Navnevalg

Dette avgjør om et navn er fint

De fleste foreldre ønsker å gi barna sine et navn som høres fint ut. Her er oppskriften på å lage et velklingende navn.

NAVNEVALG: Melodiøse navn med mange vokaler er i vinden. Spesielt til jenter.
NAVNEVALG: Melodiøse navn med mange vokaler er i vinden. Spesielt til jenter. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Å finne et navn til familiens siste tilskudd kan være en vrien jobb. Det er mye å ta hensyn til. Skal barnet ha et navn som klinger bra i utlandet? Oppkalles etter noen i familien? Eller kanskje et som passer sammen med søsknenes navn?

En fellesnevner er at de fleste foreldre ønsker å velge et navn som høres fint ut.

- Det er en trend nå at man velger melodiøse navn. Spesielt til jenter. Det er fordi det blir oppfattet som pent nå for tiden, forteller Solveig Wikstrøm, forsker ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo til Foreldre & Barn.

Hun får støtte av navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

- Mitt inntrykk er at mange foreldre er opptatt av å gi barna navn som klinger bra. Lyd er veldig i vinden nå. Jeg tror det er viktigere for mange foreldre enn for eksempel navnets betydning, mener han.

Oppskriften på et navn som klinger bra

Synes du Linea høres finere ut enn Bjørg? Og er Amalie mer velklingende enn Ragnhild? Ifølge navneforsker Ivar Utne er det en enkel oppskrift på å lage et velklingende navn - eller det Utne kaller "myke" navn.

- Et mykt navn er et navn som har flere vokaler etter hverandre, og der konsonantene er stemte. Det bør helst være en vokal til slutt og den nest siste vokalen bør være lang. Slik som i Eline og Linea. Stemte konsonanter er blant annet l, m og n, forklarer Utne.

Styr unna disse bokstavene

Eksempel på vanlige "myke" navn:

Bokstaver du bør unngå er konsonanter med stopp. Det er stopp i bokstavene b, d og g. Heller ikke r glir så lett. Du bør også unngå ustemte konsonanter, som er f, k, p, s og t.

- Mange av de nye navnene som har kommet i det siste følger denne formelen. Det samme gjelder flere av navnene på topplisten, som for eksempel Julie, Linea, Lea og Mia. Navn med to vokaler har vokst enormt de siste 20 årene, forteller Utne

Hva er viktigst for deg når du velger babynavn? Delta i debatten her.

Flest myke jentenavn

De fleste myke navnene er jentenavn, og grunnen til det er enkel.

- Mange synes nok det blir for feminint med mange vokaler i guttenavn. Guttenavn er ofte hardere. De har mye t'er og k'er, og ender ofte på en konsonant. Dette har nok med oppfatningen av at kvinner skal være myke og feminine, mens menn harde og maskuline, forklarer navneforsker Utne.

Men du finner også noen myke guttenavn blant de mest brukte, selv om det også er noen s'er og t'er. Blant annet Noah, Elias, Theo og Liam som alle har to vokaler etter hverandre.

For 50-60 år siden var det ikke mange som het Linea og Thea. Da var det heller navn som Wenche, Tove og Vibeke som var populære.

- Det kan se ut som om smaken har forandret seg. For 50 år siden likte vi gjerne nordiske navn som slutter på konsonanter, sier Solveig Wikstrøm.

Eksempel på sjeldne "myke" navn:

- 50 år fram i tid synes vi sikkert ikke at det høres så fint ut med masse vokaler lengre, mener Ivar Utne.

Attraktive kvinner har myke navn

Psykolog Richard Wiseman ved universitetet i Hertfordshire har i boken Quirkology, utgitt i 2007, blant annet tatt for seg hvordan folk oppfatter personer med ulike navn ulikt. Wiseman ba 6000 briter rangere de 40 mest populære fornavnene etter ulike kvaliteter, som attraktiv, suksessrik og heldig.

Psykologiprofessorens studie konkluderer med at de kvinnene som blir oppfattet som mest attraktive har myke navn som ender på en "ee" lyd. Som de britiske navnene Sophie eller Kathie. Sexy menn derimot har korte og harde navn, som for eksempel Mark og Chris.

Synes du navn med to doble bokstaver klinger bra kan du vurdere å velge det eneste norske navnet med kun to vokaler - jentenavnet Ea.

Les også:

Navnetrend - navn fra naturen

Dette betyr navnet ditt

Kjendiser gjør navn populære

Finn ut hva navnet ditt betyr.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning