Nettet har overtatt for mamma

Tenåringsjenter spør om seksualitet, graviditet og abort på nettet. Få snakker med foreldrene.

GÅR IKKE LENGER TIL MOR: Tenåringsjenter finner heller hjelp på nettet.
GÅR IKKE LENGER TIL MOR: Tenåringsjenter finner heller hjelp på nettet. Foto: FOTO: Crestock
Publisert Oppdatert
Mange tenåringer mangler helt grunnleggende kunnskap om hvordan man beskytter seg mot graviditet

Unge jenter går ikke lenger til mor når de har personlige problemer. De foretrekker i økende grad å søke hjelp på nettsider som gir råd om kropp, rusmidler og seksualitet.

Bare 25 prosent av amerikanske jenter ville tatt en prat med mamma om de hadde problemer på skolen, med venner eller kjæresten.

Som en kontrast svarte hele 55 prosent av dagens mødre at de selv pleide å betro seg til sine mødre da de var tenåringer.

- Flaut å snakke om sex

En femtedel av mødrene innrømte at de syntes det var flaut å diskutere kropp og seksualitet med døtrene sine.

Hele 22 prosent svarte at de rett og slett ikke visste hvordan de skulle snakke med barna sine om disse temaene.

Rundt åtte prosent av tenåringsjentene innrømte at de heller ville gått på nettet for hjelp, ifølge en undersøkelse gjennomført av Gillette, gjengitt i Daily Mail.

Mye tyder på at vi har samme utvikling i Norge. Nettjenester som Doktor Online, der man kan stille spørsmål til sexologer og leger, og Klara Klok, der ungdom kan få svar fra fagpersoner på det lurer på innenfor teamer som helse, forhold og familie, rusmidler og seksualitet, har i stor grad tatt over for det som tidligere var foreldrenes rolle.

- Mange synes det er vanskelig å ta disse tingene opp med foreldrene. Noen mangler et nettverk, de har ikke helsesøster på skolen eller venner å prate med. Kanskje kommer de fra et lite lokalsamfunn der helsesøsteren også kjenner foreldrene dine, og da føler man seg ikke alltid like bekvem med å gå og spørre, sier Tove Solvang, som er med på å administrere helsetejensten.

Én million besøkende

- Det blir enklere å ta opp intime problemer anonymt på våre nettsider. Mange spørsmål går på normalitet, hva som er "normalt" eller ikke, og kjønnssykdommer, prevensjon og graviditet, forteller Solvang.

På Klara-klok.no stiller tenåringer spørsmål om alt fra analsex, porno og orgasme til kyssing og sexpress. Tjenesten ble startet i 1999 og er utviklet og eid av Nordland Fylkeskommune, men fullfinansieres av Sosial- og Helsedirektoratet.

Det er særlig unge tenåringsjenter som er aktive brukere av siden. I fjor hadde tjenesten over 1 million besøkende, og tallet vil øke i år.

70 prosent av brukerne er jenter, og det er særlig jenter i 14-16-årsalderen som dominerer.

Manglende seksualkunnskap

Solvang blir av og til overrasket over ungdommenes manglende kunnskaper om temaer som prevensjon og graviditet.

- Det kommer fram at mange tenåringer under den seksuelle lavalder har samleie selv om de mangler helt grunnleggende kunnskap om hvordan man beskytter seg mot graviditet.

Hun tror ikke at foreldrene alltid er klar over at barna deres er seksuelt aktive.

Dårlig seksualundervisning

- Men det som er positivt, er at vi også har mange foreldre inne på sidene våre, som søker kunnskap om hva tenåringene tenker på og driver med. Selv om det er stor åpenhet rundt seksualitet i dagens samfunn, er det fortsatt mange som synes det er vanskelig å ta opp disse tingene med barna sine.

Flere av tenåringene hevder at den manglende kunnskapen skyldes dårlig seksualundervisning på skolen. I tillegg mangler det gjerne helsesøster på skolen.

- Generasjonskløft

MOR OG DATTER: Ikke alle mødre synes det er like enkelt å ta opp personlige tema med tenåringen.
MOR OG DATTER: Ikke alle mødre synes det er like enkelt å ta opp personlige tema med tenåringen. Foto: FOTO: Crestock

Lege og relasjonsrådgiver Sandra Scott sier til Daily Mail at det kan oppstå en generasjonskløft når mødre og døtre slutter å prate sammen om personlige problemer.

- 61 prosent av dagens mødre sier at de fortsatt, i voksen alder, søker råd hos mor når de får problemer. Men mye tyder på at dette tette båndet mellom mødre og døtre er i ferd med å forsvinne i dag.

Hun understreker at det er viktig at mødrene våger å prate med døtrene også om "pinlige" tema.

- Innled gjerne samtalen med å si at du synes dette er litt flaut. Ved å innrømme det, kan du hjelpe tenåringen til å åpne seg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning