Barns første frisørtime

5 gode tips når barna skal til frisøren

Anna (5) og Jacob (3) dro til frisøren for første gang. Hvordan tror du det gikk?

Publisert Oppdatert

Mange foreldre gruer seg til barnas første frisørtime. Et indre bilde av unger som skriker, vrir seg og får saksa i øret kan føre til at man utsetter turen lenger enn nødvendig.

Vi gir deg frisørenes beste tips etter å ha tatt med oss førstegangs-frisørkundene Anna (5) og Jacob (3) til Nikita på Majorstua i Oslo.

Salongen er vant til å ha barn på besøk og frisørkjeden har sju punkter de anbefaler foreldre å lese før det første besøket hos frsøren.

Vil du se hvordan det gikk kan du klikke på videoen øverst i saken.

1. Gjør litt stas på barna

Noen barn syns det å gå til frisøren er veldig skummelt. På forhånd har Anna bekymret seg for om hun kommer til å bli for kort på håret. Men frisørene vet hva de skal si til barna.

- Vi gjør litt stas på barna når de skal klippe seg. De får en liten sjokolade, og vi forteller dem at de får en overraskelse etterpå. Da blir det ofte ekstra spennende, sier frisør ved Nikitia Majorstua, Tanja Horne.

2. Start tidlig

Hun anbefaler å ta med barna til frisøren tidlig, ikke vente til de når skolealder. Er de ekstra engstelige kan de gjerne være med å se på når noen andre skal klippe seg, for eksempel eldre søsken, så de oppdager at det ikke er så skummelt.

I tillegg er det lurt å forberede dem, og ikke stikke inn på dropin hvis de ikke er vant til å gå til frisøren.

- Foreldrene kan også sitte ved siden av dem hvis de syns det er bedre. Mange utsetter frisørbesøket og prøver å klippe selv, men det er ikke så lett å få barna til å sitte stille. Når de kommer hit i en annen setting blir det litt høytidelig, og det har god effekt på mange barn, sier Horne.

3. Snakk med barna på forhånd og underveis

Anna og Jakob skal ikke style håret sitt. Det viktigste for mamma er en funksjonell sveis som fungerer både på stressete morgener og etter en lang dag i barnehagen.

Horne anbefaler å snakke med barnet på forhånd om hva som skal skje, og forteller at også frisøren skal ta seg tid til å prate med ungene og spørre dem underveis.

- Det er viktig å snakke med dem, høre hva de tenker, og si at "nå skal jeg klippe litt her, og da må du være flink og sitte helt stille, så skal du få se hvordan det ble i speilet etterpå", sier Horne.

4. Husk å spise først

Det viktigste for et positivt frisørbesøk er at barna har spist først, er i god form og i godt humør, i tillegg til at familien har tid til å være der en stund.

Frisøren bruker god tid på å gre ut flokene i barnas hår, og selv Jacob, som er veldig hårsår, sitter stille.

- Det er viktig å begynne nederst når man grer ut floker, og om nødvendig bruke balsamspray, sier Horne.

5. Belønning etterpå

Etter  at barna har sittet pent stille på hver sin stol, oppå hver sin barnetrone, et litt høyere sete, er frisørklippen ferdig.

- Jeg trodde det skulle være skummelt, men det var gøy. Jeg lærte at det er viktig å sitte stille og høre på frisøren. Håret mitt er kjempefint. Det ble mye lenger enn jeg hadde før, sier Anna.

- Er det mulig å klippe håret langt, da?

- Ja, det er det vel. Det var jo det jeg gjorde nå!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning