må dette gå helt ned til bakken. Overdekningen skal ikke kunne løftes av eller forskyves og må tåle vekten av et voksent menneske.

Ansvar også for plaskebasseng

Eiere har også et ansvar for små plaskebasseng som er på egen eiendom.

- Selv om det ikke finnes lover og forskrifter for hvordan foreldre skal sikre et slikt plaskebasseng, kan man lastes hvis noen mener man har opptrådt uforsvarlig, sier informasjonsdirektør Jack Frostad i IF Skadeforsikring.

Alle som har en innbo- og løsøreforsikring får også dekket rettsutgiftene dersom det for eksempel skjer noe med naboens barn fordi du har glemt å tømme plaskebasenget.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning