Barnehageprisen 2010

Her er Norges beste barnehager

Hannes lekestue i Stavanger får Barnehageprisen 2010.

JUBLER FOR BARNEHAGEPRISEN: Som Årets barnehage får Hannes lekestue 30.000 kroner  til å skape flere 'unike opplevelser for barna'. Med andre ord: Mer kake.
JUBLER FOR BARNEHAGEPRISEN: Som Årets barnehage får Hannes lekestue 30.000 kroner til å skape flere 'unike opplevelser for barna'. Med andre ord: Mer kake. Foto: FOTO: Jan Inge Haga
Publisert Oppdatert

Fornøyde foreldre har nominert 153 ulike barnehager fra hele landet. Det har vært vanskelig å velge blant så mange verdige kandidater.

Inspirerende styrere og engasjerte medarbeidere har begeistret og rørt juryen, som har bestått av:

  • Tjodunn Dyrnes, mamma til én og redaktør i Foreldre & Barn.
  • Abid Q. Raja, pappa til tre, advokat og politiker. Vant Fritt Ords pris 2010.
  • Marte Gerhardsen, mamma til to og generalsekretær i hjelpeorganisasjonen CARE.
  • Vera Michaelsen, mamma til tre, forfatter og tidligere spaltist i Foreldre & Barn.

Les også: Slik blir barnet ditt trygt i barnehagen

DETTE ER VINNERNE :

1. premie, kr 30 000:

Hannes lekestue, Stavanger

Juryens begrunnelse: Hannes lekestue får prisen for sin oppfinnsomhet og samarbeid med lokale krefter for å skape unike opplevelser for barna.

Fra de store og kompliserte prosjektene som utgivelse av cd og stor teaterforestilling, til den enkle morgensamlingen hver fredag hvor man samler både foreldre, barn, søsken, besteforeldre og tidligere barnehagebarn.

Utvikling av sosial kompetanse hos barna og deling av erfaringer med andre, i foredragsform og ved samarbeid med Universitetet i Stavanger, oppleves som en kvalitet. Her opplever både foreldrene og barna å bli sett og hørt.

Fra foreldrenes nominasjon: «Personalet har et engasjement og en entusiasme som smitter over på alle de møter. Du blir møtt med omsorg, engasjement og troen på læring og lek. De voksne har en unik tilstedeværelse, her er det rom for spontanitet og glede. Ikke minst har de faglig bakgrunn som de bruker aktivt. De gir hele veien det lille ekstra.»

- Vi griner mye i denne barnehagen. Å vise følelser er bra, enten vi er glade eller leie. Så det var masse tårer og gledeshyl, sier barnehageleder Hege Nordås Vedhus til NRK Rogaland.

- Vi heiste flagget til topps og sprang rundt i hele huset, både liten og stor, beskriver Vedhus.

Se NRKs lystige video fra Hannes lekestue etter at seieren var et faktum.

Amerikansk pedagogikk

Hannes lekestue driver etter et amerikansk program som heter High/Scope.Pedagogikken stimulerer barna til selv å ta initiativ og oppmuntrer til egenaktivitet.

- Vi er opptatt av å møte mennesker på en god måte, både i barnehagen og når vi er ute på tur. I slike møter oppstår mye læring. Vi inntar en nysgjerrig holdning og undrer oss: Hvem er du, og hvor skal du? Ved å stoppe opp og se alt det som faktisk foregår, får barn og voksne mange verdifulle øyeblikk som gir barnet muligheter til å se nye sammenhenger i tilværelsen, forklarer styrer Hege Norås Medhus.

Les også:

ÆRE OG BERØMMELSE TIL HANNES LEKESTUE: Foreldre&Barn-redaktør Tjodunn Dyrnes (t.v.) hadde den glede å overrekke hedersbeviset til Årets barnehage 2010.
ÆRE OG BERØMMELSE TIL HANNES LEKESTUE: Foreldre&Barn-redaktør Tjodunn Dyrnes (t.v.) hadde den glede å overrekke hedersbeviset til Årets barnehage 2010. Foto: FOTO: Jan Inge Haga

Dette kan du kreve av barnehagen

MUSIKKVERKSTED: Barna i Hannes lekestue har til og med gitt ut egen cd.
MUSIKKVERKSTED: Barna i Hannes lekestue har til og med gitt ut egen cd. Foto: FOTO: Jan Inge Haga

Hannes kurs

Lot du deg inspirere av å lese om Hannes lekestue? Norges beste barnehage driver faktisk kursvirksomhet også, og kanskje kan de komme på besøk til din barnehage.

Les mer om dette på nettsidene til Hannes lekestue

Se hva andre skriver om Hannes lekestue og Barnehageprisen 2010:

"Kåret til landets beste" - Rogalands Avis

"Hannes Lekestue kåret til Norges beste barnehage" - Stavanger Aftenblad

2. premie, kr 20 000:

Augedal barnehage, Hadeland

Juryens begrunnelse: At styreren er viktig for kvaliteten i barnehagen, står sterkere enn noen sinne for juryen etter gjennomgangen av alle nominasjonene. Her skiller Augedal seg fra alle andre med sin leder Kari Støen Kleppe (70), som i 40 år har sørget for både faglig kvalitet, innovasjon og en opplevelse av at det skapes tid og rom for den enkelte.

Augedal har et spennende fokus på lokalmiljøets kultur og gamle, norske tradisjoner. Juleprogrammet ser ut til å være uten sidestykke, fra slakt, pølsestapping, dukrulling, sølvpuss med mer som kulminerer i et julebord for foreldrene.

Fra foreldrenes nominasjon: «Hver eneste dag blir vi møtt med smil og hvordan har dere det. Det behøver ikke være masse fancy utstyr eller design for at barn skal trives, men varme, ro og raushet som de opplever i Augedal.»

"Nest beste barnehage" - se oppslaget i Oppland Avis

2. PREMIE: Augedal barnehage på Hadeland satser sterkt på å holde lokalmiljøets kultur og tradisjoner i hevd. Foran: Leder Kari Støen Kleppe (71).
2. PREMIE: Augedal barnehage på Hadeland satser sterkt på å holde lokalmiljøets kultur og tradisjoner i hevd. Foran: Leder Kari Støen Kleppe (71). Foto: FOTO: Geir Dokken

40 år i barnas tjeneste

I fjor tok barnehagemamma Berthe Hvinden Alm initiativet til å få laget en praktbok om Augedal barnehage i forbindelse med 40-årsjubileet. Boka «Gode barneår hos tante Kari» tar for seg historikken, pedagogikken, tradisjonene, oppskrifter og bilder av alle barna som har trådd sine barnesko i det gamle huset.

- Tante Karis arbeid har alltid handlet om noe langt mer enn å være førskolelærer etter boka. Hennes største gave til små og store i Augedal er hennes magiske evne til å formidle det viktigste av alt: Livskunst. Gjennom henne forstår vi de små tingenes betydning i den store sammenhengen, skriver bokas forfatter Bitten Munthe-Kaas.

Se NRKs innslag fra Augedal barnehage

Les også:

Dette skjer i løpet av barnets første leveår

Slik danner toåringer vennskap

3. premie, kr 10 000:

Ekeberg Idrettsbarnehage, Oslo

Juryens begrunnelse: På Ekeberg er det høyt ernæringsfokus med egen kjøkkensjef og bredt idrettstilbud til ungene. Sirkusforestilling, svømmeprosjekt, snowboard og rollerblades er bare noen av mange aktiviteter. Barnehagen er også godt tilrettelagt for barn med fysisk funksjonshemming.

Foreldrene priser en leder som får de ansatte til å blomstre og som dermed har tid og overskudd til både små og store og til stimulering av barnas nysgjerrighet og fantasi. En høy andel mannlige ansatte bidrar også til å styrke miljøet.

Fra foreldrenes nominasjon: «Den dagen min datter begynte i Ekeberg Idrettsbarnehage, føltes det som om jeg kunne gi henne verdens største gevinst; en fantastisk start på livet.»

God plass til lek

- Vi har mye fokus på hvordan man skal være som voksen i idrettsbarnehagen. Vi kan ikke bare sette oss ned og ta en kaffe mens vi ser på barna, sier styrer Jan Eric Marcussen.

3. PREMIE: En høy andel mannlige ansatte bidrar til å styrke miljøet i aktivitetsrike Ekeberg barnehage.
3. PREMIE: En høy andel mannlige ansatte bidrar til å styrke miljøet i aktivitetsrike Ekeberg barnehage. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg

Tilgangen til idrettshallen på Ekeberg åpner for at barna kan drive med plasskrevende aktiviteter som det ikke er rom for i vanlige barnehager. Barnehagens mål er at bevegelse skal være en naturlig del av hverdagen.

Barna får ikke opplæring i konkrete idrettsgreiner, men de skal lære å utforske og glede seg over ulike måter å bevege seg på.

Les også:

Dette må du sjekke før du søker barnehage

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning