Slik får du mer tid, mer penger og mer sex

Med disse tipsene kan du kutte 10 husarbeid-timer i uka.

TIDSTYV: Bedre klesvask-logistikk kan være nøkkelen til mindre stress og et bedre samliv.
TIDSTYV: Bedre klesvask-logistikk kan være nøkkelen til mindre stress og et bedre samliv. Foto: FOTO: Thinkstock
Sist oppdatert

En gjennomsnittlig småbarnsfamilie med barn fra 0-6 år bruker 25 timer i uka på husarbeid, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Dette er tiden som går med til matlaging, rydding, renhold, innkjøp, klesvask og vedlikeholdsarbeid.

Tar du med tiden til omsorgsarbeid, som henting i barnehage, stelling og legging, kan du legge på 22,5 timer til, viser statistikken fra 2010.

Det er velkjent at mengden arbeid i hjemmet koblet med fulltidsarbeid er en vesentlig kilde til stress, krangling og samlivsproblemer.

- Dette er noe av det som kommer hyppigst fram i våre samtaler, selv om det ikke oppgis som grunn under bestillingen. Kranglene han omhandle den totale arbeidsbelastningen, fordelingen av oppgavene eller at man er ueinge om standarden. Ofte ligger det dypere problemer under, som å føle urettferdighet eller mangel på respekt, sier familieterapeut Birte Lunde ved Christiania Torv familievernkontor i Oslo.

Ikke så likestilt egentlig?

Det som tidligere var et husmorarbeid, ble ikke definert bort da kvinner i større grad ble yrkesaktive. Dette har gjort at mange kvinner lett føler seg som tapere, selv om mannen tar mer ansvar enn før, mener etnolog og husarbeid-forsker Ingun Grimstad Klepp ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

- Praksisen med å dele likt har ikke vært helt vellykket. Når kvinner ikke får til å dele likt på husarbeidet, kjenner de seg mislykket fordi de ikke har fått til likestillingsprosjektet på hjemmebane.

Dessuten er det ikke bare graden av deling hjemme som avgjør. For dersom ungene skulle komme med skitne klær i barnehagen, er det fortsatt mor som vil få blikkene rettet mot seg, mener Klepp.

- Og da hjelper det jo ikke om det er far som har hatt ansvaret for klesvasken.

Presser fram deltid

- Dessverre er husarbeid også en kilde til deltidsarbeid, siden mange kvinner bruker det som en forklaring på at de må jobbe mindre, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Så ringvirkningene av overveldende mengder husarbeid er både i økonomisk og samfunnsmessig forstand større enn vi ofte tenker over.

Om kvinner skal ivareta sine jobbmuligheter, og sikre egen økonomi og pensjonsrettigheter, må husarbeid ta mindre plass, mener Warloe.

- Man får kanskje tåle at det ikke er strøkent hjemme alltid, i stedet for å ofre karrieren for at det skal være smulefritt på kjøkkenbenken.

Tidsgevinsten som forsvant

Hvordan har det skjedd at tiden vi bruker på husarbeid ikke er vesentlig redusert siden 1970-tallet, når vi har så mye hjelp av teknisk utstyr til å hjelpe oss? Velstandsveksten har nemlig, paradoksalt nok, bidratt til at det er mer å gjøre enn før.

- Vi har mer penger, mer klær, mye større hus og mye mer utstyr og ting. Og ting tar tid, sier Klepp.

For eksempel vasker vi klærne, som vi har mye mer av, langt oftere. Dette alene skaper masse ekstra husarbeid. I tillegg stiller vi større krav på noen andre av hjemmets områder. Parallelt med likestillingsbevegelsen på 1970-tallet, kom halvfabrikata-maten som gjorde det enklere for mor å være i jobb.

Men gevinsten var midlertidig. Nå krever mange av oss bedre mat, gode råvarer og middager laget fra bunnen av, selv om begge foreldrene er i full jobb.

- Vi kan ikke klær

Statistikken viser at mannen gjør mer husarbeid nå enn før. Mannens andel i prosent av kvinners husarbeid har økt fra 15 prosent i 1971 til litt over 40 prosent i 2000 og 55 prosent i 2010.

SOKKEMAS: - En farge på sokkene til hvert familiemedlem kan forenkle sorteringen og spare deg for masse tid, tipser husarbeidforsker Ingun Grimstad Klepp.
SOKKEMAS: - En farge på sokkene til hvert familiemedlem kan forenkle sorteringen og spare deg for masse tid, tipser husarbeidforsker Ingun Grimstad Klepp. Foto: FOTO: Thinkstock

Matlaging er det området der pappas tidsbruk har økt mest:

"Menns tidsbruk utgjør her 60 prosent av kvinners. Vasking og stryking av tøy er blant de minst likedelte oppgavene. Menns tidsbruk utgjør her 21 prosent av kvinners, men både menn og kvinner bruker forholdsvis lite tid til slike gjøremål", skriver SSB.

Men klesvasken, som kanskje er aller mest tidkrevende, er fortsatt et typisk kvinne-domene, viser statistikken. Og mens vi vasket undertøyet en gang i uka på 1970-tallet, vaskes det nå daglig. Klær har blitt billig, og vi har mer klær enn noensinne. Men vi mangler kunnskaper om klær og klesvask, mener Klepp:

- Vi lærer om matfibre på skolen, men ingenting om klesfibre.

Hun mener at alle har veldig mye å hente bare på å rasjonalisere denne viktige delen av husarbeidet.

Lav status - lite kunnskap

Effektivitet kommer når man blir flink og har lært noe. I dag mangler det kunnskaper og undervisning i alle deler av husarbeidet unntatt matlaging, påpeker forsker Klepp.

- Statusen for husarbeid er særdeles lav. Det gis ikke noe opplæring, og derfor blir vi alle glade amatører. Da blir det lett mange upraktiske og lite gjennomtenkte løsninger, sier Ingun Grimstad Klepp.

Klesvask og matinnkjøp er kanskje de to områdene hvor det er mest å hente på å bli mer rasjonell.

En av ti ukehandler

Nøkkelen til spart tid ligger i holdninger, gode systemer og planlegging, mener forbrukerøkonom Christine Warloe, som peker særlig på handlemønsteret:

- Nordmenn har omtrent størst handlefrekvens i Europa. Det er bare ti prosent som ukehandler, sier Warloe.

Med litt kløkt kan en vanlig familie få matbudsjettet ned mot 1000 kroner i uka, og samtidig spare flere timer i uka og redusere stresset forbundet med å handle på vei hjem fra jobb.

12 tidsbesparende tips

Tipsene under er helt konkrete tråd om hva du kan gjøre for å kutte tidsbruken. Akkurat hvor mye tid du sparer, kommer an på mye - transporttid mellom hus og hjem, type bolig og antall barn, for eksempel.

Vi har ikke tatt med kjøp av tjenester i denne oversikten - tipsene her er gratis. Tidsangivelsene er omtrentlige. Legger du sammen alle tipsene, blir tidsbesparelsen opp mot 11 timer.

Men selv en nøktern beregning, hvor du bare benytter deg av noen få av disse tipsene, viser at det er mange timer du kan kutte ned til fordel for samvær, fellestid, trening eller noe annet som du heller vil bruke tida på enn oppvask og klessortering:

1. Ukemeny: tid spart - 2 timer

Planlegg middager for hele uka. Sett av en god halvtime til dette og inkluder gjerne barna i planleggingen, om de er store nok. Med en bra ukemeny slipper du stresset med å finne på noe til middag hver dag. Når du planlegger, blir det også enklere å sikre god variasjon og at viktige næringsbehov blir dekket. Noter ingrediensene du trenger og før dem rett inn i handlelista til ukehandelen.

2. Ukehandel: tid spart - 2 timer

Når ukemenyen er satt, tar du turen til butikken. Skaff deg best mulig oversikt over hva som trengs for hele uka, slik at du slipper å gå tom for melk, kaffe og dopapir før neste ukehandel. Finn en rimelig butikk med godt utvalg, så har du spart en god slump penger også.

Lag handlelista til ukehandelen på mobilen, f.eks. Notater hvis du har en Iphone. Du sletter postene etter hvert som du handler. Handleturen går garantert raskere på denne måten.

Noen storbutikker har bilvask i nærheten - kanskje du kan få vasket bilen samtidig som du gjør storhandel?

3. Kontinuerlig handleliste- tid spart: 15 minutter

MEST KVINNNEARBEID: Tross mer likestilling i hjemmet, er klesvasken fortsatt et område der kvinnene tar mest ansvar, forteller ekspertene.
MEST KVINNNEARBEID: Tross mer likestilling i hjemmet, er klesvasken fortsatt et område der kvinnene tar mest ansvar, forteller ekspertene. Foto: FOTO: Thinkstock

Sett opp en godt synlig tavle eller huskeliste, for eksempel på kjøleskapet. Den som da oppdager at det er tomt for shampo eller tørkerull, kan skrive det opp. Større barn kan bidra, og lære å ta ansvar når de oppdager at ting trengs til huset.

4. Alt i ett-kalender: tid spart - 30 minutter

Skriv ned absolutt alle avtaler i en familiekalender. Ta med bursdager, skolearrangementer, treninger, fotballkamper og andre av barnas fritidsaktivteter. Få også med deg skoleprosjekter med lengre tidsfrister, for å unngå "i siste liten"-panikk. Skriv ned forfallsdatoer på regninger, med god tidsmargin. Purringer spart er penger spart.

5. Vask klærne sjeldnere

Bruk klær som ikke må vaskes så ofte, råder Klepp. Mange typer klær kan brukes flere dager. Ullklær lukter ikke så fort svette og trenger derfor sjeldnere vask.

Trikset er å finne en god midlertidig oppbevaring for de klærne som er i bruk, men ikke trenger å vaskes. Dette er nemlig en svært vanlig kilde til rot.

6. Tøyposer til klesvasken: tid spart - 1 time

Sortering og påplasslegging av klær er en real tidstyv. Egne vaskekurver, en til mørk vask og en til lys vask, en til ull og så videre, kan spare deg for mye sorteringstid.

Det finnes vaskbare tøyposer som kan legges rett i vaskemaskinen og deretter i trommelen. Er barna store nok, kan de legge klærne på plass selv når de er tørre.

- Her er det mange muligheter. Egne sokkefarger til hvert familiemedlem, for eksempel. Poenget er å finne gjennomtenkte løsninger som forenkler sorteringen, for det tar fryktelig mye tid når alle har plagg som ligner mye, sier Ingun Grimstad Klepp.

7. Enkel sortering: tid spart - 1 time

Det er smart å kutte ned på transportetappene, mener Christine Warloe.

Korte avstander mellom vaskemaskin og klesskap, for eksempel, kan spare mye tid. Også muligheten til å gjøre fler ting på en gang, som å sortere klær mens minsten tar kveldsbadet.

- Klær som undertøy, sokker og t-skjorter trenger ikke å legges så pent på plass, hvis de er godt sortert i skuffer eller kurver, sier Warloe.

8. To oppvaskmaskiner: tid spart - 2 timer

Hvis du har plass til det, hvorfor ikke? Du sparer skapplass og tid, og plasserer det har brukt bare ett sted. Når du skal dekke på eller ha rent, fungerer maskinen med rent innhold som skap og skuff.

9. Ikke rydd bestikkskuffen: tid spart: 30 minutter

Hvis to oppvaskmaskiner blir i overkant, kan du i hvert fall droppe å rydde bestikkskuffen, eventuelt skaffe deg en ekstra til skittent bestikk. Sorterer du bestikket før vask, kan du sette bestikkskuffen rett i skapet/skuffen etter vask.

10. Skaff deg en makulator: tid spart - 30 minutter

Det er ytterst lite papir du trenger å ta vare på, men mye som kommer i posten med ditt navn og annen personlig informasjon. Du sparer tid og støv, og dermed rengjøringstid, på å håndtere papiret du likevel skal kvitte deg med med en gang. en makulator koster deg noen hundrelapper.

11. Klargjør morgenen kvelden før: tid spart - 30 minutter

Finn fram klær, sekker, matbokser, tørre frokost-ingredienser. Jo mindre du må ordne om morgenen, desto mindre mas og ståk - dessuten kommer du deg raskere ut.

12. Fast plass for kopper og glass som er i bruk - tid spart: 30 minutter

Halvtomme kaffekopper og vannglass skaper lett irritasjon og mye rydding. Med en fast plass på kjøkkenbenken til sånt, kan du vente til slutten av dagen med å rydde inn i oppvaskmaskinen.

Det blir trolig mindre oppvask og du slipper ropene om "er du ferdig med kaffen din?"

(Kilder til tipsene: Realsimple.com, Christine Warloe, Ingun Grimstad Klepp, Klikk-redaksjonen)

- Lag lister

I noen husholdninger kan delingen av arbeidsoppgaver gå ganske greit, for eksempel om en liker å vaske og en annen å legge på plass klær. Om ikke arbeidsfordelingen i hjemmet går som smurt, kan det være smart å lage lister over oppgavene, for å forebygge konflikt, mener familieterapeut Birte Lunde.

- Men det forutsetter at man blir enige, og tar den tiden det krever. Det må være vilje fra begge parter til å gjennomføre arbeidet man påtar seg, hvis ikke kan en slik liste virke som en tvangstrøye og bare skape mer konflikt, sier terapeuten.

Les også:

Lær av skilte og redd ekteskapet

Sjekk om du trenger parterapi

Slik unngår du samlivstabbene

Denne saken ble første gang publisert 28/03 2013, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også