Barn og kjønnsroller:

Skole klaget på at åtteåring ikke var jentete nok

Sunnie Kahles (8) korte hår og guttete klær møtte ikke skolens "bibelske standard".

FOR GUTTETE: Nettstedet Jezebel og flere andre amerikanske medier skriver om åtteåringen Sunnie Kahle som fikk klager fra skoleledelsen og ble truet med utkastelse fordi hun ikke kledde seg jentete nok.
FOR GUTTETE: Nettstedet Jezebel og flere andre amerikanske medier skriver om åtteåringen Sunnie Kahle som fikk klager fra skoleledelsen og ble truet med utkastelse fordi hun ikke kledde seg jentete nok. Foto: Foto: Faksimile Jezebel
Publisert Oppdatert

"Vi mener at dersom Sunnie og hennes familie ikke tydelig forstår at Gud har skapt henne som kvinne og at hennes klær og oppførsel må være i samsvar med den identiteten Gud har gitt henne, er TCS ikke det beste stedet for hennes fremtidige utdannelse."

Det skriver skoleledelsen ved den kristne privatskolen Timberlake Christian School (TCS) et brev til 8 år gamle Sunnie Kahles besteforeldre, som er hennes foresatte.

Det er nettstedet Jezebel som forteller historien om amerikanske Sunnie. Jenta er glad i sport, å leke ute og gå i behagelige klær.

Også i Norge er vi opptatt av kjønnsidentitet hos barn. Jenter skal være søte, mens gutter skal være tøffe.

Ifølge både skolen og besteforeldrene er hun en grei og smart elev, som aldri lager problemer for undervisningen.

Det hindret ikke skoleledelsen i å true med å kaste henne ut av skolen fordi de ikke likte hvordan hun ser ut.

Ut av skolen

De klager på at åtteåringen hadde kort hår og guttete klær, og at hennes utseende generelt ikke var i samsvar med skolens "bibelske standard", forteller den lokale tv-kanalen WSET. Tv-kanalen er nyhetsformidler for blant annet Lynchburg, der skolen ligger.

Besteforeldrene ble så opprørt av kritikken at de umiddelbart tok henne ut av skolen.

I Norge kurses lærere og barnehageansatte om barn og kjønn, seksualitet og homofili.

Forstyrret miljøet

I brevet til besteforeldrene påpekte også ledelsen ved Timberlake Christian School (TCS) at enkelte andre elever hadde vært i tvil om Sunnie var jente eller gutt, og at hennes guttete utseende førte til forstyrrelser i klassemiljøet. Hvis Sunnie ikke sluttet å klippe håret sitt og begynte å bruke jentete klær, ville hun ikke få tillatelse til å fortsette på skolen neste år, skrev skoleledelsen.

"Hvordan kan du stemple et barn, en åtteåring, eller diskriminere et åtte år gammelt barn? Det skal bare ikke skje", uttalte Sunnies bestefar Carroll Thompson til den lokale tv-kanalen WSET.

Sunnie går nå på den offentlige nærskolen. Besteforeldrene har ingen planer om å søke henne inn på nytt på TCS, selv om åtteåringen selv sier at hun savner vennene sine der.

Les også:

Foreldre er redde for å kle gutter i rosa

Født med uklart kjønn

Små barn lærer fordommer av foreldrene

IKKE JENTETE NOK: Ifølge den amerikanske skolen TCS er denne jenta ikke jentete nok for skolens "bibelske standard."
IKKE JENTETE NOK: Ifølge den amerikanske skolen TCS er denne jenta ikke jentete nok for skolens "bibelske standard." Foto: Foto: Faksimile Jezebel

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning