Populært blant voksne

Ni av ti som hører på "Lørdagsbarnetimen" er voksne.

KJÆRT RADIOPROGRAM: Anne Cath. Vestly og Bjørn Eidsvåg feiret NRK Barnetimens 50 års jubileum i 1997.
KJÆRT RADIOPROGRAM: Anne Cath. Vestly og Bjørn Eidsvåg feiret NRK Barnetimens 50 års jubileum i 1997. Foto: Foto: Knut Falch /Scanpix
Sist oppdatert
BARNETIMENS DRONNING: De fleste lytterne har et nostalgisk forhold til programmet, og kanskje også Anne Cath. Vestly.
BARNETIMENS DRONNING: De fleste lytterne har et nostalgisk forhold til programmet, og kanskje også Anne Cath. Vestly. Foto: Foto: Erlend Aas/Scanpix

"Lørdagsbarnetimen"

  • Den kjente og kjære melodien "Nå kommer barnetimen (hysj, hysj, hysj, vær stille som mus)", er skrevet av tegneren, forfatteren og visedikteren Thorbjørn Egner i 1950.
  • "Lørdagsbarnetimen", den gang under navnet "Barnetimen", hadde premiere i 1924 og anses, til tross for et ufrivillig avbrudd under andre verdenskrig, som verdens eldste, fortsatt eksisterende radioprogram.
  • Kjente navn som Anne-Cath. Vestly, Alf Prøysen, Vidar Sandbeck, Webjørn S. Espeland, Vera Michaelsen og Marianne Furevold har preget "Lørdagsbarnetimen" gjennom årene.
  • "Lørdagsbarnetimen" kringkastes hver lørdag og har i dag 500 000 lyttere ukentlig.
  • I tillegg til "Lørdagsbarnetimen" finnes radioprogrammet "Barnetimen for de minste". Programmet startet i 1947 og er blitt sendt hver ukedag.

Kilde: Wikipedia

"Nå kommer barnetimen - hysj, hysj, hysj, vær stille som mus". Kjenningsmelodien er kjent og kjær. Men det er flest voksne mennesker som er stille som mus under "Lørdagsbarnetimen" på NRK P1.

Faktisk er hele ni av ti lyttere voksne. Blant radioprogrammets 500 000 lytterne, er kun 55 000 av dem er barn i målgruppen tre til 11 år, skriver Dagens Næringsliv.

Nostalgi

Flesteparten som koser seg med "Lørdagsbarnetimen" er eldre mennesker som hørte på barnetimen som barn, og som har et nostalgisk forhold til programmet. Barnetimen ble første gang kringkastet i 1924.

- De aller fleste er eldre mennesker. Jeg har møtt mange som sier de har et sterkt forhold til "Lørdagsbarnetimen" fordi programmet er en del av barndommen. En gang var jo barnetimen det eneste tilbudet. En annen forklaring er at eldre uten kontakt med barn liker å høre programmet. Det spiller nok en rolle at kjenningsmelodien fortsatt er den samme, sier Hildri Gulliksen, NRKs redaksjonssjef for barn, til Dagens Næringsliv.

Må tenke annerledes

Pedagogisk leder Cecilie Hoftvedt i NRKs egen barnehage har merket en klar nedgang i barnetimens popularitet.

- Barnetimen er nok passé. Før i tiden hørte barna mye på barnetimen. Nå kreves det nesten at du setter deg ned med dem. Da er det kanskje lettere å velge Barnas supershow, sier Hoftvedt.

Hildri Gulliksen poengterer at NRK Barnetimen må tenke annerledes i dag for å nå de yngre lytterne. De ønsker ikke å slå seg til ro med nostalgi.

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også