Skolesekk til barna

Slik finner du riktig skolesekk

Prøving må til for å finne rett ransel. Ta med 6-åringen i butikken – men forbered deg på forhånd med våre råd.

Publisert Oppdatert

Unngå ryggplager:

En dårlig sekk kan forårsake ryggplager hos barn, spesielt i kombinasjon med inaktivitet, tung last eller kroppslige svakheter. Ifølge fysioterapeut Hanna Ellingsen kan man forebygge ryggplager om man tar noen enkle forhåndsregler.

  • kjøp en sekk som passer til barnet
  • lær barnet justeringsmulighetene på sekken
  • lær barnet å pakke sekken riktig og å ha med så lite som mulig
  • vær variert fysisk aktiv sammen med barnet, så kroppen lettere tåler all slags belastning
  • la barnet bære sekken selv med lite vekt og på korte turer fra det

Hvert år forteller nye forbrukertester hvilken skolesekk som er best i test - og hvilken som kommer dårligst ut. Selv om slike tester gir en god pekepinn på gode ranselkjøp, er det likevel ikke sikkert at testvinneren er den beste sekken til ditt barn.

Se hvordan du går fram når du skal finne riktig sekk i videoen over.

Skal passe barnets kroppsbygning

Barnefysioterapeut i Bjerke bydel i Oslo, Hanna Ellingsen, oppfordrer foreldre til å ta med barna i butikken for å prøve skolesekken på ryggen.

- Hva som er rett skolesekk, varierer fra barn til barn. Ikke bare skal sekken passe til barnets spesifikke kroppsbygning, minst like viktig er det at barnet liker sekken godt. Den skal tross alt brukes hver dag, påpeker hun.

Når 6-åringen skal prøve sekken, må bærestroppene reguleres og eventuelle bryst- og hoftebelter festes. Først når dette er på plass, er det mulig å se om sekken sitter som den skal.

Les også: Store ryggsekker for lange turer

Bør følge barnets rygg

- En god sekk skal følge barnets rygg. Tyngdepunktet skal være så langt inn mot ryggen som mulig. Sjekk at det ikke er avstand mellom barnets rygg og sekken. Dersom den ikke sitter tett nok inntil, havner tyngdepunktet for langt bak. Justerbare stropper på siden er essensielt. Ved å stramme inn disse, holder man bøkene på plass bak på ryggen, og tyngdepunktet blir riktig, forklarer Hanna.

Sjekk alltid at bærestropper er formsydde, polstrede og justerbare.

- Dette er viktig for at sekken skal være behagelig og ikke skli av ryggen. Sjekk også at barnet kan lene hodet bakover uten problemer. Husk at barnet skal kunne leke og løpe med sekken, uten å føle ubehag, sier fysioterapeuten.

Refleks og innvendige rom er nyttig

Tenk økonomisk

Det er ikke noe i veien for at barnet kan bruke samme skolesekk i tre år. Dersom sekken har et tidløst design, er det større sannsynlighet for at barnet ikke ønsker å bytte den ut etter ett semester.

Hanna råder barn og foreldre til ikke å la seg lokke av unyttige duppeditter og stilige påheng. Andre detaljer teller mer.

- Sjekk at sekken har regntrekk, spesielt hvis den ikke har lokk. Refleks og separate innvendige rom er også nyttige. Bryststropp er viktigere enn hoftebelte, det er bryststroppen som gjør at sekken ikke faller bakover. Prøving må til for å finne rett ransel. Ta med 6-åringen ibutikken - men forbered deg på forhånd med våre råd.Hoftebeltet er der for å stabilisere sekken.Pass også på at sekken ikke er forbred, den bør ikke stikke ut på siden, slår Hanna fast.

Les også:

Dropp bilen

Dette er lurt å lære barna

Derfor bør du kjefte mindre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning