Småbarnsforeldre og sex

Slik får du god sex i juleferien

Sett sex på timeplanen i jula. På den måten blir det lettere å være spontane.

PLANLEGG: Planlegg sex med kjæresten i julen. På den måten er det lettere å være spontane.
PLANLEGG: Planlegg sex med kjæresten i julen. På den måten er det lettere å være spontane. Foto: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Det nærmer seg jul og oppgavene er mange.

Vi skal handle julegaver, kjøpe inn julemat, bake pepperkaker, vaske og pynte huset. Som følge av dette blir ofte sex og intimitet blir satt på hylla for slitne småbarnsforeldre.

Så hvordan skal dere få tid og overskudd til sex?

Parterapeut og daglig leder ved Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, mener at dersom dere er flinke til å sette sex inn i timeplanen, vil dere også ha mulighet til å være spontane.

Planlegg sex

- Paradoksalt nok så tenker jeg det er en fordel å planlegge. Det er mer rom for å være spontane hvis man planlegger litt, forteller Søyland til Foreldre.no.

Det er viktig at parforholdet ikke drukner i julestresset, så om man i forkant kan avklare og planlegge når og hvordan ting skal utarte seg, så kan det ofte ende med god sex.

Slik får dere en ekstra sexy jul

  • Planlegg sex. På den måten kan dere tilbringe mer tid sammen og få utløp for lystene som har blitt holdt i sjakk.
  • Snakk sammen. Hva ønsker dere? Kom med egne synspunkter og bli enige før julen setter inn.
  • Bruk fantasien. Sex må ikke skje på soverommet. Dra på kino, gå en tur, ta en dusj sammen, dra på kjøretur. I mellomtiden lar dere besteforeldrene passe barna.
  • Bruk førjulstiden som et forspill til sex. Dra sammen på butikken, ta på hverandre, lag mat sammen.
  • Gi og fortell partneren det vedkommende trenger for å få ekstra lyst på sex.

Kilde: Sexolog Margrete Wiede Aasland og parterapeut Kate Elin Søyland.

- Det kan ofte være ganske ulikt fra par til par, så mitt råd er å snakke sammen. Avklar i forkant hva som er ønskelig i forhold til det å ta vare på parforholdet. Hva er realistisk? Kom med egne meninger og synspunkter og bli enige om noe i forkant av julen, sier hun.

Margrete Wiede Aasland er spesialist i sexologisk rådgivning, og også hun råder par til å planlegge alenetid.

- Finn ut når dere har tid til å gjøre noe hyggelig sammen, bare dere to. Noe som gir dere energi og glede, og som i neste omgang kan gi inspirasjon til og lyst på sex, sier hun til Foreldre.no

Bruk fantasien

Lysten er kanskje ikke størst når man vet at svigers ligger i naborommet, og derfor er det nok mange som venter med sengekosen til man kommer hjem fra ferie.

Men hvem har sagt at hyrdestunden må skjer nettopp på soverommet?

- Jeg tenker at dere kan bruke fantasien. Ta en felles dusj før de andre i familien står opp, la besteforeldrene kose seg med barnebarna mens dere tar dere en tur ut, forteller parterapeut Søyland.

Hun forteller at det ikke er noen krise om familien hører noen lyder. Det er jo en veldig naturlig ting. Men er man av den litt mer sjenerte typen så er det flere muligheter.

- Det kommer an på hva dere tenner på. Sex i bilen eller på et handikapptoalett, for eksempel? Steder som kan virke spennende, men som kanskje er litt på kanten? Hvorfor ikke hive seg litt utpå og litt forbi den vanlige A4-sexen? Forutsatt at dere ønsker det, selvfølgelig, fortsetter hun.

Aasland foreslår å planlegger en julelunsj midt på dagen, eller å bo en natt på hotell i egen by eller i nabobyen.

- Bruk fantasien. Ta en "kjappis" på badet eller få barnevakt i noen timer slik at dere har huset for dere selv. Eller sett dere på bakerste benk på kino og start med å kysse. Man kan også ha veldig stille sex når man kommer hjem, forteller hun. Til og med å ha sex på kjøkkenet kan være nok til å få gnisten tilbake i sexlivet.

ALENETID: Sett av tid til hverandre. Gi hverandre komplimenter og finn på noe alene, bare dere to.
ALENETID: Sett av tid til hverandre. Gi hverandre komplimenter og finn på noe alene, bare dere to. Foto: Thinkstockphotos

Kommuniser med hverandre

Noen par opplever at den ene parten ofte gjør alt alene, noe som i seg selv kan legge en demper på sexlysten.

- Det å faktisk delta i julestresset, være med og bake til jul, eller være med og ta storhandelen, kan faktisk være med på å bidra til forspillet til bra sex, forteller Søyland.

Hun mener det er viktig å ha en åpen dialog om hva man trenger.

- Det å prioritere sex og nærheten er ofte den fineste julegaven du kan gi ungene dine. Forholdet blir skjørt hvis dere ikke prioriterer det. Mange småbarnsforeldre er så opptatt av barna at de glemmer seg selv og forholdet til partneren.

- Vær gode mot hverandre, råder Aasland.

- Gi hverandre klemmer, kyss og gode samtaler. Gi partneren det du vet at partneren setter pris på for at han eller hun skal få lyst på deg - også i tiden før jul, fortsetter hun.

Les også:

Slik får du en småbarnsmamma til sengs

Du bør ha mer sex i ferien

Slutter dere å ha sex så forsvinner lysten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning