Fly med barn

- Når du står på en flyplass med kofferter og tre barn under to år, og SAS glemte vogna på Gardermoen, da kjenner du at du lever!

Journalist Merete Gamst Strandberg har gjort seg noen erfaringer med å fly med små barn.

I HIMMELEN: - Bare fire timer igjen nå, barn. Er ipaden tom for strøm, sier du?
I HIMMELEN: - Bare fire timer igjen nå, barn. Er ipaden tom for strøm, sier du? Foto: Foto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Merete Gamst Strandberg (37)

Journalist i Foreldre & Barn

Mamma til tre barn (4 år, 2 år og 2 år)

KOMMENTAR:

Når du står på en flyplass med kofferter og tre barn under to år, og SAS glemte vogna på Gardermoen, da kjenner du at du lever!

Denne teksten skulle egentlig ikke handle om alt som gikk galt. Jeg har reist mye med fly med mine tre tette barn, og skulle berolige alle småbarnsforeldre med at flyreisen går bra.

Men jeg innser at det er med flyturer som med fødsler – man glemmer hvor ille det er!

Flyginger rundt leggtid

Men når jeg tenker godt etter husker jeg for eksempel flyturen da jeg lærte at flyginger rundt leggetid ikke er en god idé. Etter at ettåringen min hadde hylt i halvannen time, sovnet hun ti minutter før landing. Hun ble ikke veldig fornøyd med å bli vekket da vi skulle ut av flyet rundt klokka ni om kvelden.

Men jeg antar medpassasjerene våre var veldig fornøyde med å bli kvitt oss.

Banning på samisk

Like fornøyd var ikke mannen vi møtte på flyet hjem fra Mallorca. Avreise var halv ett om natta og vi var spente på hvordan turen skulle bli.

Rett foran oss satt en fyr som bannet voldsomt på samisk da han så oss. Man trengte ikke være hjerneforsker for å skjønne hvem han var misfornøyd med.

Da sa jeg ifra på myndig finnmarksdialekt. Overrasket over at jeg forsto samisk, satte han seg rett ned og sa ikke ett ord hele flyturen. Det gjorde for øvrig ikke ungene våre heller.

Barn på rullebåndet

Stum ble også jeg, den gangen ettåringen bestemte seg for å nå rullebåndet før mamma tok ham igjen. Problemet var bare at han løp inn på båndet i feil retning.

Feil retning hadde også et par av tennene hans etterpå.

Når slikt skjer anbefales det ikke å reise til destinasjoner der nærmeste tannlege er halvannen times fergetur og to times kjøring unna.

Flybytter og forsinkelser

Det anbefales heller ikke å reise med småbarn til destinasjoner som krever flybytter. I alle fall ikke om flyet som skal kjøre den andre strekningen er fire timer forsinket, og om flyplassen du strander på har en stengt kafé.

Det hjelper heller ikke at seteraden vi hadde fått plass på den siste strekningen, tilfeldigvis ikke fantes på den flytypen. Det ordnet seg til slutt ved at vi fikk plass i hver vår del av flyet, mens medpassasjerene måtte sende tåteflaske, babymat og annet over seteradene.

Man kan pakke bagen hvor godt man bare vil, men det beste man kan gjøre før en flytur er å forberede seg på at ting ikke blir som forventet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning