Redaksjonens boktips

Dette bør du lese for minsten

Ønsker du å gi barnet gode leseropplevelser? Foreldre & Barn-redaksjonen deler sine beste lesetipsene for de aller minste.

LES. Norske foreldre bruker mye tid på å lese for barna hver dag. Her finner du de gode barnebøkene. www.colourbox.com
LES. Norske foreldre bruker mye tid på å lese for barna hver dag. Her finner du de gode barnebøkene. www.colourbox.com Foto: Bettina Brinkmann
Publisert Oppdatert

Bokhandlene er fulle av bøker - også for de minst. Noen bøker flopper raskt, andre blir klassikere med nærmest evig liv. De fleste foreldre begynner å lese og bla i bøker sammen med barna fra de er under ett år gamle. Her kommer tipsene til hva du bør lese for minsten og hvorfor.

HER ER REDAKSJONENS BARNEBOKFAVORITTER:

1. Tassen-bøkene (Cappelen Damm)

2. Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans (Omnipax)

3. Den lille larven Aldrimett (Gyldendal)

4. Den gretne marihøna (Gyldendal)

5. Bøkene om Lillesøster (Gyldendal)

6. Bøkene om Emma og Thomas (De norske bokklubbene)

7. Tippi og de ville dyrene (Landbruksforlaget)

8. Kaninpakke (Aschehoug)

9. Gruffalo (Omnipax)

10. Den lille musa leter etter en venn (Gyldendal)

11. Barbapappa (Schibsted)

12. Molly Mus-bøker (Gyldendal)

13. Ludde-bøkene (Cappelen Damm)

14. Mine første rim og regler (Singsang)

15. Påls smokk (Samlaget)

16. Bøkene om Bø og Bæ (Samlaget)

17. Endelig fest (Samlaget)

Populære klaffebøker

Til de aller minste, er peke- og klaffebøker populære. Mange av bøkene med den lille hundevalpen Tassen har spennende klaffer og gjenkjenbare situasjoner. Tassen-bøkene har eksistert i 30 år, og sammen med de 25 år gamle Ludde-bøkene er de to eksempler på litteratur for de små som har holdt seg lenge. Bøkene om Barbapappa kan også se tilbake på 40 år på bokmarkedet.

Linn Hanssen er mamma til Emil (2) og journalist i Foreldre & Barn. Hun sier at sønnen elsker bøkene om Tassen.

- Tegningene er enkle og det er morsomt for ham å åpne luker og vise at han kan navnet på alle dyrene. Bøkene i serien inneholder mye "borte-titttitt"-effekt, noe små barn elsker. Spesielt liker sønnen min klaffebøkene (obs: de rives i starten). Bøkene om Tassen har hverdagslige tema som barna kjenner seg igjen i. Det spiller ingen rolle at Tassen er en hund og at bestevennene hans er aper og krokodiller.

Prisbelønte sauer

KLASSIKERE: Også for de minste er det mange bøker som holder stand. Barbapappa og Emma og Thomas er to eksempler på bøker som overlever flere tiår. www. colourbox.com
KLASSIKERE: Også for de minste er det mange bøker som holder stand. Barbapappa og Emma og Thomas er to eksempler på bøker som overlever flere tiår. www. colourbox.com
- Foreldre og besteforeldre vil ofte videreformidle gode leseopplevelser fra sin egen barndom. Det er jo hyggelig, men fører til at nye og ofte veldig gode bøker ikke blir sett.

Journalist Kari Mathilde Hestad er tante til tre på 3 år, 10 år og 12 år og anbefaler de fire bøkene i Camilla Lundstens pekebokserie om Veslefanten, Makkus og Kanina, for eksempel boka Endelig fest!

- Pekebokserien er utradisjonell og sjarmerende i formen. Tegningene er i fargesterk retrostil og vi følger Veslefanten i hverdagslige situasjoner fra småbarnslivet.

Også den prisbelønte serien om sauene Bø og Bæ har hun høstet god-ord fra tantebarna.

- Bøkene om de to sauene Bø og Bæ av Olof og Lena Landström har blitt svært populære blant norske småbarnsforeldre og passer godt for de minste. Det er lite tekst og fargerike, flotte illustrasjoner. Historiene er gjenkjennelige for barna og har flere morsomme poeng.

Disse bøkene får barna til å lese.

Bok uten ord

Mamma til Hanna (8), Silja (5) og Mads og Peter (2) og redigerer i Foreldre & Barn-redaksjonen, Solveig Brekke Weltzien, anbefaler boka Kaninpakke av Lena Anderson.

- En vakkert illustrert bok uten tekst. I denne boka må de voksne må formidle hva som skjer på bildene med egne ord. Dette skaper deltakelse og gjør at historien fornyes fra gang til gang. Barnet kan lett kjenne igjen symbolene på bildene og lære seg nye ord.

Redaksjonssjef Tone Amundsen Nyvold husker at hun leste pekebøkene om Pål for sønnene Erlend (17) og Jonas (14) da de var små. Serien består av ti bøker.

- Bøkene har et enkelt budskap som er lett å forstå for de minste. Det er en grunn til at jeg husker navnet på akkurat denne serien.

Andre enkle peke- og klaffebøker er serien om for eksempel Molly - en sjarmerende musejente. Her er hverdagssituasjoner som små barn kjenner seg igjen i og bøker å lære av når de trekker i klaffen eller kikker bak lukene.

Inspirerende aktiviteter

Mange biblioteker arrangerer lesestunder for de minste. På Barnesteder.no finner du flere arrangementer med inspirasjon til videre lesning. For eksempel Doktor Proktors sensasjonelle samling av Dyr Du Skulle Ønske Ikke Fantes, som arrangeres på Zoologisk museum i Oslo. Utstillingen er inspirert av de populære bøkene om Doktor Proktor av Jo Nesbø.

Barnebøker er også klassikere

Klassiske barnebokfavoritt er bøkene til Eric Carle, Den lille larven Aldrimett, Den gretne Marihøna og Den lille musa leter etter en venn. Redigerer Elna Høyer-Dahl, mamma til Elise (6) og Hedda (3) anbefaler dem:

SØT RAMPEJENTE: Kari Grossmanns bøker om Lillesøster er populære. Foto: Gyldendal
SØT RAMPEJENTE: Kari Grossmanns bøker om Lillesøster er populære. Foto: Gyldendal

- Uten at barna skjønner, får de kunnskap om vennskap, tall, mengder og dyreriket. Bøkene er flott illustrert, og barna blir ikke lei av å lese i dem. Den lille larven Aldrimett er oversatt til mer enn 45 språk og har solgt i over 29 millioner eksemplarer siden den kom ut første gang i 1969.

Hun husker også serien om Barbapappa fra sin egen barndom.

- Vi leser bøkene ofte og barna er minst like fornøyd med dem som jeg var for en evighet siden. Gøy for barn og voksne, sier tobarnsmammaen.

Journalist og mamma til Dina (8), Birk (4) og Idun (2), Hege K. Fosser Pedersen, sier at bøkene om Lillesøster har vært veldig populære hjemme hos henne.

- Jeg tror at barna (og jeg) faller for Lillesøster-bøkene fordi Lillesøster ikke alltid gjør som hun skal. Hun er passe rampete, har mye egenvilje og så går det som regel bra til slutt. Ikke for moraliserende, men mye humor og flotte tegninger.

Sjekk ut bøker som kan bli morgendagens barnebokklassikere.

Ja takk - begge deler

Redigerer Grethe Rønningen er ikke i tvil om hvilken bok datteren Pernille (2) er mest opptatt av: Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet i hodet hans .

-Ingenting fenger mer en bæsj i denne alderen. Boken har beskrivende lyder til hver av bæsjene fra de ulike dyrene og morsomme tegninger.

Ettbarnmammaens favoritt er uten tvil Ole Brumm - den store boka med sitatet "Ja, takk! Begge deler".

- Den godeste Brumm har taket på både store og små barn og voksne. Det er noe med den honningglade, runde, blide bamsen som har en litt mer bekymret kompis som er en knøttliten gris. Pernille fikk en liten Ole Brumm bamse i bursdagspresang. Den viker ALDRI fra hennes side, og boka er begynt å bli litt slitt.

Les hvordan du kan øke leselysten til barna dine

Enkle historier

Barnebokredaktør Pia Larsen hos forlaget Cappelen Damm sier at det fremdeles er pekebøker og bildebøker med enkle historier som selger best til den yngste aldersgruppa.

- Vi ser en økende etterspørsel etter klaffebøker, og også en økende interesse blant forfatterne for å lage slike bøker. I de siste årene har det også blitt stadig flere bøker med tilleggseffekter, som for eksempel Lego/Duplo-bøker, som kommer nå til våren. Ca 10 prosent av bøkene til forlaget retter seg mot de yngste leserne.

ALLTID POPULÆR: Bøkene om Barbapappa har gitt leseglede til generasjoner av barn. Foto: Schibsted forlag
ALLTID POPULÆR: Bøkene om Barbapappa har gitt leseglede til generasjoner av barn. Foto: Schibsted forlag

Hun sier at de alltid jakter på barnebøker som har den berømte x-faktoren - en uslålig kombinasjon av sjarm og orginalitet.

-Bøkene bør ha en friskhet og representere noe nytt samtidig som de skal være tilgjengelige og gjenkjennelige for leserne. Noen bøker holder seg på topp lenge. Dette er bøker som er treffer blink i sin tid og som ikke blir utdatert selv om årene går. Tassen-bøkene har nettopp feiret 30 år og bøkene om Ludde ble 25 i fjor, er to gode eksempler nettopp slike bøker, sier Larsen.

Gjør sprekere valg!

- Gjenkjennelse er viktig. For det aller minste barna betyr det ofte mye at de kjenner figurene fra barne-tv, eller at bøkene kommer i en serie, sier redaksjonssjef for barne- og ungdomsbøker, Lindy Andersen, i Schibsted forlag.

- Foreldre og besteforeldre vil ofte videreformidle gode leseopplevelser fra sin egen barndom. Det er jo hyggelig, men fører til at nye og ofte veldig gode bøker ikke blir sett.

Noen av de mest populære barnebøkene hos forlaget er bøkene om Thomastoget, Barbapappa og Jeg vil vite-serien.

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen