Høytlesning

Dette gjør barna skoleflinke

Stor uttelling senere om du gjør det viktigste i småbarnsårene.

HØYTLESNING: Leser du høyt for barnet fra tidlig alder av, vil barnet ditt gjøre det bedre på skolen, ifølge forskere.
HØYTLESNING: Leser du høyt for barnet fra tidlig alder av, vil barnet ditt gjøre det bedre på skolen, ifølge forskere. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Britiske forskere har i en ny stor studie funnet ut at noe som enkelt som å lese for barnet kan være nøkkelen til å få det til å blomstre.

Utvikler seg raskere

I en stor undersøkelse der forskere har fulgt 19 000 barn født på begynnelse av 2000-tallet, viser det seg at de som regelmessig ble lest høyt for, utviklet seg raskere og bedre enn andre barn, skriver svenske Aftonbladet.

Treåringer med foreldre - eller andre voksne - som daglig leser høyt for dem, har mye enklere for å ta til seg læring når de begynner på skolen.

Ligger foran i matte, lesing og kommunikasjon

De ligger i gjennomsnitt 2, 8 måneder foran sine jevngamle i utviklingen når det gjelder kommunikasjon og språk.

Men å høre på fortellinger live virker også stimulerende på andre måter: i matte ligger de i snitt 2,4 måneder foran i utviklingen.

Resultatet kommer fra The Millennium Cohort Study som skal følge 19 000 britiske barn frem til de fyller 11 år.

Treåringene i studien begynte på skolen i femårsalderen.

Fokuser på ord og begreper

KOSESTUND: Lever den voksne seg inn i fortellingen, og svarer på barnets spørsmål, gir høytlesningen enda bedre effekt, ifølge forskere.
KOSESTUND: Lever den voksne seg inn i fortellingen, og svarer på barnets spørsmål, gir høytlesningen enda bedre effekt, ifølge forskere. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Logoped Anne Berit Andreassen, avdelingsleder ved Bredtvedt Kompetansesenter, er overbevist om at dette stemmer.

- Forskning viser at det er nær sammenheng mellom størrelsen på barnets vokabular og dets lese- og skriveferdigheter, sier hun til klikk.no.

- Også matematikk handler mye om å forstå språk, så jeg er ikke i tvil om at et barn med god språkforståelse vil ha fordeler også i dette faget, sier Andreassen.

Hun forteller at det å fokusere på ord og begreper, og lese høyt for barnet fra tidlig alder, er noe av det første og viktigste man kan gjøre for å gi barnet en fordel i skolesammenheng.

Her kan du lese alt om smarte barn

Begynn tidlig

Også flere tidligere studier antyder at de som har positiv erfaring fra høytlesing som barn, lettere lærer å lese selv og har større forutsetninger for å gjøre det bra på skolen.

- Det er all grunn til å tro at høytlesing fremmer en god språkutvikling, selv om også mange andre faktorer spiller inn, sier professor lingvistikk ved Universitetet i Oslo, Kristian Emil Kristoffersen, til klikk.no.

Med forbehold om at han ikke kjenner til studien det refereres til, sier han at det er en kjent sak at utviklingen av en god språkforståelse - som høytlesning helt klart bidrar til - er en viktig forutsetning for barnets senere akademiske ferdigheter.

Tidligere trodde man at barn ikke var i stand til å lære å lese før ved skolestart i seksårsalderen.

Nå er det imidlertid kjent at selv svært små barn kan lære å lese ved hjelp av spesielle teknikker, lenge før de begynner på skolen.

Lurer du på om barnet ditt er ekstra begavet? Her er kjennetegnene.

Bortkastet å lære 3-åringer alfabetet

Å få en treåring til å lære seg alfabetet eller å regne, synes derimot å være bortkastet.

To år senere har de ingen som helst fordel sammenlignet med barn som har vært lykkelig uvitende om bokstaver og tall, ifølge den britiske undersøkelsen.

Lærer av samhandling

Ifølge Sue Palmer, britisk ekspert på barns utvikling, handler høytlesning om menneskelig samhandling.

Eventyrlesning kan derfor ikke erstattes med tv, lydbok, data eller spill. Heller ikke av de spesielle hjelpemidlene som er utviklet for å få små barn til å bli ekstra smarte, som "The Mozart Effect" eller "Baby Einstein".

- Tiden med en baby skal tilbringes med samhandling. Vugg, bær, kil, le og prat med barnet ditt. De lærer seg mer av det enn av en dvd med "Baby Einstein", sier Sue Palmer til avisen The Sun .

Hun mener at barn yngre enn 18 måneder ikke oppfatter noe av det de ser på en tv-skjerm. De bare stirrer.

Da er det bedre å leke "titt tei" og "bake kake søte", mener Sue Palmer.

Engasjert lesning det beste

Men måten de voksne leser på, har også betydning.

Tidligere lesestudier har vist at det beste er om de voksne tar seg tid til å forklare hva historien handler om, til å snakke om historien, beskrive bilder og gjøre fortellingen relevant for barnets liv. Barn som ble lest for på denne måten, gjorde det betydelig bedre på leseferdighetstester enn de som ikke ble det .

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning