Finanskrise:

Dette sier du ikke til barn om penger

Hvor mye skal du fortelle barna om din økonomiske situasjon?

SUNN ØKONOMI: Noen ting bør du ikke si til barna om penger. Finn ut hva.
SUNN ØKONOMI: Noen ting bør du ikke si til barna om penger. Finn ut hva. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Crestock
Publisert Oppdatert
VÆR ÆRLIG: Ikke si til barnet at du ikke har penger, dersom du synes en ting er et unødvendig kjøp. Vær i stedet ærlig.
VÆR ÆRLIG: Ikke si til barnet at du ikke har penger, dersom du synes en ting er et unødvendig kjøp. Vær i stedet ærlig. Foto: Foto: Crestock

Du skal ikke skjerme barna dine for finanskrisen. Samtidig er det noen ting du heller ikke bør si til barnet ditt.

- Det generelle rådet er at man ikke skal skjerme litt større barn. Hvis foreldre går rundt og er bekymret, vil barna også merke dette. Da er taushet det verste, er det klare budet fra forbrukerøkonom Sidsel S. Jørgensen i DnB NOR. Før jul fikk hun mange henvendelser fra foreldre som lurte på om de burde skjerme barna fra finanskrisen som påvirket familien.

Ting du ikke bør si til barnet:

Vi har ikke råd

Når vi sier til barnet at vi ikke har råd til en ting, er det ofte ikke pengene det egentlig beror på. Vi sier det gjerne fordi vi synes det barnet vil ha er et unødvendig kjøp eller vi vil ha slutt på at barnet maser. Man vet også at barnet vil gå lei av tingen etter fem minutter. I stedet for å skylde på at du ikke har penger bør du være ærlig. Ikke hevd at det ikke finnes penger i kassa.

Du kan få akkurat det du vil ha

Mange foreldre går i fellen og kjøper en masse leker til barnet. Kanskje litt for mange leker. Man kan da stå i fare for å gjøre barnet bortskjemt. Mange foreldre viser kjærlighet til barna nettopp ved å kjøpe fine, dyre ting til dem. Det er viktig å huske på at kjærlighet ikke har noe med penger eller ting å gjøre. Dersom barna dine blir vant med å få akkurat det de peker på, kan de bli bortskjemte. I lengden tjener barna mest på å lære seg livets egentlige verdier.

Jeg må jobbe for å kunne kjøpe ting til deg

Mange må jobbe mye for å få økonomien til å gå rundt. For barnet spiller det ingen rolle hvorfor du må jobbe og ikke har tid til å leke. Når du opplever at barnet ditt trenger mer tid sammen med deg, bør du ta deg denne tiden i stedet for å forsøke forklare hvorfor du ikke har tid til å være sammen med han/henne.

Les også:

Familien i finanskrisen

Hjemme hos Ikea-sjefen

Kua du ikke bør skade

Tilbake til Klikk foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning