Skolesekk

Finn den rette sekken

Huskeliste for deg som skal kjøpe skole- eller barnehagesekk.

VELG RIKTIG: Glade barn har sekk med riktig passform.
VELG RIKTIG: Glade barn har sekk med riktig passform. Foto: FOTO: Kjersti Gjems Vangberg
Publisert Oppdatert

Ta med denne lista til butikken når dere skal kjøpe skole- eller barnehagesekk:

1. Ta med barnet i butikken for å se hvordan sekken sitter på ryggen og over skuldrene. Barn er forskjellig bygd, og jenter er ofte smalere over skuldrene enn gutter. Bruk god tid på å prøve ulike sekker, og legg bøker og klær i sekken før dere prøver.

2. Ikke kjøp for stor sekk. Hvis sekken er for stor, blir bæreegenskapene dårlige.

3. Gode skulderreimer er viktig for god bærekomfort. Skulderreimene skal være godt polstret, men samtidig ikke for tykke. Sitter reimene for tett, vil de gnage i nakken. Hvis de henger for langt ut på skuldrene, vil de lett skli ned og gjøre at sekken blir vond å bære.

4. Riktig plassert hoftebelte og brystreim gir ekstra bærekomfort. Vurder hvordan de er plassert når du prøver sekken i butikken. Hoftebelte som er for lavt plassert eller brystreimer som er for høy plassert kan bidra til at sekken blir vond å bære.

5. Sekken skal ligge godt inntil ryggen. Sjekk om ryggplata er stødig og godt polstret. Komprimeringsreimer er viktig for å flytte innholdet inn mot ryggen.

6. Stoffet bør være vanntett og lokket bør være utformet slik at det ikke kommer vann inn i sekken når det regner.

7. Sekkeposen bør ikke være for stor og dyp. Da blir sekken lett baktung. Reimer i siden gjør at man kan regulere sekkeposen slik at den henger mest mulig inntil ryggen. Vekten skal ligge så nær kroppen som mulig.

8. Det skal være refleks på sekken.

9. Spenner og reimer bør være solide og samtidig lette å håndtere for barnet. Sjekk om barna klarer å åpne og lukke spennene på sekken selv.

10. Regulerbare tursekker passer ofte bedre til barna enn de ordinære skolesekkene på grunn av at de har bedre bæreegenskaper.

Tilbake til testen av skole- og barnehagesekker

Utseendet betyr ikke alt

Fysioterapeut Ragnhild Bech og kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen advarer foreldre mot å la barna bestemme sekkevalget ut fra utseendet.

- Alt ekstrautstyret er morsomt når man kjøper sekken, men det gjør at den blir tyngre og at barna raskere blir lei sekken, sier Aas-Jakobsen.

Kan gi ryggplager

Det viktigste bør være at sekken er praktisk og god å bære.

- Hvis sekken er ubehagelig å bære, er det lett at man bare slenger den over den ene skulderen, istedenfor å ta den på skikkelig, sier Aas-Jakobsen.

I verste fall kan det gi barna plager, som hodepine, fordi nakke og skuldre belastes feil.

Tursekkene er ofte best

- Vonde sekker ødelegger turgleden, sier Bech, og påpeker at både småskole- og barnehagebarn har ukentlige turdager. En ubehagelig sekk kan også virke demotiverende når barnet går til og fra skolen.

- Mange barn plages også tidlig av rygg- og nakkesmerter. Vondt i ryggen hos barn eller ungdom er en risikofaktor for ryggsmerter som voksen, sier Aas-Jakobsen.

Velg en sekk med riktige stropper

For å unngå ryggplager i voksen alder, kan det være lurt å gjøre barna bevisst på hvorfor det er viktig å velge en sekk som er god å ha på ryggen.

Gode skulderreimer som passer til kroppen samt magebelte og bryststropper som enkelt lar seg regulere, er viktige for at en sekk skal sitte bra.

Lekker i regnvær

Mange av sekkene har unødvendig mye polstring, mener Bech. Hun mener det kan bidra til at sekken tar til seg mye vann, enten det er på grunn av regnvær eller svette sommerdager.

- I regnvær er det en fordel at sekken har lokk. Med glidelåsåpning i toppen er det lett at vannet renner rett inn i sekken og ødelegger bøkene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen