Familier og strømforbruk:

Spar penger på klesvask

Se hva småbarnsfamilier kan gjøre for å spare penger på strøm.

VASK SJELDNERE: Lette sagt enn gjort for småbarnsfamilier
VASK SJELDNERE: Lette sagt enn gjort for småbarnsfamilier Foto: FOTO: Istockphoto
Sist oppdatert
LUFTTØRKING: Ja, det blir mye klær overalt. Men gjør du det en gang i blant istedenfor tørketrommel, sparer du penger.
LUFTTØRKING: Ja, det blir mye klær overalt. Men gjør du det en gang i blant istedenfor tørketrommel, sparer du penger. Foto: FOTO: Istockphoto

Gjennom å tenke energieffektivt kan du nemlig spare tusener av kroner. Her er tips til hvordan du kan kutte ned på strømkostnader i en småbarnsfamilie.

Fyll vaskemaskinen ordentlig

Småbarnsfamilier vasker mye. Fyll maskinen godt opp. Tenk også over om du må legge en barnegenser til vask når det bare er en liten flekk på den. Bruk en våt klut isteden.

Les også: Slik bytter du strømleverandør

Velg lav temperatur

De fleste klær blir faktisk rene på 40 grader.

Heng klær til tørk

Tørketrommelen er et must for mange småbarnsfamilier. Men må du bruke den hele tiden? Den bruker mye strøm, og kanskje går det an å ty til et gammeldags tørkestativ i ny og ne? Dropper du for eksempel 3 tromlinger hver uke, kan du spare ca. 500 kWh i løpet av et år.

Velg energisparende tørketrommel

Hvis du skal kjøpe deg nye tørketrommel, kan du velge en som har energispareprogram. Det finnes nye modeller med en slags varmepumpeteknologi som gjør at den bruker så mye som 40 prosent mindre strøm. De fleste tørketromler er strømklasse A eller B.

Les også: Sett farge på hvitevarene

Fyll opp oppvaskmaskinen

Det er energisløsing å sette på en halvfull oppvaskemaskin.

Bruk lokk på kjeler når du lager mat

Les også: Effektiv enøk

Senk temperaturen

Selv om du har små barn, trenger ikke alle rom å være veldig varme. Har du det unødvendig varmt inne? Oppvarmingen er den desidert største posten i energiregnskapet. Senker du temperaturen fra 21 til 20 grader reduserer du forbruket til oppvarming med ca. 5%.

Luft riktig

Et vindu på gløtt gir kald trekk. Dette fører også til at gulv og vegger blir kalde. Sett heller dører og vinduer på vidt gap for full gjennomtrekk. Et par tre minutter er nok til å skifte ut inneluften.

Monter tettelister

Dersom vinduene og dørene dine er noen år gamle kan gummilistene ha blitt harde. Resultatet kan bli at det kommer kald trekk inn mellom karm og dør- eller vindusblad. Gå derfor til anskaffelse av noen meter tetningslister og bytt ut de gamle. Er det fortsatt trekk fra vinduene og dørene kan dette skyldes dårlig vindtetting og/eller manglende isolasjon. Du kan rette på dette ved å fjerne listene rundt vinduene og legge inn manglende isolasjon og papp.

Sparedusj

Undersøk hvor mye vann dusjen din bruker. Dette gjør du enklest med en bøtte og en stoppeklokke. Skru dusjen på fullt og ta tiden. Bruker du 30 sek på å fylle en 10 liters bøtte vil din dusj bruker 20 liter på et min. Du vil tjene på å bytte til sparedusj dersom din gamle dusj bruker mer enn 12 liter pr. min.

Les også: Lag et giftfritt barnerom

Badekar

FYLL OPP: Oppvaskmaskinen bør være full før du setter på startknappen.
FYLL OPP: Oppvaskmaskinen bør være full før du setter på startknappen. Foto: FOTO: Istockphoto
DUSJ: Barn kan dusje istedenfor å bade.
DUSJ: Barn kan dusje istedenfor å bade. Foto: FOTO: Istocphoto

Er du så heldig å ha badekar, er dette veldig fint med barn. Men vær oppmerksom på at et karbad bruker omtrent 3 ganger så mye energi som en dusj.

Lysbruk og sparepærer

Sparepærene bruker mindre energi for å gi den samme lysmengde som en ordinær lyspære. En sparepære på 11 watt gir like mye lys som en 60 watt pære og har en 4-5 ganger så lang levetid som en vanlig pære. Det er likevel ingen grunn til at en sparepære skal stå på døgnet rundt selv om de bruker lite energi. Slå av lys i rom som ikke brukes og unngå up- og downlights.

Unngå standby-forbruk

Velger du å la elektriske apparater stå i stand-by, bruker du en del strøm selv om de ikke brukes. Denne unødvendige strømbruken har faktisk mye å si på landsbasis.

Se etter energimerking

Energimerkingen viser hvor mye strøm apparatet bruker. A++ er best og G er dårligst.

Rådene er utarbeidet fra Enova og nettstedet alltombarn.se

Denne saken ble første gang publisert 21/11 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også