Barn og solkrem

Så høy solfaktor trenger barna

Det er stort sett ikke nødvendig å kjøpe faktor 30. Kjøp samme krem til hele familien.

TRYGG I SOLA: Sørg for at barna bruker både solbriller og solkrem, men du trenger ikke smøre dem med faktor 30.
TRYGG I SOLA: Sørg for at barna bruker både solbriller og solkrem, men du trenger ikke smøre dem med faktor 30. Foto: FOTO: Jon Eeg / SCANPIX
Publisert Oppdatert
UT I SOLA: Det er bare å nyte påskesola om du følger disse rådene.
UT I SOLA: Det er bare å nyte påskesola om du følger disse rådene. Foto: Foto: Tor Richardsen / SCANPIX

Solvettreglene

1. Ta pauser fra solen - unngå å bli solbrent

Nyt solen, men husk at både å bli solbrent og mye soling øker risikoen for solskader og hudkreft. Det kan også fremskynde rynker. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Barn, ungdom og de som har lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem med faktor 15

Skygge og klær beskytter best. Solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig. Bruk én håndfull krem til én kropp.

Kilde: Kreftforeningen, Solvett.no

Denne påsken er den seineste påsken på 11 år, noe som øker sannsynligheten for etterlengtet påskesol. Håper vi.

Påskesola gjør det nødvendig å smøre inn vinterblek hud med solkrem, uansett om vi befinner oss på fjellet eller i lavlandet.

Sørg for at du kjøper solkrem uten allergifremkallende, hormonforstyrrende og miljøskadelige stoffer. En uparfymert solkrem med mest mulig fysisk filter bør være målet. Se etter svanemerket.

Del

Ikke dobbelt så bra

Så var det solfaktoren da. Vi vil jo ikke ta noen sjanser når det gjelder barna våre, så mange av oss leter etter barnesolkrem med så høy faktor som mulig.

Faktor 30 - eller 50 - høres kanskje trygt og fint ut, men det er ikke slik at fakor 30 er dobbelt så bra som faktor 15.

Faktor 15 er nok

Det bekrefter Mona Stensrud, rådgiver i Kreftforeningen.

- Vårt generelle råd er å bruke faktor 15, uansett om du er barn elle voksen. Samtidig bør du ta hensyn til hvor i verden du befinner deg, når på året det er, og hva slags hud du har. Drar du med barna til Thailand i mars, vil ikke 15 være nok, men under norske forhold vil det være nok for de aller fleste, sier Stensrud.

Kan vi stole på faktoren?

Tester har vist at ikke alle solkremer inneholder nøyaktig den faktoren som står oppgitt på flaska. Noen solkremer har faktisk høyere faktor enn det som er oppgitt.

Men feilen ligger oftere hos oss selv, mener Stensrud.

Bruker for lite solkrem

- Problemet er at de fleste av oss smører et tynnere lag med solkrem enn det faktoren er beregnet ut fra. Mange smører bare en tredjedel av den tykkelsen som er nødvendig, og da vil den reelle faktoren være langt lavere enn det som står på tuben. Det er altså viktigere at vi smører jevnt og rikelig enn at vi bruker høy faktor.

- Dette er særlig viktig å tenke på om du kjøper barnesolkrem på sprayflaske. Den er praktisk, men det er lett å ta på for lite.

Husk annen solbeskyttelse

Solbeskyttelse handler ikke bare om solkrem. Blant annet bør barn under ett år ikke oppholde seg i direkte sol.

- Selv om du smører jevnt og rikelig, bør du ikke stol for mye på kremen alene. Klær, solbriller og skygge er minst like viktig. Det kan gi en falsk trygghet om du bare smører med høy faktor, og så oppholder deg lenge i sterk sol fordi du tror du er ekstra godt beskyttet. La vinterblek hud venne seg gradvis til sola.

- Kan vi bruke solkremen fra i fjor sommer?

- Se på datomerkingen. Om solkremen ikke er gått ut på dato, og den har stått litt kjølig og mørkt, kan du fortsette å bruke den, sier Stensrud.

Samme solkrem til alle

Mange av oss tror at barn og voksne bør ha hver sin solkrem. Det er slett ikke nødvendig. Det finnnes en del solkremer som alle kan bruke.

- Men det er et par ting som er viktig å huske på: Barn er generelt mer følsomme for parfyme enn voksne, derfor er det ekstra viktig å velge en parfymefri solkrem til barn. I tillegg er utvalget av solkremer uten helse- og miljøbelastende stoffer større for barn enn for voksne, forklarer Håkon Lindahl, rådgiver i Grønn Hverdag.

Om du lurer på hvilke voksensolkremer som egner seg til barn, kan du ta en kikk på Grønn Hverdags test av solkremer i 2010. Uansett er det ingenting i veien for at vi voksne bruker barnesolkrem.

OPPSUMMERING:

Bruk samme solkrem til hele familien. Kjøp faktor 15 om du bare skal være i Norge, og velg en variant uten allergifremkallende, hormonforstyrrene og miljøskadelige stoffer. Det aller viktigste er å bruke rikelig med krem - sannsynligvis mer enn du tror, og i tillegg ta skyggen, klærne og solbrillene til hjelp.

Les mer:

Advarer mot dårlige solbriller til barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning