Mye neglelakk inneholder giftige stoffer:

Neglelakken din kan være giftig for barna

Lar du ungene bruke neglelakken din? Innholdet kan være giftig.

KAN VÆRE GIFTIG: Mange lar barna bruke foreldrenes neglelakk. Men den kan være giftig.
KAN VÆRE GIFTIG: Mange lar barna bruke foreldrenes neglelakk. Men den kan være giftig. Foto: Thinkstock
Publisert Oppdatert
GIFTFRITT: Det finnes flere giftfrie neglelakker på markedet som er trygge for barn å bruke. Piggypaint er en av disse typene.
GIFTFRITT: Det finnes flere giftfrie neglelakker på markedet som er trygge for barn å bruke. Piggypaint er en av disse typene.

Når vi pynter oss til fest er det ikke så rart at ungene vil gjøre det samme. Men ikke all neglelakk er egnet for små barn.

Mye neglelakk inneholder det giftige stoffet toulen.

Toluen er tillatt i neglelakk, men forbudt i andre kosmetikk- og pleieprodukter.

Det finnes også giftige stoffer i flere produkter som selges til barn, blant annet pennal og jakker.

Mattilsynet har nå, i henhold til et nytt EU-direktiv, merket all neglelakk som inneholder toulen med «Oppbevares utilgjengelig for barn. Må bare brukes av voksne».

Likevel er det ingen som har oversikt over om denne merkingen faktisk følges. Dermed bør du selv sjekke den enkelte neglelakk og unngå den som inneholder toulen.

Forbudt i lim og spraymaling

– Toluen er klassifisert som reproduksjonstoksisk. For noen år siden ble det sett nærmere på bruken av stoffet i kosmetikk, satt strengere krav til stoffet, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Julie Tesdal Håland.

Toluen er forbudt i lim og spraymaling som selges til forbrukere.

Eksponeringen er større fra disse produktene enn fra neglelakk, fordi man bruker større mengder.

Det er ikke noe teknisk behov for å anvende toluen i neglelakk og toluen er derfor i mange tilfeller erstattet av etyl- og butylacetat.

Finnes giftfrie produkter

Det er ikke bare toulen som gjør neglelakken giftig.

Også løsemiddelet aceton, som også finnes i mye neglelakkfjerning, kan være giftig å innånde. Stoffet fordamper imidlertid når neglelakken tørker.

Nina Thorsbye har lenge vært engasjert i å finne trygge produkter for barn, og har nå fått agenturet på et giftfritt neglelakkmerke, Piggypaint.

Hun mener det er bekymringsverdig at mange barn kan bruke giftig neglelakk uten at foreldrene kjenner til farene.

– Små jenter bruker neglelakk hele tiden, det er en av de tingene de helst vil bruke når de ser at mor gjør det samme. Folk er generelt mer bevisste på parabener og giftstoffer i produkter, men neglelakk har jeg inntrykk av at brukes helt ukritisk, sier Thorsbye.

Piggypaint er et av flere neglelakker som ikke inneholder giftstoffer.

– Det er vannbasert, helt trygt og inneholder ingen farlige kjemikalier. Det er mye tryggere å bruke produkter som er laget av naturlige ingredienser, i stedet for ting som faktisk finnes i blant annet malingstynner, sier hun.

– Det er veldig fint å forebygge og bli mer bevisst på at det finnes produkter som faktisk er helt trygge for forbrukerne, spesielt når det gjelder barn, sier Thorsbye.

Kan velges bort

I tillegg til kravet om merking, som ble iverksatt i 2010, er det ikke tillatt å ha mer en 25 prosent toulen i neglelakk.

– Barn bør ikke bruke neglelakk som inneholder toulen. Alle produkter skal ha ingrediensliste, og man kan dermed velge bort neglelakk som inneholder dette, sier Julie Tesdal Håland.

Fakta om toulen og aceton

Toulen

Toluen benyttes først først og fremst som råvare i synteser av andre kjemikalier, som løsemidler i mange produktgrupper samt i mange industrisektorer.

Stoffet er klassifisert som meget brannfarlig, samt farlig ved innånding. Det er dessuten mistanke om at toluen kan gi skade på fosteret under graviditet.

Kilde: Europaportalen, regjeringen.no

Aceton

Aceton finnes i en rekke produkter og kan føre til forgiftninger.

Aceton er irriterende på slimhinner, øyne og hud. Ved svelging kan aceton føre til nedsatt bevissthet og pusteproblemer.

Svelging av små mengder som en liten slurk er lite farlig, men ved svelging av mer enn ca 20 ml (= ca 4 ts) kan det oppstå alvorlige symptomer hos barn​​. 

Kilde: Helsenorge.no.

Hun forteller imidlertid at Mattilsynet ikke har oversikt over om merkingen der neglelakk med toulen frarådes til barn blir overholdt.

– På lik linje med annen kosmetikk, er det krav om at neglelakk skal være trygg i bruk, men vi har ikke hatt kontroll spesifikt på merkingen av neglelakk med toluen. Det er derfor vanskelig å si om merkingen overholdes.

Barn bør ligge unna

Også Forbrukerrådet er opptatt av at produkter som inneholder giftige stoffer må merkes, og ønsker ikke slike produkter på markedet.

– Generelt er det mange hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk, som for eksempel parabener, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Gunstein Instefjord.

Han forteller at det finnes hormonforstyrrende stoffer i neglelakk også. Han råder foreldre til å unngå neglelakk og heller velge svanemerket kosmetikk til barna.

– Barn og unge er ekstra sårbare for skadelige kjemikalier, det tar dessverre ikke regelverket høyde for, sier Instefjord.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning