Ludvig lager animasjonsfilm i lego

Denne filmen har Ludvig (5) laget

Ludvig tok 450 bilder på fire timer og laget animasjonsfilm. Her er resultatet.

TIDLIG KRØKES: Ludvig på fem år er ivrig bak kameraet. Nå har han laget sin første animasjonsfilm, med lego. Han har tatt alle bildene selv.
TIDLIG KRØKES: Ludvig på fem år er ivrig bak kameraet. Nå har han laget sin første animasjonsfilm, med lego. Han har tatt alle bildene selv. Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert
EN RIDDER TIL HEST: Ridderen er i full fart på hesten, og borgen blir sprengt i løpet av filmen. Se dramatikken i videoen øverst i artikkelen.
EN RIDDER TIL HEST: Ridderen er i full fart på hesten, og borgen blir sprengt i løpet av filmen. Se dramatikken i videoen øverst i artikkelen. Foto: SKJERMDUMP: Ludvig Skarstein Lind/YouTube

Ludvig Skarstein Lind (5) fra Smestad i Oslo er bare fem år, men har allerede laget sin første animasjonsfilm.

Han har tatt alle bildene selv. Pappa har lagt på musikk og redigert filmen på pc-en, og Ludvig har lest inn voice-over.

Nå ligger filmen ute på YouTube.

</p> <h4>Arvet pappas proffe kamera</h4> <p>Det hele begynte da Ludvig arvet pappas gamle kamera. Og ikke et hvilket som helst kamera, men et digitalt speilreflekskamera, Canon EOS 30D.</p> <p>- Det var altfor bra til bare å bli liggende ubrukt, derfor ga jeg det til Ludvig. Og han er en ivrig fotograf, forteller pappa Rune Lind.</p> <p>Når Ludvig kommer med kameraet rundt halsen, tror de fleste voksne at det er et plastkamera, eller at han har tyvlånt det.</p> <p>Mange foreldre er tilbakeholdne med å gi små barn så kostbart utstyr. Men Ludvig tar ansvaret på alvor og behandler kameraet veldig forsiktig, ifølge foreldrene.</p> <h4>Arvelig belastet</h4> <p>Fra han var liten, har Ludvig sett pappa ta bilder. Og både pappa og farfar er utdannet fotografer.</p> <p>- Jeg tar bilder av Pernille, av mamma og pappa, alt mulig. Men jeg får ikke lov å ta det med meg i barnehagen. Der har jeg et annet kamera, sier Ludvig ivrig.</p> <p>- Ludvig tar fine bilder. Mange av lillesøster Pernille når de leker, fra helt andre perspektiver enn det voksne tar bilder fra. Det er veldig morsomt å se, skyter mamma Linn Skarstein inn.</p> <p>I tillegg jobber mamma og pappa i NRK Underholdning, og Ludvig selv har <a href="http://www.klikk.no/foreldre/foreldreogbarn/article241386.ece">vært på skjermen ved flere anledninger</a>, blant annet som gjest hos Margrethe Røed i NRKs barne-tv.</p> <p>Så det er kanskje ikke så rart at han ser ut til å ha et visst talent både når det gjelder foto og film?</p> </div>

IVRIG FOTOGRAF: Ludvig har med seg kamera overalt og tar bilder fra et barneperspektiv. - Han tar bilder i helt andre situasjoner og vinkler enn oss, forteller mamma.
IVRIG FOTOGRAF: Ludvig har med seg kamera overalt og tar bilder fra et barneperspektiv. - Han tar bilder i helt andre situasjoner og vinkler enn oss, forteller mamma. Foto: Foto: Privat

450 bilder på 4 timer

Ludvig er også glad i lego, og etter å ha bygd en legoborg bestemte han seg for å lage en animasjonsfilm.

- Jeg viste ham hvordan han kunne animere legofigurene, og Ludvig tok prinsippet veldig kjapt. Han flyttet litt på legofigurene og knipset, flyttet litt til og knipset igjen. Sånn holdt han på i fire-fem timer, helt alene nede i kjellerstua, forteller pappa.

Et ordentlig tålmodighetsarbeid, med andre ord. Til sammen tok Ludvig 450 bilder, og flyttet figurene like mange ganger.

- Han var helt svett da han kom opp og fortalte at filmen var ferdig, ler mamma.

- Imponerende at en femåring viser en sånn tålmodighet?

- Ja, Ludvig har masse energi og er vanligvis høyt og lavt. Men er det noe han er virkelig interessert i, så kan han sitte stille for seg selv og pusle i timevis, forteller mamma.

Lillesøster Pernille (3) forteller ivrig at hun også har tenkt å lage film. Foreløpig prøver hun mest å «hjelpe» storebror - en hjelp som Ludvig nok godt kunne vært foruten.

- Pernille knuste legoborgen min da jeg var midt i filmen! forteller han, og roper «boom» så høyt han kan, så vi virkelig skal skjønne hvordan det gikk for seg.

Men som en proff regissør, visste han råd.

- Jeg lot som om det var edderkoppen som hadde gjort det og bygde slottet opp igjen, det ser litt annerledes ut på slutten av filmen, forteller Ludvig.

Det er nemlig også en stor, rosa edderkopp med i filmen, som altså endte opp med å få en sentral, dramatisk rolle.

- Ordentlig utstyr skaper kreativitet

- Ludvig har nok et visst anlegg for å fotografere, men vi tror også at det handler om at vi viser ham tillit og han får mulighet til å utforske på egen hånd, sier mamma.

Etter litt veiledning er Ludvig flink til å finne ut av ting på egen hånd, ifølge foreldrene.

- Han skjønner at det er et ordentlig kamera og ikke bare en leke. Han synes det er morsomt, og jeg tror at det er med på å få kreativiteten til å blomstre.

Nå planlegger den spirende regissøren en ny animasjonsfilm.

- Den er med dinosaurer og gummikrokodiller, forteller Ludvig fornøyd, før han kaster seg over fotoapparatet, allerede godt i gang med neste prosjekt.

Les også:

Har du en barnestjerne hjemme?

Mødre krangler om Lano-ungen

Ti tips som gjør babyen din smart

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning