Barn og søvn

Sjekk om babyen din er a- eller b-menneske

Er barnet ditt lys våken før solen har stått opp? Eller må du dra henne opp av sengen før barnehagen? Også barn er a- og b-mennesker mener helsesøster.

A-MENNESKE: Er barnet ditt en morgenfugl, mens resten av familien elsker å ligge og dra seg om morgenen? Det kan være en slitsom situasjon.
A-MENNESKE: Er barnet ditt en morgenfugl, mens resten av familien elsker å ligge og dra seg om morgenen? Det kan være en slitsom situasjon. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock.com
Sist oppdatert

Klokken er 05.00 og den lille poden er lys våken. Resten av familien foretrekker å dra seg til klokken tolv i helgene. Skrekk og gru - kan det være at dere har fått et lite A-menneske?

- Små barn har forskjellig søvnmønster akkurat som oss voksne, så du kan nok si at noen babyer er a-mennesker, mens andre er b-mennesker, sier Nina Misvær, helsesøster og forfatter av boken "Sove hele natten".

De fleste kjenner noen som er typiske a- og b-mennesker. A-menneskene spretter opp når vekkerklokken ringer, mens B-menneskene synes det er en pine å komme seg på jobb til klokken ni. Slik er det også for noen babyer.

- A-babyene sovner med hodet i grøtfatet om kvelden, og er lys våken klokken 05.00. Mens B-babyen helst vil være våken hele kvelden sammen med mamma og pappa, og må gjerne vekkes om morgenen, forklarer Misvær til Foreldre & Barn.

Er barnet ditt A- eller B-menneske? Delta i debatten her.

BARN OG SØVN: Helsesøster og forfatter Nina Misvær mener at barn også kan være A- og B-mennesker.
BARN OG SØVN: Helsesøster og forfatter Nina Misvær mener at barn også kan være A- og B-mennesker. Foto: FOTO: Cappelen Damm

Babyer trenger like mye søvn

Søvnekspert Karin Naphaug driver søvnsenter for barn (Sovekarin AS) og tilbyr kurs, hjembesøk og søvnkonsultasjon til småbarnsforeldre. Naphaug mener at det ikke er vanlig å benevne barn som A- eller B-mennesker før 4-5 års alder.

- De aller fleste barn trenger lik søvnmengde inntil 2-3 års alder, så lenge barnet er friskt og utvikler seg normalt. Ettåringer trenger 11-12 timer søvn om natten. Legger de seg klokken syv og våkner klokken fem skyldes det nesten alltid at de har lagt seg for sent og er overtrøtte, eller at de har sovet en for sen ettermiddagslur, mener Naphaug.

Slitsomt for foreldrene

Å stå opp tidlig med morgenfuglen hver dag er slitsomt, men en B-baby er også en utfordring, mener Misvær.

- Å ha en A-baby er nok det mest utfordrende fordi det kan være tøft å stå opp klokken fem hver morgen. Men en B-baby kan også være slitsomt fordi foreldrene ikke får alenetid på kvelden.

Babyene som helst sover til klokken ni om morgenen kan få en utfordring når de begynner i barnehagen.

- En B-baby kan slite når den begynner i barnehagen, fordi den må vekkes om morgenen. Da har den ikke fått den søvnen den trenger, og sovner gjerne i bilen eller vogna på vei hjem fra barnehagen, og så vil den ikke legge seg igjen før langt på kveld. Det blir en ond sirkel, forklarer Misvær.

MORGENFUGL: Søvnekspert Karin Naphaug på sin side mener at det er fult mulig å få babyene som ønsker å stå opp klokken fem til å sove en time til.
MORGENFUGL: Søvnekspert Karin Naphaug på sin side mener at det er fult mulig å få babyene som ønsker å stå opp klokken fem til å sove en time til. Foto: FOTO: Privat

Leggetid

Søvnekspert Naphaug anbefaler foreldrene å innføre et søvnmønster tidlig.

- Dersom man er vant til at barnet legger seg sent om kvelden og sover til klokken åtte, ni om morgenen må man som regel skyve på søvnmønsteret når de begynner i barnehagen, og det kan være slitsomt. Jeg anbefaler at leggetiden bør være mellom klokken halv syv og syv. De fleste foreldre synes jo også at det er deilig å ha voksentid om kvelden.

Kan de omvendes?

- Er det noe man kan gjøre for å slippe å stå opp klokken fem hver morgen, eller må man bare akseptere at man har fått et A-menneske i familien?

- Det er vanskelig å gjøre et A-menneske om til et B-menneske om omvendt. Men selv om en babys søvnmønster kanskje ikke kan endres kan det til en viss grad tilpasses, men det kan være vanskelig.

Naphaug på sin side mener at det er fult mulig å få babyene som ønsker å stå opp klokken fem til å sove en time til.

- Alt før klokken seks er natt for de fleste. Dersom barnet våkner klokken fem og blir tatt inn i sengen for å få pupp får det en "belønning" for å våkne. Det kan være lurt å bestemme seg for å ikke la barnet stå opp før klokken seks, eller når du selv tenker at det er morgen. Husk at barnet ikke vet hva klokken er! Når man står opp bør man skifte på barnet på badet før det får mat. Barnet må lære seg å skille mellom natt og dag, råder Naphaug.

Og har du en baby som ikke vil stå opp om morgenen, ja da må han legge seg tidligere. Naphaug understreker at de fleste ettåringer trenger 11-12 timers søvn.

Les også:

Slik får du barna ut av ektesengen

Søvnrådene du IKKE skal høre på

Derfor bør ikke barn ha leker i senga

Slik får du slutt på nattammingen

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Denne saken ble første gang publisert 27/10 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også