Fotballforeldre

12 huskeregler for fotballforeldre

Unngå å miste hodet når barnet spiller fotball.

UTVIST: Hissige foreldre kan risikere å bli utvist fra fotballbanen hvis de ikke oppfører seg.
UTVIST: Hissige foreldre kan risikere å bli utvist fra fotballbanen hvis de ikke oppfører seg. Foto: Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Noen foreldre mister rett og slett hodet når barnet spiller fotball. Anne Marte Pensgaard, fagansvarlig idrettspsykolog i Olympiatoppen, får en del oppgitte kommentarer fra kollegaer og venner som har barn på fotballbanen. Hun opplever at det er en utfordring med foreldre som kjefter på dommeren og bare fokuserer på resultatet.

- For unger er foreldre, og senere trenere, de viktigste rollemodellene de har. Det foreldre gjør er fasiten til barna, sier Pensgaard til Foreldre & Barn.

Idrettspsykologen mener derfor det er særdeles viktig at de voksne oppfører seg under kamper.

Det er mange grunner til at foreldre blir fotballpøbler.

Ikke fokuser på tap eller vinn

Fokuseres det bare på tap eller vinn, blir barn veldig endimensjonale. Sluttresultatet sier egentlig ingenting om prestasjonene. Det eneste som egentlig teller er om du og laget ditt blir litt bedre for hver gang!

- Spesielt i aldersbestemte klasser blir det tull å bare fokusere på vinn/tap. Noe så enkelt som fødselsdato, om barnet er født tidlig eller sent på året, kan avgjøre hvor langt det er kommet i utvikling. De som er født tidlig har et fortrinn. Vi må bli mye dyktigere på å vurdere prestasjoner. Parameter nummer én er: Hadde du det moro?

Idrettspsykologen fremhever viktigheten av å heie frem også andres barn. Vi må bli inspirert av andre, ikke bli misunnelige og engstelige.

Foreldrevettregler

Som foresatte og foreldre kan du bidra til å gjøre barnefotballen til en opplevelse for barna. Her er noen huskeregler:

1. Møt opp på trening og kamp - barna ønsker det

2. Gi oppmuntring til alle spillerne - ikke bare ditt eget barn

3. Gi oppmuntring i medgang og motgang

4. Respekter trener/lagleders bruk av spillere - seriøse innspill kan du gi etter kampen

5. Se på dommeren som en veileder - respekter avgjørelsene

- Toppidrettsutøvere unner hverandre suksess! Hvis vi ikke klarer det på barnetrinnet, forstår jeg ingenting, sier idrettspsykologen til Foreldre & Barn.

For mye fokus på resultatet av kampen kan faktisk virke mot sin hensikt.

- Blant toppidrettsutøvere ser vi at prestasjonene øker når det er lite fokus på resultat og mye fokus på utvikling. For meg som jobber i toppidretten i det daglige er det et paradoks å se hvor overivrige mange kan bli som jobber i barneidretten med å ha fokus på resultater. Konkurranse og kamper er noe av det morsomste med idrett og finnes ikke "farlig"! Det er hvordan vi voksne tolker resultatene som er potensielt problematisk, sier Anne Marte Pensgaard.

Finn riktige aktiviteter til ditt barn.

Ikke skap stress for ungene

Det er naturlig at engasjementet blir større jo viktigere turneringen er. I forbindelse med større turneringer er det ofte flere foreldre som er tilskuere enn på en vanlig trening eller kamp. I tillegg er det større engasjement, fordi det er en "viktig" turnering, som man har gledet seg lenge til. Det kan nok derfor oppleves som om foreldreengasjement, både det positive og det negative, er større i forbindelse med større turneringer.

- Klart det er ekstra stas med Norway Cup! Som voksne skal vi selvsagt også glede oss ekstra til det, men vi behøver ikke skape ekstra stress for ungene, sier Anne Marte Pensgaard.

I store turneringer er det ekstra nyttig å ha fokus på utvikling og innsats. Ungene vet svært godt at det er ekstra gøy å vinne - de behøver ikke minnes på det.

Les også: La barna styre fritiden selv

Veldig sjelden noen bli bortvist

TA BALLEN!: Mange foreldre er altfor ivrige på sidelinja og tar både treneren og dommerens rolle.
TA BALLEN!: Mange foreldre er altfor ivrige på sidelinja og tar både treneren og dommerens rolle. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

- Det er foreldre som ikke tar hensyn til foreldrevettreglene, og derfor må vi fortsette holdningsarbeidet med bevisstgjøring rundt Fair Play og foreldrevettregler. Men de fleste foreldre tar heldigvis hensyn til dommer og trener. Heldigvis hender det veldig sjelden at foreldre blir bortvist fra banen. Jeg kan ikke huske sist jeg opplevde det, sier Anders Eggen.

Foreldrevettregler

6. Stimuler og oppmuntre ditt barn til å delta - ikke press

7. Spør om kampen var morsom og spennende - ikke bare om resultatet

8. Sørg for riktig og fornuftig utstyr - men ikke overdriv

9. Vis respekt for klubbens arbeid - delta på foreldremøter for å avklare holdninger og ambisjoner

10. Tenk på at det er ditt barn som spiller fotball - ikke du

11. Vis respekt for andre - ikke røyk på sidelinja

12. Husk at barna gjør som du gjør - ikke som du sier

Kilde: Fair Play/ Norsk Tipping/ Norges Fotballforbund

Han har vært forbundsstyremedlem i Norges Fotballforbund, og har i flere år vært med på forbundets stand på Norway Cup. Her har han drevet holdningsarbeid blant barn og foreldre, og delt ut tusenvis av kort med foreldrevettregler.

- Mitt klare inntrykk er at dette blir godt mottatt og det hjelper.

Den foreldrevettregelen det syndes mest mot er etter Anders Eggens mening regel nummer én - oppmøte på kamp og trening. Det vil si at klubbens verdier ikke er godt nok forankret hos lagledere og foreldre.

- I mange tilfeller vil det føre til frafall, demotiverte barn slutter å spille fotball.

Jeg har opplevd et lag som holder på som i en slåsskamp når de går på banen. De slår, sparker, dytter og klyper når dommeren ikke ser, forteller en foreldre i vårt forum.

Fortsatt en vei å gå

Det er helt avgjørende for fotballgleden at foreldre oppfører seg.

- Foreldre er rollemodeller og de skal være positive bidragsytere til barna, til motstanderne, til trener og ikke minst til dommere. Her har vi fortsatt en vei å gå, sier Anders Eggen.

PARADOKS: For idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard er det et paradoks å se hvor resultatfokusert barneidretten kan være. Blant toppidrettsutøvere øker nemlig prestasjonene når det er lite fokus på resultat
PARADOKS: For idrettspsykolog Anne Marte Pensgaard er det et paradoks å se hvor resultatfokusert barneidretten kan være. Blant toppidrettsutøvere øker nemlig prestasjonene når det er lite fokus på resultat Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Les mer:

Aktive barn er smarte barn

Stress og lite aktivitet gir barn hodepine

Disse barna vil alle være venn med

Barnas navn avslører hvem du er.

FORELDREVETT: Fair Play og foreldrevettregler er noe av det Norges Fotballforbund aktivt bruker for å unngå konflikter på fotballbanen.
FORELDREVETT: Fair Play og foreldrevettregler er noe av det Norges Fotballforbund aktivt bruker for å unngå konflikter på fotballbanen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning