Arbeidsledighet og store utgifter:

Slik forklarer du krisen

Har høy rente eller nedskjæringer på jobben lagt en demper på julefeiringa? Slik snakker du med barna om krisen.

KRISE: Hvis finanskrisen går ut over julefeiringa, lønner det seg å snakke med ungene om situasjonen.
KRISE: Hvis finanskrisen går ut over julefeiringa, lønner det seg å snakke med ungene om situasjonen. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Sist oppdatert

Barn i krise

Ifølge Helsenett.no er det særlig når barn ikke kan snakke med noen om den vanskelige opplevelsen, at en reaksjon kan vedvare.

Hos noen barn varer reaksjonen mer enn noen uker, og da har barna en krisereaksjon foreldrene bør ta hensyn til, skriver Helsenett.no.

Reaksjonene varierer med alderen:

  • De aller minste under to år reagerer med kroppslige plager, mens de etter dette kan bli irritable og mer småbarnslige.
  • Nærmer de seg skolealder kan de bli svært tenksomme og fjerne - slik at det kan vekke bekymring.
  • I ungdomsskolealderen blir barna mer preget av bekymring, og ofte får de hodepine eller andre kroppsplager.
  • Felles for alle er at de ofte får problemer med å samle tankene, og at de kan få vonde drømmer.

Hvis barnet ditt viser noen av disse reaksjonene og det varer mer enn noen uker, tyder det på at det er en krisereaksjon.

Finanskrise, arbeidsledighet og store renteutgifter kan legge en demper på julefeiringen. For enkelte betyr krisen færre julegaver og dårligere råd.

Selv små barn merker når noe er galt, og hvis foreldrene mister jobben, fanger ungene raskt opp at noe er galt. Forbes.com har snakket med eksperter om hvordan foreldre bør snakke med barna om kriser.

- Unger er i stand til å forstå at man må passe på utgiftene, sier Gary Foreman, tidligere økonomisk rådgiver og mannen bak nettstedet Stretcher.com, som gir sparetips.

Tenk på barnets alder

Når selv ikke voksne forstår finanskrisen fullt og helt, er det ingen vits i forklare detaljene til små barn. Eldre tenåringer skjønner mye mer, og vil ifølge Alltombarn.se ha behov for å stille langt flere spørsmål enn mindre barn, som kan slå seg til ro med å høre at det ikke er mor eller fars feil at de har mistet jobben.

Vær rolig

Ta selv initiativ til å prate med ungene om situasjonen, og ta opp temaet i en situasjon der du selv er rolig og avslappet. Ikke svartmal situasjonen, men legg vekt på at det finnes løsninger som er av det gode.

- Si at familien må kutte på utgiftene, men at dette er en løsning som gir trygghet, sier Catherine Solheim, professor i familiesosiologi ved University of Minnesota til Forbes.com.

Vær konsekvent

Det nytter ikke å forklare ungene at de får færre julegaver i år, hvis dere ikke også sparer på alt annet. Barn forstår at mat er viktigere enn nye tv-spill, men hvis foreldrene er inkonsekvente blir de forvirret.

Vær ærlig

Snakk åpent og ærlig med ungene om situasjonen. Si det som det er, barn gjennomskuer det hvis foreldrene forsøker å bløffe seg gjennom situasjonen. Merker ungene at foreldrene ikke er ærlige, kan de bli ekstra urolige. Lær ungene at de ikke kan få alt de vil ha.

- Lærer du ungene å forvente at de skal få alt, baner du vei for deres personlige konkurs senere i livet, sier Gary Foreman til Forbes.com.

Vær til stede

Særlig større unger vil komme til å stille nye spørsmål etter hvert. Dårlig familieøkonomi, enten det skyldes høye renteutgifter eller at en av foreldrene blir arbeidsledig, er ikke noe man blir ferdig med i én samtale. Vær der når ungene spør og gi dem klare svar.

Denne saken ble første gang publisert 19/12 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også