Navnetrender for barnenavn

Navneforsker tror at disse to navnene blir mest populære i 2015

Fellestrekket er at de er brukt i mange land i Europa.

TREND: Det er ifølge navneforsker Ivar Utne bibelske og engelske navn som er på vei opp for tiden, og da aller helst navn som er mye brukt i USA. Foto: Colourbox.no
TREND: Det er ifølge navneforsker Ivar Utne bibelske og engelske navn som er på vei opp for tiden, og da aller helst navn som er mye brukt i USA. Foto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Det er ifølge navneforsker Ivar Utne bibelske og engelske navn som er på vei opp for tiden, og da aller helst navn som er mye brukt i USA.

- Navnene er litt kortere nå enn de var på 1990-tallet og tidlig på 2000-tallet, og felles for de fleste av dem er at de er i bruk i mange land i Europa også, sier han.

Skal Utne tippe, tror han bibelske Filip vil trone på toppen av listen i 2015. Like bak tror han vi kommer til å finne Jakob, som er et annet et bibelsk navn.

- Isak tror jeg kan havne på rundt 5.-7. plass. Når det gjelder jentenavn, kan det bibelske navnet Sara komme til å holde på en andreplass etter Emma, sier han.

Engelske navn

Navn fra engelsk og amerikansk bruk har vi fått mange av de siste årene, og to guttenavn Utne ser for seg at rykker frem noen plasser, er Liam og Oliver.

- Oliver kan komme inn blant de fem vanligste og Liam et par plasser etter. Noe etter tiendeplassen kan nok både Alfred og Edvard stige litt, slik de har gjort noen år nå, sier han.

Engelske jentenavn på vei opp er Olivia, Ella og Lilly, og navneforskeren ser for seg at Olivia nå kan rykke opp til en fjerdeplass.

- Andre navn som kan bli mer vanlige nå, er jentenavnet Alma og guttenavnene Ole, Odin, Emrik og Peder, legger han til.

Noen opp og noen ned

En del bibelske navn er altså på vei opp, men det er også noen navn fra Bibelen som er på vei ned, sammen med flere navn som har vært vanlige i noen år.

- Bibelske navn på vei ned er Mathias og Markus, som har vært i bruk i mange år nå. Det samme har Tobias, Elias og Noah, sier han.

Lucas så ifølge Utne ut til å komme seg raskt til toppen, men faller nå år for år etter kort til med gode plasseringer.

Holder i flere år

Blant bibelske navn for jenter, ser de fleste av dem vi har sett mye av de siste 10-15 årene ut til å bli mindre brukt igjen.

Disse navnene tror Utne vil toppe listene utover 2015

Guttenavn

  1. Filip
  2. Jakob
  3. William
  4. Oskar
  5. Oliver

Jentenavn

  1. Emma
  2. Sara
  3. Sofie
  4. Olivia
  5. Ingrid

 

Likevel vil nok navn som Leah, Hanna, Maria og Anna være vanlige i mange år fremover.

- Andre mye brukte gutte- og jentenavn på vei nedover igjen er Aleksander, Emil, Aurora og Emilie. Linnea kom i likhet med Lucas raskt til toppen, men er nå på vei nedover igjen, forteller han.

Snus på 30 år

For mens noen navn blir liggende lenge på toppen av listene, er det andre som kun har en liten gjesteopptreden før de begynner sin ferd nedover.

Og da tar det som regel mange år før de igjen får sitt øyeblikk i spotlighten, for navn går gjerne i popularitetssykluser på omtrent 100 år.

- Navnemoter er flyktige, men ikke så veldig. Det tar gjerne 30 år før bildet er fullstendig snudd på hodet, forteller Jørgen Ouren ved Statistisk Sentralbyrå.

Fra ett år til det neste, skjer det imidlertid svært lite.

- Når man ser på kurvene, ser man at navnene som dominerer i dag, gjerne har brukt omtrent 20 år på vei opp, sier han.

Unngår fremmede navn

Trendene 15 år ut i det nye årtusen ser altså i hovedsak ut til å være inspirert fra USA, og mange av navnene som er populære i Norge, er også mye brukt i flere europeiske land.

- Norske foreldre unngår nok likevel populære USA-navn som føles fremmede i formen. Det dreier seg for eksempel om guttenavnene Mason, Ethan, Jayden, Elijah og Matthew og jentenavnene Abigail, Madison, Chloe og Harper, sier Utne.

Inspirasjon fra Sverige

Når de ikke skuer over dammen, plukker norske, nybakte foreldre opp navn fra andre land i Europa.

- Ett slikt navn er Matheo, som er en variant av det spanske navnet Mateo. Noen populære navn er også inspirert av svensk slik som Linnea og Emrik, som er en svensk form av et tysk navn, sier Utne.

Han legger til at Filip nok også er et navn som de fleste har hentet fra Sverige, og at Oskar ser ut til å være inspirert av svensk popularitet og norsk tradisjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning